24 Ekim 2001 21:00

Çift taraflı mülteci göçü

Birleşmiş Milletler'in Ankara Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden Metin Çorabatır, Afganistan'dan Türkiye'ye mülteci göçü olduğunu, ancak kitlesel göçün söz konusu olmadığını söyledi.

Paylaş
Çift taraflı mülteci göçüBirleşmiş Milletler'in Ankara Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden Metin Çorabatır, Afganistan'dan Türkiye'ye mülteci göçü olduğunu, ancak kitlesel göçün söz konusu olmadığını söyledi. Çorabatır, gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda Afganistan'ın 1. Türkiye'nin de 3. olduğunu da hatırlattı.Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır, Afganistan'dan Türkiye'ye kitlesel göç söz konusu olmadığını belirtti. Olası bir göç dalgası karşısında Türkiye'nin alacağı tutum konusunda ise şunları söyledi: "Türkiye'nin kitle göçlerinde davranışını belirleyecek olan, 1994 tarihli yönetmeliktir. Bu yönetmeliğin, kitle göçleriyle ilgili maddesinde, gelenlerin sınırda karşılanacağı, Türkiye'ye girmelerine izin verilmeyeceği, içeri girmeyi başaranların da Türkiye'de karşılanıp ülke içinde onlara yardım edileceği belirtilir."Çorabatır, Afganistan'da yaşanan savaş ve göç dalgasıyla ilgili olarak da, "1 Ocak-31 Ağustos 2001 arasında, ayda ortalama 16 Afgan Türkiye'de sığınma başvurusu yaptı. Eylül 2001'de 82 Afgan mülteci Türkiye'den sığınma talebinde bulundu. Başvuruların çoğu 11 Eylül'den önce yapılmıştı. 12 Ekim'e kadar Türkiye'den sığınma talebinde bulunan Afganlar'ın sayısı ise 59" dedi.1 Ocak - 31 Temmuz 2001 arasında, Amerika, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Avrupa Birliği ülkeleri gibi 27 kalkınmış ülkeye yapılan sığınma başvuruları incelendiğinde, en fazla başvurunun Afganlar'dan geldiği görüldü. Afganlar 28 bin 500 başvuru ile birinci sırada yer aldı. Onları, 26 bin 100 başvuru ile Irak, 16 bin 900 başvuru ile de Türkiye izledi. 1 Ocak-31 Temmuz arasında 27 ülkeye yapılan Afgan sığınmacı başvurularında yüzde 11'lik düşüş yaşandığı görüldü. Aylara göre rakamlar, Afganlar'ın başvurusunda genel bir artış olduğunu gösteriyor. Ayrıca, 2001 yılında da genel bir sıçrama göze çarpıyor. İçişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasına göre, 12 Eylül-1 Ekim 2001 tarihleri arasında Türkiye'de yakalanan 1100 kaçak göçmenin 168'i Afganistan uyrukluydu.

Mülteci kampı kuruluyorÖte yandan, Aksaray'da 2 bin kişilik bir Birleşmiş Milletler (BM) mülteci kampının kurulacağı öğrenildi. Bu nedenle geçtiğimiz hafta Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir heyet arsa yerinin seçimi için kente geldi. BM tarafından yaptırılacak olan ve 2 bin mültecinin barınabileceği mülteci kampı içerisinde okul, hastane, lojman, ve sportif-kültürel etkinliklerin yürütülebileceği alanların da bulunacağı kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen heyet, Polis Meslek Yüksekokulu yanında bulunan 150 dönümlük arazi üzerinde dururken, arazinin altyapısı için valilik ve belediyeden yardım beklediklerini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

İşçi tek ses: Genel grev

SONRAKİ HABER

FBI muradına erdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...