23 Ekim 2001 21:00

Çukobirlik'te tasfiye oyunu

Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifleri Birliği (Çukobirlik) Genel Müdürlüğü, Kooperatifler üzerinde terör estiriyor.

Paylaş
Çukobirlik'te tasfiye oyunuHalil İmrekÇukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooparatifleri Birliği (Çukobirlik) Genel Müdürlüğü, Kooperatifler üzerinde terör estiriyor. ÇukobirlikGenel Müdürü ve ÇukobirlikYönetim Kurulu, kooperatifler üzerindeki egemenliğini pekiştirmek ve gelecek seçim dönemini garantiye almak için usulsüz bir şekilde koopreratif yöneticilerini görevden alıyor veya ortakların üyeliğini düşürüyor. MHP'li oldukları kamuoyu tarafından bilinen ÇUKOBIRLIK yöneticileri kendi görüşünde olmayan üreticilerin kooperatif ortaklağına son vermek için her yolu deniyorlar.Suruç kooperatifinin ortağı iken Osmaniye'ye ortaklığını nakil eden Abdülkerim Yavuz'un ÇukobirlikGenel Müdürlüğü tarafından maruz kaldığı uygulamalar kooperatifflerin gerçekten özerk olmadığı ve Genel Müdürlüklerin kooperatifler üzerinde nasıl bir baskı oluşturduğunu özetliyor.Yavuz, Suruç Kooperatifliğinde kayıtlı olan ortaklığını Osmaniye Kooperatifine nakletmek için başvuruda bulunuyor. Osmaniye Kooperatifi Yönetim kurulu ise Adana Çukobirlik Genel Müdürlüğü'ne konuyu ileterek; "Üyeliğin önünde bir engel olup olmadığını" sorar. Çukobirlik Genel Müdürlüğü, Osmaniye Kooperatifine yazdığı yazıda, "Abdülkerim Yavuz'un çiftçi olduğunu gösterir belgelerinde bir problem yoksa Osmaniye Kooperatifine kayıt olmasında bir engelin sözkonusu olamayacağını" belirtir. Bunun üzerine Abdülkerim Yavuz, Ziraat Odasında, İl Tarım Müdürlüğü'nde çitfçi olduğunu gösterir belgeleri tamamlayarak Osmaniye Kooperetifi ortaklığına üye olur. Birlik mevzuatında bir ortağın, başka ile gittiğinde aynı kooperatife ortaklığını devam ettirebileceği belirtiliyor.Yavuz'un kooperatif üyeliğinin kabul edilmesinin ardından Çukobirlik, "4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifi ve Birlikleri Yasası" çerçevesinde hazırlanan yeni anasözleşmeye uyum amacıyla İntibak Genel Kurulunu yapıyor. Yeni anasözleşmeye uyum kongresinde kooperatiflerin eski yöneticileri aynen devam ederken yeni bir kişinin ise seçimle belirlenmesi gerekiyor.

Kestirme yolOsmaniye Kooperatifi'nde yapılan seçimde Abdülkerim Yavuz'da aday olur ve seçimi kazanır. Çukobirlik Genel Müdürlüğü, Yavuz'un kooperatif yönetim kuruluna seçilmesinden rahatsız olur. Yavuz'un kendilerinin aldığı kararlara ortak olmasına, yetki sahibi olmasına tahammül etmezler. Bu duruma son vermek için planlar yapılır. Daha önce "Osmaniye kooperatifine ortak (üye) olmasında bir sakınca yoktur" diye yazı gönderen Çukobirlik Genel Müdrlüğü bu sefer "Yavuz'un kooperatife ortak olmasının sakıncalı olduğuna dair" bulgular peşinde koşar. Seçimle gelen birini yönetimden alma yetkisi olmayan Çukobirlik Genel Müdürlüğü, Yavuz'un yönetimde düşürmenin en kestirme yolu olarak ortakılığına son verilmesi yolunu seçer.Genel Müdürlük, Osmaniye kooperatif başkanlığına bir yazı göndererek Yavuz'un ortaklığına son verilmesini ister. Ancak Osmaniye Kooperatif Başkanlığı Yavuz'un ortaklığında bir usulsüzlük olmadığını, ortaklık için gerekli tüm şartları yerine getirdiğini ve üyeliğin Genel Müdürlüğün bilgisi dahilinde yapıldığını belirterek Çukobirlik Genel Müdürlüğü'nün vermiş olduğu kararı yeniden gözden geçirmesini ister.

Ortaklıktan çıkarma Çukobirlik Genel Müdürlüğü Yavuz'un ortaklığında bir kusur bulamadığı için bir genelge yazar. Genelgede "Kira mukavelesi ile çiftçilik yapanların kooperatif üyesi olamayacağı" belirtilir. Tarım Satış Kooperatif Birliklerinin yeni anasözleşmesinde böyle bir madde olmamasına rağmen ÇukobirlikGenel Müdürlüğü bir müfettiş görevlendirerek, Yavuz'un tarla kiralayarak çiftçilik yaptığını ve çiftçilik yaptığı tarlaların kendisine ait olmadığını müfetişçe rapor ettirir. Genel Müdürlük Osmaniye Kooperatifine baskı yaparak müfettişin raporu doğrultusunda Yavuz'un görevine son verilmesini emreder. Aksi taktirde Osmaniye Kooperatifinin Çukobirlik'ten ihraç edileceği tehdidinde bulunur. Kooperatif yöneticileri, Osmaniyeli kooperatif üyelerin mağdur edilmemesi için toplanıp istemedikleri halde Abdülkerim Yavuz'u koperatif ortaklığından düşürürler.
ÖNCEKİ HABER

TOBB'un çözümü hak gaspı

SONRAKİ HABER

Bütçeye faiz ipoteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...