24 Ekim 2001 21:00

TOBB'dan vergi lobisi

Hükümetten kriz fonu isteyen patronlar, şimdi de vergi indirimi konusunda baskı yapıyorlar. TOBB'un düzenlediği sekztör toplantısında Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesi istendi.

Paylaş
TOBB'dan vergi lobisiHükümetten "kurtarma fonu" isteyen patronlar, halka yeni ek vergilerin salındığı, vergilerin yüzde 100'ü aşkın oranlarda artırıldığı bir dönemde vergi ödemek istemiyorlar. Patron cephesi, ilk olarak Katma Değer Vergisi oranlarında indirim talep ediyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri ise KDV oranlarında 1 puanlık indirimin 2002'de yaklaşık 1 katrilyon liralık gelir kaybına yol açacağını belirtiyor. Patronların istediği indirim oranı ise yüzde 10 ile 11 arasında. Patronlar, Türkiye Odalar Birliği (TOBB) Sektör Kurulları Sonuçlandırma toplantısında yeniden gündeme gelen KDV oranlarındaki indirimi tartışıyor. Ekonomideki daralma ile birlikte çeşitli sektörler, KDV oranlarının düşürülmesi talebiyle art arda Maliye Bakanlığı'nda lobi faaliyetlerine başladılar. Önce otomotivciler, motor silindir hacmi 1.600 cc'ye kadar olan otomobillerde yüzde 26, 1.601 ve üstü motor hacmine sahip otomobillerde ise yüzde 40 olan KDV oranlarında indirim istedi. Küçük el aletleri üreticileri ile dayanıklı tüketim malları imalatçıları da halen yüzde 26 olan KDV'nin genel orana düşürülmesi, o olmazsa birkaç puan aşağı çekilmesi talebinde bulundu. Tekstil ve konfeksiyon sektörü de, genel oran yerine indirimli KDV grubuna alınmaları için başvurdu. Tekstil ve konfeksiyoncular, pamukta olduğu gibi iplikte de KDV'nin yüzde 1 olması, iplik kumaş ile kumaşta da yüzde 8'e düşürülmesi gerektiğini bildirdi.Gayrımenkul Yatırım Ortaklıkları da, yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1 ya da 8'e indirilmesi için bastırırken, yumurtacılar da bu ürünün yüzde 8 yerine yüzde 1 KDV'ye tabi tutulmasını istedi.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gübre fabrikalarının aksi görüş beyan etmesine karşılık, gübredeki KDV'nin yüzde 18'den 1'e indirilmesi ve buna paralel sübvansiyonun son bulması yönünde talepte bulundu. Son olarak turizm sektörü, diğer ülkelerle rekabet edebilmek için yüzde 18'lik KDV'nin konaklama ve diğer hizmetlerde aşağı çekilmesi için rapor sundu.

TOBB ısrarlıMaliye Bakanlığı ise 2001'in ardından 2002'de de Türkiye'nin ciddi bir ekonomik program uygulamak ve bu çerçevede bütçe gelir hedeflerini tutturmak zorunda olduğunu belirterek, bugüne kadar sektörlerin bu taleplerine yanıt vermedi.Ancak TOBB'un Ankara'da yapılan ve çeşitli bakanların katıldığı toplantıda konu yeniden gündeme geldi. TOBB yöneticileri ve toplantıya katılan diğer işadamları, ekonominin tekrar canlandırılması için süreli bile olsa KDV oranlarında genel bir indirime gidilmesi önerisinde bulundu.
ÖNCEKİ HABER

IRA silah bırakıyor

SONRAKİ HABER

IMF'nin tarım ideoloğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...