23 Ekim 2001 21:00

Çocuklar kitaptan uzaklaşıyor

Ezberci eğitim sistemi, ailelerin bilinçsizliği ve görsel medyanın gelişmesi, çocuklarıgiderek kitaplardan uzaklaştırıyor. Kitapların çok pahalı oluşu da bir diğer etken.

Paylaş
Çocuklar kitaptan uzaklaşıyorTürkiye'de çocuklar, uygulanan eğitim politikaları, ailelerin dayatmacı anlayışı, görsel medyanın gelişmesi ve kitap ücretlerinin pahalı olması yüzünden, "kitap okuma alışkanlığı" kazanamıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Rengin Akbay, görsel medyanın gelişmesinin, çocukları kitaptan giderek uzaklaştırdığını söyledi. Kitap okuma alışkanlığının ailede başladığını belirten Akbay, "Çocukta, evde kitap okuyan yoksa, kitap okuma alışkanlığı oluşmuyor. Bu arada görsel medyanın gelişmesi de okumayı olumsuz yöndeetkiledi. Masalın çizgi filmini izlemeyi tercih eden çocuk, kitap okumaya gerek duymamaya başladı" dedi.Akbay, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de okullarda "okuma kulüpleri" kurulmasını önerdi. Çocuk Kitapları Yazarı Mavisel Yener, günümüzde iletişim teknolojisindeki gelişmenin çocukların kitap okumasını engellediği yolundaki görüşlere katılmadığını, bunun kolaycılıktan başka bir şey olmadığını dile getirdi. Yener, "Okuma sevgisini yüreğinde duyumsayan çocuk, televizyonunu da seyreder, bilgisayarını da kullanır, kitabını da okur" dedi. Çocukların, kitapların dünyasına girebilmeleri için birçok engeli aşmak zorunda kaldıklarını dile getiren Yener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizdeki eğitim politikalarının kendisine sunduğunu özümsemeye zorlanan çocuk, evde de kitaplar konusunda sürekli çatışma ve zorlamayla karşılaşmaktadır. Kitap Fuarı'nda istediği kitaba elini uzatan çocuğa, sert bir biçimde kitabı alamayacağını, kitap seçimini anne ve babasına bırakması gerektiğini söyleyen anne, baba sayısı hiç te az değil. Bazı okullarda, (Tatil ödevi) adı altında çocuklara verilen kitap listelerinin kısırlığı, bırakın çocuğun okumaya ilgisini çekmek, onu okumaktan soğutmak için hazırlanmış gibi".

Fiyatlar pahalıEğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Doğru da, mevcut eğitim sisteminin yanı sıra kitap fiyatlarının pahalı oluşunun da çocukları okumaktan uzaklaştırdığını kaydederek, "Ağır ders programı yüklü eğitim sistemi nedeniyle, çocukların okumaya ilgisi ve zamanı kalmıyor. Üçüncü sınıftan itibaren sınav maratonuna hazırlanan çocuğun, okumaya ilgisi azalıyor. Böylece, toplumun genelinde olan okuma alışkanlığı, çocuklara da verilmemiş oluyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Silahları geri tepecek!

SONRAKİ HABER

Ya Amerika'nın Sesi bombalansaydı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...