27 Ekim 2001 21:00

Kışkırtma planı tutmadı

Taliban yönetiminin, ABD'nin isteğiyle hareket eden mücahit komutanı Abdülhak'ı öldürmesi, Amerikan stratejisine vurulan büyük bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Paylaş
Kışkırtma planı tutmadıMuhalif Afgan liderlerden Abdülhak'ın Taliban tarafından kurşuna dizilmesi, ABD'nin Afganistan stratejisine yönelik büyük bir darbe olarak değerlendirildi. Abdülhak'ın öldürülmesi ve ABD'nin bunu engelleyememesinin, Taliban'a bağlı güçlerden kopmaları artık tamamen imkânsız kılacağı belirtiliyor.

Peştun kökenliydiPeştun kökenli bir mücahit olan Abdülhak, Pakistan üzerinden Afganistan'a girmiş ve Peştun aşiretlerini Taliban'a karşı cephe almaya ikna etmeye çalışmıştı. Abdülhak, ABD'nin "ikna" stratejisinin önemli bir parçasıydı ve Roma'da yaşayan devrik kral Zahir Şah ile de ilişkisi vardı. Öldürülmesiyle, Afganistan içinde bir "anti-Taliban Peştun liderliği" oluşturma çabası da suya düştü.

ABD isteğiyle girdiAbdülhak, 1979'daki Sovyet işgalinin ardından Kabil civarında Rus ordusuna karşı gösterdiği direnişle ünlendi. 1992'de, Moskova tarafından desteklenen hükümetin yıkılmasından sonra kurulan geçici hükümette güvenlik bakanı oldu. Ancak aynı yıl görevinden istifa etti ve iç savaş patlak verdiğinde Birleşik Arap Emirlikleri'ne göç etti. 1999'da ise, Pakistan'ın sınırdaki Peşaver kentine geçiş yaptı. Son haftalarda, ABD'nin isteği üzerine, bir "Taliban sonrası geniş tabanlı hükümet" için faaliyet yürütüyordu.

Çatışma günüDaily Telegraph gazetesine göre Abdülhak, 21 Ekim'de Celalabad'a yakın bir bölgeye gizlice girdi. Yanında 100 kadar silahlı adamı bulunuyordu. Taliban sözcülerine göre, 24 veya 25 Ekim'de yeri tespit edildi, kuşatıldı ve saldırıya geçildi. Bu sırada ABD kuvvetlerini yardıma çağırdı, ancak uçaklarla Taliban güçlerinin bombalanması da onu kurtaramadı ve ele geçirilip kurşuna dizildi.

Farklı bir savaş ağası!Kendisi de Peştun olan Abdülhak, "uzun vadeli düşünen" bir komutan olarak biliniyordu. Geçici hükümetin çökmesinin ardından ülkeyi terk edip iç savaşa bulaşmaması, bu düşüncenin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Böylece, Afgan halkı nezdinde imajı nispeten "temiz kalan" nadir savaş ağalarından biri oldu. Öldürülmesiyle, Taliban karşıtı güçler, Ahmed Şah Mesud'un ardından önemli bir liderlerini daha yitirmiş oldular.Abdülhak, bugün Pakistan'ın Peşaver kentinde toprağa verilecek.
ÖNCEKİ HABER

Kandahar kan ağlıyor

SONRAKİ HABER

Onbinler yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...