24 Ekim 2001 21:00

Şarbonun arkasında yatanlar

"Şarbon paniği" ABD'yi kasıp kavururken, bu sorun kullanılarak ne tür siyasi ve ekonomik çıkarlar elde edileceğine dair haberler somutlaşıyor.

Paylaş
Şarbonun arkasında yatanlarABD'de "şarbona karşı ulusal seferberlik" ilan edilirken, meselenin ekonomik ve siyasi boyutları da gözler önüne çıkıyor. Pentagon hukukçuları, şarbon olaylarının, 1972 tarihli biyolojik silah üretimini engelleyen anlaşma hükümlerini devreden çıkaracağı iddiasını ortaya atıyor. Şarbon hastalıklarının tedavisinde kullanılan Cipro adlı ilacın üretim ve satışıyla ilgili çekişme ise, "ihalenin" Alman ilaç tekeli Bayer'de kalmasıyla son buldu. ABD hükümeti de, panik havası yaymaya dönük açıklamalarını sürdürüyor.The Guardian gazetesinin dünkü sayısında haber verildiğine göre; ABD, şarbon vakalarını bahane ederek, biyolojik silah üretimi önündeki hukuk engellerini aşmaya hazırlanıyor. Maryland Üniversitesi'nden, biyolojik silah uzmanı Milton Leitenberg, ABD Savunma Bakanlığı'nın 11 Eylül saldırılarından önce biyolojik silah araştırmalarını yeniden başlatma girişiminde bulunduğunu, fakat bu haberin basına sızması üzerine, kararın ertelendiğini söyledi. Leitenberg, 11 Eylül'den sonra, bu planın tekrar uygulamaya konduğunu belirtti.New York Times gazetesi de, Savunma Bakanlığı'nın "aşılarını geliştirme" adına çok etkili şarbon türleri geliştireceğini yazdı. Pentagon ise konu hakkında hiçbir açıklama yapmadı. İddialara göre, Rus bilim adamlarının 1990'ların başında geliştirdiği, çok etkili bir virüs türü ABD'yi tedirgin etti. Fakat ABD, buna karşı projeler geliştirmeye kalktığında, uluslararası hukuk engelleriyle karşılaştı. Tasarlanan projelerin uygulaması birkaç kez ertelendi. Bu ertelemelerin sebebi ise, Pentagon'un, projelerin 1972'de biyolojik silahları yasaklayan anlaşmaya aykırılığından çekinmesiydi.Pentagon hukukçuları, projenin anlaşmaya aykırı olmadığı kararına vardılar. Çünkü anlaşma devletlere, "savunma, sağlığın korunması ve diğer barışçıl amaçlarla" biyolojik silah üretme ve stoklama hakkı tanıyordu.Fakat, bu ifade fazlasıyla yoruma açık. Şimdi akıllara gelen soru, ABD'nin son şarbon vakalarını, biyolojik silah üretiminin önündeki engelleri kaldırmak için kullanıp kullanmadığı.

Tekeller çarpıştıKanada hükümeti, şarbon hastalığı tedavisinde kullanılan Cipro adlı ilacın üretilmesi hakkını Bayer adlı ilaç tekeline devretmeyi kabul etti. Bayer, pazartesi günü Kanada Sağlık Bakanlığı'yla bir anlaşmaya vardıklarını doğruladı. İlaç tekeli, "48 saat içinde Ulusal Acil Sağlık Sistemi'ne 1 milyon tablet sağlayacağını" açıkladı.Bu anlaşma, Kanada hükümetinin Cipro ilacını, elinde 2003'e kadar geçerli olan bir patent bulunduran bu ilaç tekelinden mi, yoksa bir Kanada ilaç üreticisinden mi satın alacağı üzerine süren kavgayı sona erdirdi.

11 Eylül ilişkisiBeyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, yönetimin, "şarbon saldırılarının, Usame Bin Ladin'e ait El Kaide örgütünün hücreleri tarafından gerçekleştirildiğinden" şüphelendiğini belirtti. Beyaz Saray'da bir süreden beri bu yönde bir kuşku olduğunu söyleyen sözcü, ancak henüz bu olayların "basit vakalar" mı, yoksa bir organizasyon işi olduğuna dair net veriler olmadığını da ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar için tiyatro

SONRAKİ HABER

Artık her şey eskisi gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa