28 Ekim 2001 22:00

Gün değil, gündem öne çıktı

Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 78. yıldönümü. Ancak yayınlanan mesajların birçoğunda, günün anlam ve önemi değil, "gündemin önemi" öne çıktı.

Paylaş
Gün değil, gündem öne çıktıBugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 78'inci yıldönümü. Kazanılan bağımsızlık savaşının ardından kurulan Cumhuriyet'in 78. yıldönümü ile ilgili olarak yayınlanan mesajların birçoğunda, günün anlam ve önemi değil, "gündemin önemi" öne çıktı. Başbakan Bülent Ecevit, İslam ülkelerine örnek olmak istediklerini söylerken; Mesut Yılmaz, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine dikkat çekti.Bush'tan Sezer'e gönderdiği kutlama mesajında, Türkiye'nin 11 Eylül sonrası Türkiye'nin ABD'ye verdiği desteği övdü.

Ecevit'ten laiklik mesajıBaşbakan Bülent Ecevit, tarafından yayınlanan mesajda, Cumhuriyet'in, ülkemizde demokrasinin yolunu açtığını ve laiklikle bütünleştiğini söyledi. Ecevit, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İslam'ın demokrasiyle, laiklikle ve çağdaş uygarlıkla bağdaşabileceğini kanıtlayarak tüm İslam alemine örnek olmaktadır. Her zorluğumuzu laik, demokratik Cumhuriyetten ve Atatürk'ün aydınlık yolundan sapmaksızın aşacağımıza inanıyorum" dedi.

Yılmaz'dan AB mesajıANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ise, Cumhuriyet'in hedefinin, vatandaşların eşitlik ve özgürlüklerine dayalı bir siyasi düzen kurmak, devlet yapısını bu çerçevede çağdaş ve etkin bir yapıya kavuşturmak, milletin refahını sağlayarak ekonomik kalkındırmayı gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana geçen 78 yılda, ekonomiden eğitime, sağlıktan adalete kadar her alanda, modern bir devlet yapısının oluşturulması konusunda yeterli olmamakla beraber önemli atılımlar yapıldığını savunan Yılmaz, hak ve hürriyeti verilmeyen insanların, sadece hamasetle milli birliği idrak etmelerinin ve yaşamalarının mümkün olamayacağını, bunun da, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşmasını zorlaştırdığını belirtti. Önümüzdeki dönemin gündemini hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri, çoğulculuğu, açıklığı hakim kılarak, demokrasiyi derinleştirme ve Cumhuriyet'i güçlendirme çabalarının oluşturması gerektiğini ileri süren Yılmaz, şöyle devam etti: "AB'ye üyelik süreci, bu konuda Türkiye için önemli bir fırsat olmuştur. AB organlarının ve üye ülkelerin ikircikli tavırlarına rağmen Türkiye, siyasal, ekonomik ve sosyal standartlarını AB kriterlerine ulaştırmak konusunda kararlıdır. Kimi aksaklıklara rağmen bu konuda, Anayasa değişiklikleri başta olmak üzere fevkalade önemli ilerlemeler sağlamamız, bu kararlılığın göstergesidir. Siyasal, ekonomik ve sosyal bakımdan gelişmiş dünyanın düzeyine ulaştığımızda, AB üyeliği gerçekleşmiş olsun olmasın, Cumhuriyet'i kuran iradenin hedeflerine ulaşmış olacağımız açıktır."

İzgi'den TBMM mesajıTBMM Başkanı Ömer İzgi de, Cumhuriyet'in çağdaşlaşma projesi sayesinde Türkiye'nin demokratik bir sanayi toplumu haline geldiğini belirterek, "Şimdiki hedefimiz, demokratik bilgi toplumu olmaktır" dedi. İzgi, tüm gelişmelerin TBMM eliyle ve sayesinde sağlandığını, bütün sorunların TBMM'de alınan kararlarla aşıldığını söyleyerek, Anayasa değişikliği ile ilgili başlayan referandum tartışmaları konusunda da mesaj verdi.

Bush'tan Sezer'e mesajBu arada, ABD Başkanı Gerorge W.Bush da Sezer'e, Cumhuriyet'in 78. yıldönümü nedeni ile bir kutlama mesajı göndererek, Türk-ABD ilişkilerinin zamanın sınavından "başarıyla" geçtiğini söyledi. "Dostluk ve karşılıklı saygıya dayanan ittifak ilişkimizin, zamanın sınavını başarı ile geçmesi, bize gurur vermektedir" ifadelerini kullanan Bush, Türkiye'nin Afganistan'a müdahalede verdiği destekten memnuniyetini de, ifade ederek, "Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül olayları sonrasında Türk halkının gösterdiği cömert duygudaşlık ile Türkiye'nin teröre karşı kurulan uluslararası koalisyon içindeki güçlü desteği için minnettardır. NATO ittifakının kilit üyesi ve uluslararası toplumun önde gelen bir devleti olan Türkiye, demokrasi ve özgürlükten yana yerini kararlı biçimde almıştır. Dostluk ve karşılıklı saygıya dayanan ittifak ilişkimizin, zamanın sınavını başarıyla geçmesi, bize gurur vermektedir. ABD'nin, Türk-Amerikan dostluğuna bağlılığı, her zaman olduğu gibi şimdi de güçlüdür. ABD ile Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliğinin, Kore'den Kosova'ya, Kosova'dan da günümüze dek güçlendiği gibi, gelecek yıl da güçlenmeye devam edeceğine eminim" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Terör maskeli paylaşım savaşı'Aydın ve Malatya'da önceki gün yapılan savaş karşıtı basın açıklamalarıyla ABD'nin Afganistan'a saldırısı bir kez daha protesto edildi. Aydın Savaş Karşıtı Platformu üyeleri, saat 13.00'te Emekli-Sen Aydın Şubesi önüne gelerek basına bir açıklama yaptı. 60 kişinin katıldığı basın açıklamasında, platformun önümüzdeki dönem savaşa karşı gerçekleştireceği eylem ve etkinlikler aktarıldı.ÖDP, EMEP, HADEP, CHP, ADD, İHD, KESK, DİSK Emekli-Sen ve DİSK Genel-İş'in oluşturduğu platform adına İHD Aydın İl Başkanı Süleyman Mutlu'nun okuduğu basın açıklamasında, Aydın'da savaş karşıtı bir miting yapılacağı duyuruldu. Dünyadaki pazarların durağanlaşan ekonomiyle birlikte daraldığına dikkat çeken Mutlu, emperyalist devletlerin yeni pazar arayışı içerisine girdiğini, bu yüzden 11 Eylül saldırısını bahane ederek Afganistan'a saldırdığını söyledi. "Aslında bu savaş terör maskeli bir pazar paylaşım savaşıdır" diyen Mutlu, başta ABD halkı olmak üzere halkların bu savaştan hiçbir çıkarı olmadığını aktardı. Türkiye'de bu savaşı destekleyenleri "kraldan çok kralcı" olarak nitelendiren platform, Meclis'e asker gönderme yetkisi verilmesini de kınadığını bildirdi. "Biz Savaş Karşıtı Platform olarak irademizi barıştan yana kullanıyoruz. Çünkü savaş kan ve gözyaşı, temel hak özgürlüklerin, hukukun ayaklar altına alınmasıdır" denilen açıklamada, savaşa karşı eylem ve etkinliklere devam edileceği duyuruldu. Buna göre Platform, önümüzdeki dönem stantlar açarak savaş karşıtı imza kampanyası başlatacak, bildiriler dağıtıp panel düzenleyecek ve savaşa karşı bir miting düzenleyecek.

'Terör işareti'EMEP Malatya İl Örgütü'nün, postane önünde yaptığı basın açıklamasında ise, ABD'nin Afganistan topraklarını bombalamasıyla her gün onlarca insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. EMEP Malatya İl Başkanı Nejdet Bali'nin okuduğu açıklamada; "Adını 'Sonsuz Özgürlük' koydukları operasyonun daha önce 10-15 yıl sürebileceği, şimdilerde ise bir insan ömrünün yetmeyeceği bir zamana yayılacağı söylentileri ABD'nin bugüne kadar terörle yönettiği dünya halklarına karşı daha fazla terör uygulayacağının işaretidir" denildi. Bali, Türkiyede savaşa destek verenlerin, ülkeyi yıllardır IMF talimatlarıyla yöneterek ekonomiyi çöküşe uğratanlar olduğunu söyledi. Böyle bir süreçte "saldırı ve yıkım" anlamına gelen bir bütçe hazırlandığını kaydeden Bali, emekçilere seslenerek, onları hükümetin ekonomik politikalarını reddetmeye ve "savaş hali bahane edilerek baskıların artırılmasına" karşı çıkmaya çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

En büyük ihalede dönen dolaplar

SONRAKİ HABER

Kültür ürünleri meta değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...