27 Ekim 2001 21:00

İlk insanın izleri inşaatlarda!

Trabzon'da bölgede yaşayan ilk insanın izleri bir mağarada 15 yıl önce bulundu. Ancak, tarihi açıdan büyük önem taşıyan mağara koruma altına alınmadığı için, buradan çıkarılan kumlar civardaki inşaatlarda kullanılıyor.

Paylaş
İlk insanın izleri inşaatlarda!Trabzon'un Uzunkum semtinde, 15 yıl önce yapılan incelemede, bölgede yaşayan ilk insanın izlerine rastlanılan mağara, 15 yıldır koruma altına alınmadığı için mağaradan çıkarılan kumlar inşaatlarda kullanılıyor.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Gedik, Uzunkum semtinde, 15 yıl önce yaptıkları araştırmalar sonucu, bir apartmanın arkasında bir mağara bulduklarını söyledi. Gedik, şunları anlattı: "Mağarada yaptığımız incelemede, bölgede yaşayan ilk insanın izlerine rastladık. Burada bulduğumuz bir taş parçasının, silisli kayaçtan yapılmış ve yontulmuş olduğunu gördük. Silisli kayacın mağara çevresinde bulunmasının mümkün olmaması, bu taşın başka bir yerden getirildiğini ve bilinçli şekilde yontularak araç olarak kullanıldığını gösteriyordu. Bulunan keskin kenarlı silisli kayaç yongası eski taş devri kültürünü yansıtmaktadır."

Kemikler bulunduGedik, mağarada çok sayıda kemik parçası bulduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bunlardan bir tanesi yontularak yapılmış, büyük ihtimalle avlanmak için ya da avladıkları hayvanı parçalamak için kullanılan bir kemikti. Doğada bir kemiğin yalnızca bir ucunun un yontulur gibi aşınması mümkün değildir. Bu durum, bulduğumuz kemiğin insanlar tarafından taşlarla yontularak yapılmış ve kullanılmış olduğunu gösteriyor. Başka bir kemiğin ise yedikleri bir hayvana ait olduğunu düşünüyorum. Bu, muhtemelen taşla kırılarak içindeki iliği yenilmiş bir kemikti. Yıllardır bekleyen bu kemiğin kenarları yontulmuş gibi aşınmamıştı."Karadeniz'in o dönem kapalı bir deniz olduğunu ve mağaranın milattan önce 20 bin ile 200 bin yılları arasında deniz kenarında dalgaların aşındırması sonucu oluştuğuna işaret eden Gedik, "O dönemde, deniz seviyesi bugünkü deniz seviyesinden yüksekti. Dalgaların aşındırdığı kayalarda oluşan mağaraya dolan 50-100 bin yıllık genç kumlar, zamanla denizin çekilmesi ve durgunlaşması sonucu tortulaşmıştır. Kumların oturması sonucu hacim azalması olmuş, tortulaşan kumlar ve mağaranın sert tavanı arasında uzanan 15-20 metre derinliğinde bir boşluk oluşmuştur" dedi.Gedik, söz konusu dönemde mağarada insanların yaşadığını düşündüğünü bildirerek, şu bilgiyi verdi: "İlk çağlarda insanlar genellikle su kenarlarında yaşamak zorundaydılar. Çünkü suyu taşıyacak kap ve kacakları henüz yapmamışlardı. Trabzon'daki ilk insanlar da bu mağarada yaşamayı bu yüzden tercih etmişlerdir. O dönemde Karadeniz'in suyundaki tuz oranı oldukça düşüktür. Mağaranın tavanında ateş kullanıldığına dair izler vardı."

İzler yok edildiDaha sonra ağzı toprakla dolarak uzun yıllar kapalı kalan mağaranın, çevrede yapılan inşaatlara kum almak için kazıldığını anlatan Gedik, "Mağaradaki kumlar, çevredekiler tarafından inşaatlarda kullanılıyor. Birçok o döneme ait kalıntılar, bu eylem sonucu yok edilmiş olabilir. İnsanlar da kumlar arasından çıkan eski insan ve onların kullandıkları eşyaların kalıntılarını büyük bir olasılıkla önemsememişlerdir" dedi. Gedik, mağarada, ilk insana dair başka bir ize rastlanmadığını da belirterek, incelemelerin ardından, Müzeler Müdürlüğü'ne başvuru yapmalarına karşın, bölgedeki yaşamla ilgili olarak MÖ 20 bin ile 200 bin yıllarına ışık tutacağına inandığı kalıntıların bulunduğu mağaranın koruma altına alınmadığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Brisa'da grev sesleri

SONRAKİ HABER

1200 sivil öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...