23 Ekim 2001 21:00

Brisa'da direniş sürüyor

Brisa işçisi işten atmalara karşı başlattığı işyerini terk etmeme eylemini sürdürürken, işçilerin eş ve çocukları dün öğleden sonra fabrikanın önünde eylem yaptılar.

Paylaş
Brisa'da direniş sürüyorSabancı Holding'e ait Brisa Lastik fabrikasında 90 işçinin işten atılması üzerine başlayan işyerini terk etmeme eylemi devam ediyor. Fabrika içinde bekleyen işçiler, dün eş ve çocuklarının da katılımıyla eylem yaptılar. Brisa Lastik fabrikası işçileri, işten atılan işçilerin geri alınması talebiyle önceki akşam saatlerinden beri fabrikalarını terk etmiyorlar. İşçilerin eşleri ve çocukları da dün öğle saatlerinden itibaren fabrika önünde toplandı. Fabrikadaki işçiler de "Ekmek yoksa, barış da yok", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla kapıya yürüyerek aileleriyle buluştular. Avrupa Kalite Ödülü sahibi Brisa'dan atılan işçiler, daha önce kendilerine verilen başarı belgelerini göstererek, "Dün bize bunları verenler şimdi verimsiz olduğumuz gerekçesiyle kapı önüne koydular" dediler. İşçiler ve eşlerinden ağlayanların olduğu eylemde, Lastik-İş Genel Başkanı Vahdettin Karabay konuştu. Karabay, eğer yeterli tepki gösterilemezse bugün Brisa ve Pirelli'de yaşanan tablonun tüm Türkiye'ye yayılacağını söyledi. Bu duruma karşı tek yolun genel grev olduğunu söyleyen Karabay, "Umarım buradaki mücadele bunun önünü açar" dedi. Direnebildikleri kadar direneceklerini söyleyen Karabay'a bir işçi "Ölümüne direneceğiz" diye bağırınca tüm işçiler, "Ölmek var, dönmek yok" sloganını attılar.

KSB'den destekEylemin devamında Kocaeli Sendikalar Birliği'ne bağlı sendikalar üye işçiler saat 16.00'dan sonra gruplar halinde Brisa'nın önünde toplandı. Goodyear işçilerinin "Brisa işçisi yalnız değildir", Belde AŞ işçilerinin, "Susma sustukça sıra sana gelecek", SEKA işçilerinin ise "SEKA işçisi BRİSA'nın arkasında" sloganlarını attığı toplanmasonrası destek için gelen işçilerin sayısı 3000'e ulaştı. Özellikle Pirelli, Goodyear, SEKA, TÜPRAŞ ve Genel-İş'in örgütlü olduğu belediye işçileri eyleme yoğun katılım sağladılar. Fabrikanın önünde toplanan işçiler, "Hükümet istifa", "Genel grev genel direniş", "Vur vur inlesin Sabancı dinlesin", "IMF defol bu memleket bizim", "Derviş dışarı" sloganlarını attılar.

Genel grev çağrısıBurada işçileri bir konuşma yapan Lastik-İş Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar konfederasyonları genel grev genel direniş kararı almaya çağırdı. KSB dönem sözcüsü Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan da genel grev çağrısında bulundu. Krizin sorumlusunun emekçiler olmadığını belirten Alşan, asıl sorumlunun rant ekonomisini yaratanlar olduğunu dile getirdi. Özellikle genel grev talebi ile hükümet ve IMF protestosunun ağırlıkta olduğu eylemde işçiler kararlı olduklarını gösterdiler. Brisa işçileri fabrika bahçesinde yaptıkları eylemi sürdürürken, Lastik-İş yöneticilerinden alınan bilgiye göre duran üretim, yüzde 25 oranında devam ettirilecek.

Patrondan gözdağı Bu arada Brisa patronu, eylemin yasadışı olduğu iddiasıyla ve 'noter getirme' tehdidiyle işçilere gözdağı vermeye çalışıyor. İşçiler ise Pirelli'de yaşanan olumsuz deneyimin tekrarlanmasını istemiyorlar ve kararlılıklarını dile getiriyorlar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


TİHV'in olanakları tükendiF tipi cezaevlerine karşı bir yıl önce başlatılan ölüm oruçları cezaevlerinde yeni ekiplerle devam ederken, sağlık durumu kötüleşerek tahliye edilen 280 kişinin tedavisi Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)'nın sorumluluğunda sürüyor. 300'ün üzerinde sakatlanmanın olduğu ölüm oruçlarında Adalet Bakanlığı sessizliğini sürdürürken, TİHV Başkanı Yavuz Önen, devletin tahliye edilen tutukluların sorumluluğunu üstlenmediğini, TİHV'in olanaklarının da tükenmek üzere olduğunu söyledi. Bir yıldır süren ölüm oruçlarında 41 tutuklu yaşamını yitirdi, 300'e yakın kişi de sakat kaldı. TİHV'e başvuran 280 tutuklunun ise tedavisi sürüyor. Ölüm orucundaki 4. ve 5. ekipte olan tutuklulardan sağlık durumu kötüleşenlerin hastanelere kaldırılması ve çözümsüzlüğün sürmesi tutuklu yakınlarını da daha fazla umutsuzluğa sürüklüyor. Ankara Numune Hastanesi'nde şu an Nihat Sönmez, Hakkı Şeker, Mahmut Öztürkmen, Kemal Yarar, Osman Kaan, Ercan Uçuk, Selahattin Hıra ve Hakkı Alpan adlı tutuklular bulunuyor. Gazetemize görüşlerini açıklayan TİHV Başkanı Yavuz Önen, devletin ölüm sınırına getirdiği kişileri salıverdiğini ancak sorumluluktan kaçtığını ifade ederek, "Yönetim kurulu olarak, tahliyeler başladığında, tahliye edilen kişilerin isteğiyle tedavilerinin yapılması kararını almıştık. Bu doğrultuda merkezimize başvuran 280 tutuklunun tedavisi halen sürüyor. Ancak TİHV'in olanakları gün geçtikçe tükendi, bu nedenle kampanya başlattık" dedi. Önen, ölüm oruçlarının halen sürmesinin endişe yarattığını vurgulayarak, tek çözümün tarafların diyaloğundan geçtiğini ifade etti. Böyle trajik bir süreçte hükümetin sessizliğinin anlamsız olduğunu belirten Önen, F tipi cezaevlerindeki mutlak tecridin insan haklarına ve hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Yardım kampanyasıTürk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Metin Bakkalcı ise, sürmekte olan ölüm oruçları ve açlık grevlerinin insanlık adına bir trajedi olduğunu ifade ederek, "Bu kritik durumun başından beri insanı temel alan bir çözüm üretilmesini istedik. Mayıs 2000'den beri TİHV'de sağlık durumu nedeniyle tahliye olan tutukluların tedavisi sürüyor. Bu devletin işi olmalıydı. Vakıf tüm başvuruları kabul etti. Tedaviler için dünya standartlarının üstünde olanaklar sağlandı ancak vakfın mali durumu bundan sonrası için kritik noktaya geldi, devletin yapmadığı sorumluluk için insanların katkı sağlaması zorunlu oldu" diye konuştu. Bu arada, ölüm oruçlarında bir yılın geride kalması ve son ölüm orucu ekiplerinden durumu ağırlaşanların hastanelere kaldırılması tutuklu yakınlarının umutsuzluğunu arttırdı. Tutuklu yakınları, yeni ölüm ve sakatlıkların yaşanacağına dikkat çekerek, "Dayanacak gücümüz kalmadı. Talepler insani, artık çözüm istiyoruz. Yeni ölümler ve sakatlıklar görmek istemiyoruz" diyorlar.TİHV'in yardım kampanyası, Vakıfbank Yenişehir Şubesi 2001047 No'lu TL Hesabına yatırılan katkılar ile sürüyor.
ÖNCEKİ HABER

Tarho davası sanıkları serbest

SONRAKİ HABER

Onlar zaten benden ki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...