23 Ekim 2001 21:00

Ramazan'da da sürecek

Rumsfeld, "Müslümanlar dini günlerde savaşır" dedi. ABD güdümünde hareket eden NATO, Afganistan'a yönelik saldırıda daha aktif rol üslenmek için George Bush'un çağrısını bekliyor.

Paylaş
Ramazan'da da sürecekABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Afganistan bombardımanının Ramazan ayında da sürebileceğini söyledi. Rumsfeld, düzenlediği basın toplantısında, "ABD'ye destek olan Müslüman ülkelerin hassasiyetlerini anlıyoruz. Ancak, tarih, Müslüman ülkelerin birbirleriyle ve başka (dinden) uluslarla birçok önemli dini günler içinde savaştıkları örneklerle doludur" dedi.Bu da bombardımanın en azından 16 Kasım tarihine kadar sürmesi anlamına geliyor. Pakistan'ın yanı sıra, bazı Arap ülkeleri de bombardımanın mümkün olduğunca kısa sürmesini ve Ramazan'dan önce bitmesini istiyor. Ancak Körfez Savaşı sırasında Irak'a üzerinde "Ramazan Hediyesi" yazılı bombalar atan ABD uçaklarının bu konuda "merhamet" göstermeyeceği açıkça görülüyor. Nitekim, önceki gün bombalanan hedefler arasında Herat'taki bir cami de yer aldı.

NATO işaret bekliyorNATO Genel Sekreteri George Robertson, NATO'nun, harekâtta daha etkin rol alabileceğini söyledi. Robertson, Bulgaristan Başbakanı Simeon Sakskoburgotski ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, harekâtın uzun bir süre devam edeceğine inandığını söyledi ve "NATO'dan daha fazlası istenecek ve NATO üyesi ülkeler gereken yardımı gösterecek. ABD Başkanı Bush'un dediği gibi, NATO, uluslararası koalisyonun temel unsurlarından biridir" dedi. NATO'nun, vereceği desteğin gelecekte nasıl şekil alabileceği konusunda bilgi vermeyen Robertson, NATO'nun kullanıldığı gibi bir hisse sahip olmadıklarını söyledi. Robertson, harekât çerçevesinde NATO'ya yeni bir teklifte bulunulmadığını, ancak bir dizi teklifin gündemde olduğunu belirtti.

İngiltere'nin planıİngiltere'nin Afganistan'daki kara harekâtı için bin kadar asker göndereceği bildirildi. BBC'nin üst düzey savunma yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nden 600 komando ve şu anda Umman'da tatbikat yapan yüzlerce özel güçler personeli kara harekâtına katılmak için sevk edilecek. Habere göre, bu haftasonu tamamlanacak tatbikata katılan 4 İngiliz gemisi de, harekâta katılacağı için geri dönmeyecek. Daily Telegraph ve Guardian gazetelerinde de dün benzer haberler yayınlandı.

Yemen'den sert tepkiÖte yandan, Arap dünyasında Amerikan saldırganlığına karşı çıkan sesler giderek artıyor. Son olarak Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, "Ülkemiz, terörizme karşı, ancak ABD'nin Afganistan'a yönelik harekâtını desteklemiyoruz. Afganistan'da masum halkın canına malolan saldırılara karşıyız" dedi. Salih, 11 Eylül'den bu yana yaptığı ilk resmi açıklamasında, "Afganistan işgal edildiği sürece, bundan sadece Filistinliler'e saldıran siyonist güçler kâr sağlayacaktır" dedi. ABD yönetiminin, düşmanının kim olduğu konusunu bir kez daha düşünmesi gerektiğini ifade eden Salih, Afganların büyük zarar gördüğünü vurguladı. Yemen, Afganistan'dan sonra bombalanabilecek ülkeler arasında sayılmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Musluktan arsenik akıyor!

SONRAKİ HABER

İfade özgürlüğü baskı altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...