25 Ekim 2001 21:00

Zamanın sessiz tanıkları

Schneidertempel Sanat Merkezi'nden bir kartpostal sergisi daha. Kartlar bu sefer Osmanlı'nın çöktüğü karanlık yılları anlatıyor.

Paylaş
Zamanın sessiz tanıklarıKoray KaraermişAçıldığı günden beri kartpostal sergileriyle anılır olan Schneidertempel Sanat Merkezi, bu seferki sergisinde, yaşadığımız coğrafyanın en karanlık dönemlerinden birini anlatıyor. 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilanıyla başlayıp, 6 Ekim 1923'te İstanbul'un kurtuluşu ile son bulan bir tarihi kesite kartpostallardan tanık oluyoruz. "Eski Kartpostallarda Gözyaşı ve Tebessüm Yılları" adını taşıyan sergi, yine Seyhun Binzet'in koleksiyonundan özenle seçilmiş 300 kartpostaldan oluşuyor. Kartpostallar tarih sıralamasına göre oluşturulmuş beş ayrı bölümde ziyaretçileri bekliyor.

Tarihin ayrıntıları O dönem dolaşımda olan kartların arasında neler yok ki; Sultan Abdülhamit'in simasını çıplak kadın vücutlarından oluşturmuş, ya da onu elleri kana bulanmış bir cellat gibi gösteren ironik kartlar, 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan ilk seçimler, oy sandıkları, 31 Mart Vakası sırasında İstanbul'daki sokak çatışmaları, ayaklanmanın bastırılmasından sonra kurulan idam sehpalarında asılanlar, tutuklananlar, yine Sultan Mehmet Reşat'ı sinek gibi tasvir eden ironik bir kart, İstanbul'un müttefik kuvvetlerce bombalanması ve kaldırılan cenazeler, Çanakkale Savaşı sırasında köpeklere çektirilen toplar, Dicle Nehri'nde bombalanmış bir Türk hücumbotu, işgal yıllarında Beyoğlu'nda dalgalanan yabancı ülke bayrakları, Okmeydanı'nda İngilizler'in kurduğu radyo istasyonu, işgal kuvvetleriyle yapılan İstanbul'daki futbol maçı, Fransız süvarilerinin Yeşilköy'e girişi gibi tarihin gizli kalmış çok sayıda görüntüsü kartpostallarda izleyenleri bekliyor. 25 Kasım'a kadar açık kalacak olan sergi, pazartesi günleri hariç saat 10.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
ÖNCEKİ HABER

Tür Köy-Sen Salihli Şubesi kuruldu

SONRAKİ HABER

Referandum pazarlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...