24 Ekim 2001 21:00

İşçi tek ses: Genel grev

Brisa'da direniş patronun tüm çabalarına rağmen devam ediyor. Önceki gün Goodyear'dan, Pirelli'den, TÜPRAŞ'tan, SEKA'dan belediyelerden binlerce işçinin destek ziyaretinde bulunduğu Brisa'dan "genel grev" sesleri yükseldi.

İşçi tek ses: Genel grevBrisa Lastik Fabrikası işçilerinin işten atmalara karşı başlattığı işyerini terketmeme eylemi dün de devam etti. Fabrika içerisinde bekleyişlerini sürdüren işçilere destek ziyaretleri yapılıyor. İşçi aileleri gruplar halinde fabrikaya gelirken, Pirelli ve Goodyear'dan da lastik işçileri Brisa'ya gelerek gelişmeler hakkında bilgi aldılar. Bu arada Brisa patronunun direnişi kırma çabası devam ediyor. Fabrikada üretimin durdurulması gerekçesiyle Kocaeli 1. İş Mahkemesi'nden "ihtiyati tedbir" kararı çıkartan patron, işçileri "kanunsuz eylem" yaptıkları iddiasıyla suçluyor. Patron, fabrikaya astığı "Değerli Brisa çalışanları" diye başlayan yazıda işçilere "normale dönme" çağrısı yapıyor. Yazıda, "Hukuki tespitin belirlediği eylemin doğallıkla sona ereceğine ve Brisa çalışanlarının sağduyu ve mantık ile üretime 'kesildiği yerden' tekrar verimli olarak devam edeceğine inanmak istiyoruz. Çünkü Brisa çalışanlarına 'yakışan' budur" deniliyor.

KSB'den destekPatronun oyunlarına rağmen kararlılıkla devam eden eyleme önceki gün akşam saatlerinde Kocaeli Sendikalar Birliği'ne bağlı sendikalara üye işçiler tarafından kitlesel destek verildi. Özellikle Pirelli, Goodyear, SEKA, TÜPRAŞ, Genel-İş'in örgütlü olduğu belediye işçileri eyleme yoğun olarak katıldılar. Goodyear işçilerinin "Brisa işçileri yalnız değildir" , Belde AŞ işçilerinin "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve SEKA işçilerinin "SEKA işçisi Brisa'nın arkasında" sloganlarını attığı eylem sırasında destek için gelenlerin sayısı 3 bine ulaştı. Fabrikanın önünde toplanan işçiler hep bir ağızdan "Hükümet istifa", "Gene grev genel direniş", "Vur vur inlesin Sabancı dinlesin", "IMF defol bu memleket bizim", "Derviş dışarı" sloganlarını attılar.

Genel grev çağrısıBurada işçileri hitaben konuşan Lastik-İş İzmit Şube Başkanı Hasan Hüseyin Kayacı, konfederasyonları genel grev genel direniş kararı almaya çağırdı. "Biz lastik işçileri atılmayı haketmedik. Deprem zamanında üzüntümüzü içmize atarak fabrikaları ayağa kaldırdık. Toplusözleşmeden her türlü fedakarlık yaptık işçi atılmasın diye. Ama bizi kapı dışarı ettiler" diyen Kayacı'nın isteği üzerine işçiler bir kez daha "Genel grev genel direniş" sloganını attılar. KSB Dönem Sözcüsü ve Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan da "İşsizlik ve açlık var halen bu sssizlik suskunluk niye sürüyor?" diyerek, genel grev çağrısında bulundu. Öte yandan Lastik-İş yöneticilerinden alınan bilgiye göre fabrikada eylemle birlikte duran üretim, yüzde 25 oranında devam ettirilecek.
ÖNCEKİ HABER

5 yıldır bitirilmeyen davanın öyküsü

SONRAKİ HABER

Çift taraflı mülteci göçü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...