28 Ekim 2001 22:00

Tarık Aziz: 'Saldıracaklar'

Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz, "ABD ve İngiltere, terörle mücadele bahanesiyle Irak'a saldıracak" dedi.

Paylaş
Tarık Aziz: 'Saldıracaklar'Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz, "ABD ve İngiltere, terörle mücadele bahanesiyle Irak'a saldıracak" dedi.İngiltere'nin Sunday Telegraph gazetesine demeç veren Tarık Aziz, "ABD ve İngiltere'nin, Saddam Hüseyin'i devirmek için saldırı hazırlığında olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı. Aziz, "büyük saldırının eli kulağında olabileceğini" belirtti. Aziz, ellerinde, Batı'nın 300 hedefe yönelecek 1000 füzelik bir saldırı planı içinde olduğuna dair istihbarat bulunduğunu iddia etti.ABD ve İngiltere'yi "terörizmle savaş" adı altında Saddam'ı devirmeye çalışmakla suçlayan Tarık Aziz, "Böyle bir saldırıya hazırlandıklarını biliyoruz. İngiltere'de ve ABD'de yapılanları ve söylenenleri yakından izliyoruz. Ve böyle bir saldırının yapılmasına çok az bir süre kaldığının da farkındayız" dedi. "Ancak bu son derece fahiş bir hata olacaktır" diyen Aziz, Arap dünyasının bu hatayı hoşgörüyle karşılamayacağını söyledi.

İddialara retTarık Aziz, ABD'deki biyolojik saldırıların ardında Irak'ın bulunduğu iddiasını da yanıtlarken, "Bu iddia sadece temelsiz değil, aynı zamanda gülünç" dedi. Aziz, Irak'ın 1980'lerde geliştirdiği şarbon programının 1990'lardaki Birleşmiş Milletler teftişleri sırasında yok edildiğini söyledi. ABD ve İngiltere'nin son 11 yılda Irak'ta 300 yere saldırdığını ve insafsız bir ambargoyu sürdürdüğünü belirten Aziz, "Irak'a karşı girişilecek geniş çaplı saldırı, yeniden bariz tecavüz olacaktır. ABD'nin teröre karşı hassasiyetle hazırladığı uluslararası koalisyon da çökecek, uluslararası camia buna tahammül edemeyecektir" dedi.Bu arada, Rusya'nın Bağdat Büyükelçisi Aleksander Şeyin, ülkesinin Irak'a uygulanan ambargodan büyük zarar gördüğünü, ambargoyu kaldırmak için sürekli çaba sarf ettiğini söyledi. Şeyin, El Cumhuriye gazetesine verdiği demeçte, önümüzdeki ay Güvenlik Konseyi'nde "gıda karşılığı petrol" programını uzatmaya yönelik yeni bir kararın çıkarılmasında faal olacaklarını belirtti.

'Başkaları hedef olmasın'Afganistan harekâtından sonra ABD'nin başka ülkeleri hedef alma olasılığına ilişkin olarak da Şeyin, "Rusya'nın eski hesapları tasfiye etmekle ilgili tüm görüşleri reddettiğini" kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu çıkmazından çıkabilmek için

SONRAKİ HABER

Bütçe sağlığa zararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...