25 Ekim 2001 21:00

İnsanı ve toprağı zehirliyor

Tarım ürünlerinde kullanılan hormonlar, zehirlemeden kansere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sorumlu kurumların bu konuda sessiz kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Ferhat Odabaş, bu ilaçları uygulayan işçilerin çifte tehlike altında olduğunu söyledi.

Paylaş
İnsanı ve toprağı zehirliyorOndokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi (OMÜ) Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferhat Odabaş, "Tarımda kullanılan hormon hem insanları hem de toprağı zehirliyor" dedi.Tüm yasaklamalara karşın tarımsal gıda üretiminde kansorejen etkileri kanıtlanmış hormonların giderek arttığını söyleyen Odabaş, tüketicilerin bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Odabaş, "Birçok ülkede yasaklanmış olmasına rağmen, hormonlu tarımsal ilaçlar, ülkemizde denetimsiz şekilde kullanılmaktadır" dedi.

Zehir saçıyorTarlalarda, seralarda, bağ ve bahçelerde, ürünü zararlara karşı korumak ve verimi artırmak için kullanılan tarım ilaçlarının zehir saçtığını söyleyen Prof. Dr. Odabaş, şöyle devam etti: "Gıdalardan insan vücuduna giren bu maddelerin bir kısmı ter ve idrarla dışarı atılırken, bir kısmı ise yağ dokusuna yerleşiyor. Belirli bir orana ulaştıktan sonra zehirlenmelere neden oluyor."Sebze ve meyvede bol olarak kullanılan hormonların mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ferhat Odabaş, tarımda kullanılan bu ilaçların nefes darlığı, mide bulantısı, ani zehirlenmeler ve kansere kadar birçok hastalığa neden olduğunu dile getirdi.

Yetkililer sessizHer yıl milyonlarca insan tarım ilaçlarından zehirlendiğini, binlerce kişinin de yaşamını yitirdiğini anlatan Prof. Dr. Odabaş, "Ancak, bu konudaki sorumlu kuruluşlar ve uzmanlar, üretim artışını bahane ederek konuya karşı sessiz kalmaktadır. Bu nedenle tüketiciler çok duyarlı olmalıdır" dedi.

İşçiler çifte tehlikedeProf. Dr. Odabaş, hormonların özellikle turfanda sebze ve meyvede bolca kullanıldığını, bu nedenle turfanda sebze ve meyvelerin özellikle çocuklara daha az yedirilmesi gerektiğini vurguladı. "Hormonlu sebze ve meyveye karşı tüketicinin göstereceği dikkat ve denetim çok önemlidir" diyen Prof. Dr. Odabaş, ayrıca gerek tarım ilaçları, gerekse hormon konusunda bunu uygulayan tarım işçilerinin diğer insanlara oranla çifte tehlike altında olduğunu dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Brisa'da takas teklifi

SONRAKİ HABER

Pentagon küresel komuta peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...