28 Ekim 2001 22:00

Anneler de, bebekler de rehin

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde doğum yapan ve 500 milyon ile 1 milyar lira arasındaki hastane masraflarını ödeyemeyen anneler, bebekleri ile birlikte aylarca rehin tutuluyorlar.

Paylaş
Anneler de, bebekler de rehinÖzlem DinlerÜsküdar'da bulunan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Devlet Hastanesi Kadın Doğum Bölümü'nde hastane masraflarını ödeyemeyen anneler bebekleriyle birlikte aylardır rehin tutuluyor. Hastane masrafları 500 milyon lira ile 1 milyar lira arasında değişen hastaların herhangi bir sağlık güvencesi yok.Kimisi evine en yakın hastane olduğu için, kimisi de başka hastanelere kabul edilmedikleri için burada doğum yapmış. Hastanedeki kadınların doğumhanenin bulunduğu koridordan başka katlara gitmelerine de izin verilmiyor.

'Sosyal fon' bilmecesiBazı annelerin çocuklarını bırakarak hastaneden kaçtığını, bazılarının ise çocukları 4, 5 ya da 6 aylık olduktan sonra masraflarını ödeyerek hastaneden çıkabildiklerini anlatan kadınlar, eşlerinin ve evdeki çocuklarının perişan olduğunu söylüyor. Hastane yönetimi adına bir açıklama yapan Dr. Akif Alkan ise tüm bu iddiaları yalanlayarak, hastenede kimsenin rehin olmadığını savunuyor. Masraflarını ödeyemeyecek durumda olan hastalardan Kaymakamlık'tan "sosyal fon" almalarını istediklerini, borçları karşılığında da senet aldıklarını anlatan Alkan, "Bu seçenekler çerçevesinde biz kimseyi rehin tutmuyoruz. Bu seçeneklere yanaşmayıp da hastanede kalmayı tercih edenlerin içinde fesat vardır" iddiasında bulunuyor. Rehin tutulan anneler ise, bağlı bulundukları yerlerdeki Kaymakamlık'tan sözü edilen "sosyal fon"u istediklerini ancak, "Sosyal fon kaldıralı aylar oldu" cevabını aldıklarına dikkat çekiyorlar. Bazı kadınların çareyi bebekleriyle birlikte hastaneden kaçmakta bulduklarını öğreniyoruz.

Şartlı çıkış izniKadın Doğum katında adını vermek istemeyen çok sayıda annenin anlatıkları, ismini ve fotoğrafını vererek bizimle konuşmayı kabul eden Mukadder Peker (Bakırcı), Gülay Çabuk ve Amine Gidici'nin içinde bulunduğu durumdan pek de farklı değil. Mukadder Peker bir aydır, Gülay Çabuk ve Amine Gidici ise bir haftadır hastanede rehin tutuluyor.Adını vermekten çekinen bir anne, iki ay önce doğum yapmış ve bir hafta önce hastane masraflarını ödemesi için serbest bırakılmış. Ancak istenen parayı getiremeyen anneye, hastaneye döndüğünde çocuğunu emzirmesi için bile izin verilmemiş.

Hastaneleri dolaştıDoğum parasını ödeyemediği için yaklaşık bir aydır hastanede rehin tutulduğunu söyleyen 5 çocuk annesi Mukadder Peker'in hastaneye 1 milyar lira borcu var. Peker, doğum için önce Vakıf Gureba Hastanesi'ne gittiğini, ordan sırasıyla Bakırköy SSK, Eyüp SSK ve Esnaf Hastanesi'ne daha sonra da bebeğin hayati tehlikesi olduğu için gece yarısı Zeynep Kamil Hastanesi'ne gönderildiğini anlattı. 1 gün içerisinde dolaştığı hastanelerin hiçbirine yatırılmadığını dile getiren Peker, sevk alamadan Zeynep Kamil Hastanesi'ne geldiği için SSK karnesinin geçerli sayılmadığını, borcu nedeniyle de hastaneden çıkamadığını ifade etti.1 aydır hastanede olmasına rağmen bebeğini yanına bile alamayan Peker, artık evine dönmek istiyor. Bebeği ve evdeki 4 çocuğu için endişelendiğini belirten Peker, "Her tahlil ve tetkik için para alıyorlar. Sürekli röntgen çekiyorlar. Dışarıdan paramızla yaptırılan tahliller, hastane masraflarına ekleniyor. Kullanmadığım ilaç ve iğnelerin paraları hastane masraflarının arasında. Ayrıca bize danışmadan bebeklere mama yediriyorlar" diyor.

Yardım istiyorlarGaziosmanpaşa'da oturan Mukadder Peker, eşiyle imam nikâhlı olduğu için hastaneye yatırılırken mecburen kızlık soyadı olan Bakırcı'yı kullanmış. Peker'in evde kendisini bekleyen en büyüğü 9, en küçüğü 1,5 yaşında 4 çocuğu var. İlgilenemediği çocuklarının bakımsızlıktan 'aç, açıkta' gezdiğini anlatan anne, yeni bebeğini hastanede büyüktmek istemediğini söylüyor. Mukadder Peker'in eşi Tahsin Peker, Aksaray'da seyyar satıcılık yapıyor. Eşinin kazancının ancak mutfak masraflarına yettiğini dile getiren Peker, "60 milyon lira kira veriyorum. Geçinemiyorum. Hastaneye olan 1 milyar lira borcumu nasıl öderim? Üstelik bu borcun üzerine burada kaldığım her gece için 7 milyon lira ekleniyor" şikayetinde bulunuyor. 6 aydır hastanede rehin tutulan bir annenin ancak geçtiğimiz hafta hastane masrafını ödeyebildikten sonra serbest bırakıldığını anlatan Peker, daha uzun süre hastanede kalmanın kaygısını yaşıyor. Gülay Çabuk isimli anne de, 20 Ekim'de taburcu edildiğini ancak 500 milyon olan doğum masrafını ödemeyediği için bebeği ile birlikte rehin tutulduğunu söylüyor. Kocasının aylardır işsiz olduğunu dile getiren Çabuk, 2 yaşındaki diğer çocuğuna evde bakacak kimse olmadığı için oldukça endişeli. Çabuk ailesi, akrabalarına da borçlandıklarını anlatarak, "Hastane masraflarını ödeyemeyeceğiz. Çocuğumuzu burada büyütmek istemiyoruz. Yetkililer bizi buradan kurtarsın" diyorlar.

İş yok, para yok!4 çocuk annesi Amine Gidici de, hastane masraflarını ödeyemediği için bir haftadır rehin olduğunu belirtiyor. Bir hafta önce hastaneden çıkması gerektiğini ancak, 1 milyar 500 milyon lira tutarındaki borcu nedeniyle hastaneden 'serbest' bırakılmadığını anlatan Gidici, "Cevizli Kartal'da 50 milyon liraya kirada oturuyorum. Kocam işsiz. Ev kirasını bile zor ödüyoruz. Hastaneye olan 1 milyar 500 milyon borcu, bizim ödeyecek durumumuz yok. Ama buradan bir an önce çıkmak istiyorum" diyor öfkeyle.Adını vermeden bizimle konuşmayı kabul eden bir başka anne ise, hastaneye olan 700 milyon lira borcu nedeniyle bir haftadır hastanede. Bağcılar'da kirada oturduğunu belirten anne, "Kocam aylardır işsiz, iş bulamıyor. Ev kiramızı 4 aydır ödeyemiyoruz. Evden atılmanın eşiğine geldik. Ben bu şartlar altında nereden bulup da hastaneye 700 milyon lira vereyim?" diye soruyor.
ÖNCEKİ HABER

Bütçe sağlığa zararlı

SONRAKİ HABER

En büyük ihalede dönen dolaplar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...