23 Ekim 2001 21:00

Referandum için top Meclis'te

Cumhurbaşkanı Sezer'in milletvekillerinin kıyak emekliliğini düzenleyen Anayasa değişikliği kararını referanduma gönderme kararının Resmi Gazete'de yayımlanması üzerine halkoylaması süreci başladı.

Paylaş
Referandum için top Meclis'te Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Yasa'nın TBMM üyelerinin "ödenek ve yolluklarını" düzenleyen çerçeve 27. maddesi halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de önerdiği yolla, çerçeve 27. maddenin düzenlediği Anayasa'nın 86. maddesini değiştirerek referanduma gitme zorunluluğunu ortadan kaldırmayı planlıyor. Ancak, yeni bir Anayasa değişikliği yeni pazarlıkları, yeni hesapları gündeme getireceği için, hükümet soruna çözüldü gözüyle bakamıyor. Aksine Başbakan Bülent Ecevit, konuya müdahale etmeyen bir görüntü çizerek topun Meclis'te olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı, MHP Genel Başkanı Bahçeli, mevcut sorunu yine Meclis'in çözeceğine inandığını kaydederken, Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da maddenin TBMM Uzlaşma Komisyonu'nda üzerinde mutabık kalınan şekle dönüştürülmesinden yana olduklarını belirtti.

Ecevit: Meclis'in işiBaşbakan Bülent Ecevit, referandum konusundaki tartışmaların Cumhurbaşkanı ile TBMM arasında bir konu olduğunu ifade ederek, "Zannederim bir çözüm yoluna girilmiş oluyor" dedi. Ecevit, DSP İzmir Milletvekili Suat Çağlayan'ın, Milli Piyango Sanat Galerisi'ndeki "Ben, zeytin ağacı ve mitolojinin görgü tanığı" adlı fotoğraf sergisini gezdi. Başbakan Ecevit, sergi salonundan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşamın sadece siyasetten ibaret olmadığını ifade etti. Ecevit, bir gazetecinin, referandum kararının Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandığını anımsatarak, bundan sonra işin Meclis'e kaldığını ifade etmesi üzerine "Başından beri zaten onu söyledim. Bu iş Cumhurbaşkanı ile TBMM arasında bir konu. Zannederim bir çözüm yoluna girilmiş oluyor" dedi.Referanduma gerek kalmadan Anayasa'nın 86. maddesinde gerekli değişikliğin yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya Ecevit, "Bence referanduma zaten hiç gerek yoktu" karşılığını verdi. Başbakan Ecevit, konuyla ilgili olarak, koalisyonu oluşturan partilerin liderlerinin bir strateji belirleyip belirlemeyeceği ve muhalefet partileriyle temasa geçip geçmeyeceklerinin sorulması üzerine "O konuya başından beri girmiyorum. Ama tabii izliyorum. Dediğim gibi hükümeti doğrudan ilgilendiren bir sorun değil, TBMM ile Cumhurbaşkanı'nı ilgilendiren bir sorun. Onun için şimdilik bu konuda bir şey söylemek istemiyorum" diye konuştu.

Bahçeli kıyağı savunduMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hem iç hem dış ekonomik ve siyasi şartların ağırlaştığı bir dönede ülkeyi referandum sürecine sokmanın yanlış bir adım olacağını söyledi. Bahçeli, partisinin TBMM Grup toplantısında, milletvekillerinin özlük haklarını düzenleyen Anayasa'nın 86. maddesinde yapılan değişikliğe ve referandum kararına değindi. "Prensip olarak ihtiyaç duyulan ancak zamanlaması yanlış olan" milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili değişikliğin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından halkoyuna sunulmasının uygun görüldüğünü hatırlatan Bahçeli, şunları kaydetti: "Hatadan dönmek de bir erdem olduğuna göre, ülkemiz için en hayırlı yol, bu tür bir irade beyanının bir an önce hayata geçirilmesi olacaktır. İnanıyorum ki, mevcut sorunu yine meclisimiz çözecek ve ülkemizin yeni bir anlamsız tartışma ortamına sürüklenmesine izin vermeyecektir."

Eski metinden yanaANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan TBMM üyelerinin "ödenek ve yolluklarını" düzenleyen 27. maddenin, Uzlaşma Komisyonu'nda üzerinde mutabık kalınan şekle dönüştürülmesinden yana olduklarını bildirdi. Yılmaz, önceki gece yapılan Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısının ardından genel merkezden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, halkoyuna sunulmak üzere TBMM üyelerinin "ödenek ve yolluklarını" düzenleyen 27. maddenin Resmi Gazete'de yayımlandığının hatırlatılması ve bundan sonraki sürecin ne olacağının sorulması üzerine de "O konuyu da toplantıda ele aldık. Biz bu konuda daha önce Uzlaşma Komisyonu'nda üzerinde mutabık kalınan şekle dönülmesinden yanayız. Bu suni krizin bir an önce aşılmasını ve Türkiye'nin gerçek gündemi olan ekonomiye odaklanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Onlar zaten benden ki

SONRAKİ HABER

Terörizmle kavga AB'yi böldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...