29 Ağustos 2011 03:11

Gündelikçinin bugünü var yarını yok

Sabah saat 8’de başlar çalışmamız bazen akşama kadar sürer. Önce yatak yorgan toplarız, sonra işverenlerin kahvaltılarını hazırlarız, çamaşırlarını yıkarız. Standart çalışma süresi yoktur. Yevmiye de günlük olarak 50-70 lira arasında değişir. Sosyal güvencemiz yoktur. İşyerinde sürekli tetikteyizdir, bir şey

Gündelikçinin bugünü var yarını yok
Paylaş

İbrahim Kale

Sabah saat 8’de başlar çalışmamız bazen akşama kadar sürer. Önce yatak yorgan toplarız, sonra işverenlerin kahvaltılarını hazırlarız, çamaşırlarını yıkarız. Standart çalışma süresi yoktur. Yevmiye de günlük olarak 50-70 lira arasında değişir. Sosyal güvencemiz yoktur. İşyerinde sürekli tetikteyizdir, bir şeyleri kırmaktan korkarız.  Bir şey kaybolursa senden bilinir. İş güvenliği de yoktur, camdan düşüp sakatlanan, ölen arkadaşlarımız da var. Sigortan yoksa işin zor. Çalışmadığımız günlerin parasını almamız söz konusu olamaz. Hastaysan iyileştikten sonra çalışır, para kazanırsın. Temizlik işçisi en alt kademe çalışandır.

Şehriban Hayra: Gündelikçiyim, her gün farklı evlere giderim. 50 yaşındayım, bugüne kadar hiçbir zaman sosyal güvencem olmadı. Dizlerimizin üzerinde çalıştığımız için diz kapaklarımız ağrır, kilitlenmeler olur bazen. Sürekli deterjan kullandığımız için gözlerimiz tahriş olur. Gündelikçinin mesaisi evde de devam eder, kendimize zaman ayırmayız. Sinemaya, tiyatroya gitmeye vaktimiz hiç olmaz. Sigortamızın olması gerekiyor. Hükümet bizi de görsün!

evrensel.net

ÖNCEKİ HABER

Ankara Toptancı Hali’ne ‘sağlık’ uğramaz!

SONRAKİ HABER

Toplu mezar gerçeğiyle yüzleşilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...