26 Ekim 2001 21:00

Asgari ücret doyursun!

Her yıl 4 kişilik ailenin yaşaması için gereken sınırla arasındaki mesafe giderek açılan asgari ücret yine tartışılmaya başlandı.

Paylaş
Asgari ücret doyursun!Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalarına başlarken, her yıl yaşanan tartışmalar yine başladı. Sendikalar, asgari ücretin 4 kişilik ailenin geçim standardı baz alınarak belirlenmesini istiyor. Öz İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin, brütü 167 milyon 500 bin lira, neti ise 122 milyon lira olan mevcut asgari ücretin ekonomik gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Engin, "Dört kişilik bir ailenin geçimini sağlayacağı asgari miktarın 800 milyon lira olduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu nedenle asgari ücret 500 milyon liranın altında olmamalıdır" dedi.

Vergi dışı olmalı DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Musa Çam, Türkiye'de SSK'ya kayıtlı 5 milyon çalışan bulunduğunu ve bunlardan yalnızca 700 bininin toplusözleşme kapsamında olduğunu belirterek, geriye kalanların çoğunun asgari ücretle çalıştığını söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçiler adına sadece bir konfederasyon temsilcisinin yer almasını doğru bulmadıklarını ifade eden Çam, "Komisyonda tüm işçi konfederasyonlarının temsilcileri yer almalıdır" dedi. Çam, net asgari ücretin en az 280 milyon lira olmasını ve bu ücretin de vergi dışı bırakılmasını istedi.

Enflasyon farkı yansımalı Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, asgari ücretin sosyal bir nitelik taşıdığını kaydederek, belirlemede bu özelliğin göz önüne alınmasının önemli olduğunu söyledi. Kundakçı, "Bu ücreti belirlerken en düşük memur maaşı ölçü kabul edilmelidir" diye konuştu. Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması gerektiğini dile getiren Kundakçı, yıl içinde enflasyon farklarının asgari ücrete yansıtılmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

'Masum insanların ölümünü izlemeyin'

SONRAKİ HABER

Basit bir hedef hatası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...