24 Ekim 2001 21:00

Artık her şey eskisi gibi

3 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen trafik kazası ile su yüzüne çıkan Susurluk Çetesi'ne İstanbul DGM'nin verdiği hapis cezaları Yargıtay tarafından bozuldu.

Paylaş
Artık her şey eskisi gibiBalıkesir'in Susurluk ilçesinde 3 Kasım 1996'da meydana gelen bir trafik kazasıyla ortaya çıkan Susurluk çetesine, İstanbul DGM'nin verdiği hapis cezası kararı, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, aralarında Korkut Eken ve İbrahim Şahin'den bulunduğu 14 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararını bozarken, "eksik soruşturma" bahanesini kullandı. Bozma kararına, bazı sanıkların gizli celse isteminin reddedilmesi ve Ömer Lütfü Topal'ın öldürülmesi ile ilgili davanın sonucunun beklenmesi gerekçe gösterildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmezse İstanbul DGM'de başlayacak yargılama ile 5 yıllık öyküsü olan Susurluk davası zaman aşımına uğrayabilecek. Yargıtay 8. Dairesi dün Susurluk davasında eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile eski MİT görevlisi Korkut Eken'in 6'şar yıl, diğer 12 sanığın da 4 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin hükmü görüştüğü duruşmada, DGM kararını "eksik soruşturma" gerekçesiyle oybirliği ile bozdu. Kararı okuyan 8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver, eksik soruşturma gerekçelerini sıraladı. 27 Aralık 1999 tarihli oturumda sanık Ayhan Çarkın'ın 'duruşmanın gizli yapılmasını talep ediyorum, devletin yüksek menfaatleri bahane edilerek, bazı sanıklar gözardı edilmiştir, ben de açıklama yapacağım, onun için gizli yapılmasını talep ediyorum' şeklindeki istemini mahkemenin kabul etmemesinin savunma hakkını kısıtladığını söyleyen Ünver, izleyen yargılama sürecinde de savunma hakkına ve olayların aydınlanmasına ilişkin CMUK'un 374. maddesi uyarınca bu istemlerinin sağlanmasına olanak tanınması gerektiğini söyledi. Ünver, hükmün gerekçesinde yer verilen Ömer Lütfü Topal`ın öldürülmesine yönelik olarak Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nde açılmış bulunan dava dosyasının beklenmemesini de bozma gerekçeleri arasında sıraladı. Yargıtay'ın bu kararından sonra sanıklar İstanbul 6 No'lu DGM'de yeniden yargılanacaklar. Ancak, sanıklara verilen mahkumiyet kararının onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, dava dosyası yerel mahkemeye gitmeden itiraz etme hakkı bulunuyor. Bu itirazı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu karara bağlayacak. Genel Kurul'un vereceği karar, kesin nitelik taşıyacak.

Gazetecilerin yoğun ilgisiYargıtay'ın karar duruşmasına, sanıkların avukatları katılırken, duruşmayı çok sayıda gazeteci de izledi. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı İsmet Demirdöğen ile bir grup ÇGD üyesi, Radikal Gazetesi Muhabiri Adnan Keskin'in Susurluk davasıyla ilgili olarak yazdığı bir haberden dolayı Mehmet Ağar'ın, Keskin'e yönelik tehditleri nedeniyle Keskin'e destek vermek amacıyla duruşmayı izlediler.
ÖNCEKİ HABER

Şarbonun arkasında yatanlar

SONRAKİ HABER

5 yıldır bitirilmeyen davanın öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...