25 Ekim 2001 21:00

AP'den Kıbrıs ve AGSK ödevi

Avrupa Parlamentosu, Fransız parlamenter Lamassoure tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti.

Paylaş
AP'den Kıbrıs ve AGSK ödeviAvrupa Parlamentosu, Fransız Hıristiyan Demokrat Alain Lamassoure tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti. Parlamentonun rapora bağlı kararında, Helsinki zirvesinde adaylığı resmen tanınan Türkiye'nin bu sayede dinamizm kazandığı, reform hareketlerinin ve siyasi diyaloğun canlandığı iddia edildi. Kıbrıs ile Avrupa Güvenlik Savunma Kimliği konusunda ise, Türkiye'nin daha yapıcı olması istendi.Ulusal Program'ın, Türkiye'nin AB'ye katılım önceliklerine geniş ölçüde yer verdiği belirtilen kararda, program takviminin netleştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Kararda ayrıca, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'ye yönelik olumsuz kararları da hatırlatıldı.Parlamento, kabul edilen değişiklik önergesinde Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi konusunda bir yıl içinde takvim vermesini ve bu kriterleri 10 yıl içinde yerine getirilmelerini istedi. Kararda, Kıbrıs sorununa tatmin edici bir çözüm bulunamamasının, AB'nin genişleme sürecini olumsuz etkileyeceğine de değinildi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Refah Partisi'nin kapatılmasının insan hakları ihlali olmadığına ilişkin kararının "not edildiği" belirtildi. Türkiye'nin ekonomiyi IMF ve Dünya Bankası'na bırakmasının desteklendiği kararda, AB'nin mali desteğinin süratli ve etkili bir şekilde sağlanması çağrısında bulunuldu.Kıbrıs konusunda Ankara'dan yapıcı yaklaşım istenen kararda, Türk-Yunan diyaloğunun gelişmesinden duyulan memnuniyet de ifade edildi ve Türkiye'den, AGSK konusunda NATO-AB uzlaşmasını desteklemesinin beklendiği kaydedildi.

'Baraj düşürülmeli'Kürtçe'ye ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik çalışmaların, devlet bütünlüğüne tehlike oluşturmadan kültürel hakları genişleteceği umudu yansıtılan kararda, Türk ve Ermeni akademisyenlerin, geçmişi değerlendirmeye yönelik ortak çalışmalarına destek verildiği belirtildi.Kararda, "cezaevlerine ilişkin sistem reformunun gerekliliği" kabul edilirken, açlık grevlerinden duyulan üzüntü dile getirildi ve Leyla Zana'nın serbest bırakılması istendi. Türkiye ile AB arasında uyuşturucu kaçakçılığına karşı adli ve polisiye işbirliğinin geliştirilmesi de talep edilen kararda, siyasi partiler yasası reformunun ve seçimlerde baraj oranının düşürülmesinin gereği üzerinde duruldu. Kararda, Türkiye'nin Balkanlar'daki uluslararası girişimlere katkılarından ve terörizme karşı mücadeleye verdiği destekten duyulan memnuniyet de ifade edildi. Türkiye'nin Ermeni soykırımını tanımasını öngören değişiklik önergeleri ise reddedildi.

Dışişleri memnunDışişleri Bakanı İsmail Cem, Avrupa Parlamentosu Türkiye raporu için sunulan Ermeni soykırımı değişikliği önergelerinin reddedilmesinin, olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. AP Genel Kurulu'nun Türkiye raporunu kabul etmesi, Ankara tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, AP'nin bu kararı Ankara'da, "AP'nin, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini desteklediğini gösteriyor" şeklinde yorumlandı. Dışişleri yetkilileri, Ankara'nın raporun tamamına katılmadığını da kaydettiler.
ÖNCEKİ HABER

Şarbon Amerikan işi

SONRAKİ HABER

Brisa'da takas teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...