25 Ekim 2001 21:00

Bush halka yalan söylüyor

Eğer 11 Eylül'e dair resmi hikâye bir yalansa -ki bunu söylemek gayet mantıklı- gerçekten neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu yönetimin hedefinin ne olduğunu da, anlamalıyız.

Paylaş
FBI muradına erdi!11 Eylül saldırılarını bahane ederek yargısız infaz yetkisi alan ve gözaltında işkence yetkisi talep eden ABD gizli servisleri, istediklerini almış görünüyor. New Jersey'de 20 Eylül günü Göç ve Muhaceret Dairesi tarafından "terör" soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan 55 yaşındaki bir Pakistanlı, hücresinde ölü bulundu. Pakistanlı'nın gözaltı süresinin dolmasından önceki gece ölmesi, gözaltında infaz şüphelerini güçlendirdi. Bir federal yetkili, ölen kişinin 11 Eylül saldırıları ile bir ilgisinin olmadığının ortaya çıktığını, ancak vize süresi dolduğu için tutulduğunu söyledi. Geçtiğimiz salı günü Hudson Cezaevi'ndeki hücresinde ölen Pakistanlı'nın kimliği açıklamadı. Cezaevi sözcüsü, ölen kişinin üç haftadır tek şikayetinin diş etleri ile ilgili olduğunu ve bir diş doktorunun kendisini gördüğünü söyledi.Amerikan yönetiminin CIA'e "Usame Bin Ladin'in adamlarını öldürme yetkisi" vermesinin ardından FBI'ın da sorgucuları için işkence yapma yetkisi talep edeceği öğrenilmişti. Haber, Beyaz Saray'a yakın Washington Post gazetesinde yayınlanmıştı.

Polise sınırsız yetkiÖte yandan ABD Temsilciler Meclisi, polisin yetkilerini büyük oranda artıran bir yasayı onaylayarak Senato'ya gönderdi. Yeni yasa ile polisin zanlıların evini araması kolaylaşacak, terörizmle mücadele bahanesiyle telefonların ve internet iletişiminin izlenmesi yasal hale gelecek. 66'ya karşı 357 oyla kabul edilen yasanın bugün mesai bitimine kadar Beyaz Saray'a onaylatılması için çalışılıyor. Temsilciler Meclisi sözcüsü Dennis Hastert, "Meclis, bir yandan anayasal haklarımızı korurken bir yandan Amerikalılar'ın yaşamlarını güvence altına alacak yürütme araçlarını temin ederek sorumluluk sahibi bir adım atıyor" diye konuştu.Bu değişiklikler için ABD Başkanı George Bush ve Adalet Bakanı John Ashcroft, 11 Eylül'den bu yan ısrar ediyordu ancak Temsilciler Meclisi ve Senato, kamuoyu baskısı kaygısıyla oylamayı erteliyordu.Temsilciler Meclisi'nin Senato'ya sunduğu diğer öneriler arasında, kimyasal madde kullanımının daha sıkı denetlenmesi ve üniversite öğrencilerinin askerlik görevlerine bir an önce başlayabilmeleri için harç borçlarının iptal edilmesi de var.
ÖNCEKİ HABER

FBI muradına erdi!

SONRAKİ HABER

Afganistan köyleri kan gölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...