22 Ekim 2001 21:00

Savaş, IMF borçlarını artırır

Tarım-İş Diyarbakır Şube Başkanı Nevaf Uçar, Habur'un açılması gerektiğini söyledi. Uçar, sendikaların üzerine düşen görevi yerine getirmesini istedi.

Paylaş
Savaş, IMF borçlarını artırırBölgede kamyonculuk yapanların geçimlerini Habur Sınır Kapısı'ndan sağladığını söyleyen Tarım-İş Diyarbakır Şube Başkanı Nevaf Uçar, "Habur'a kilit vuruldu. Hem ülkemiz, hem de bölge milyonlarca dolar zarara uğruyor. Bizim gibi IMF'ye borçlu olan bir ülke için savaş halka zarar verecek" dedi. Bölgede 3 bin 500 köyün boşaltıldığını söyleyen Uçar, "Bölgemiz kan ağlıyor. Boşalan köyler şehirlere yerleşmiş. İnsanlar işsiz güçsüz. Kimisi dilencilik yaparken, kimisi de onurlarına yedirmeyerek evlerinde aç bekliyor. İkinci bir savaş bölge için, halk için büyük bir zarar" diye konuştu. Uçar, savaşın yarar getirmeyeceğini belirterek, "Kamyoncu kazanmıyor. Üretim yapılmadığı sürece, işçinin ve memurun sadece maaş alması bu ülke için birşey ifade etmiyor" dedi.

Çiftlikler özelleştiriliyor Yapılan özelleştirmeleri devlet malının 'peşkeş çekilmesi' olarak niteleyen Nevaf Uçar, özelleştirmenin Türkiye'de birilerini daha çok zengin ettiğini söyledi. Atatürk zamanında kurulan 39 üretme çiftliğinin de özelleştirme adı altında talana açıldığını belirten Uçar, sendika genel merkezinin kendilerine verdiği bilgiye göre; 20 üretme çiftliğinin kiralama usulüyle ihaleye çıkarıldığını öğrendiklerini söyledi. Uçar, "Bize göre talip çıkmaz. Çünkü; kâr etmeyen, para getirmeyen kuruluşa hiçbir sanayici ve işadamı parasını yatırmaz. Paranın dini, imanı yoktur. Para, para getiren yere yatırım yapar. Ülkemiz için önemli bir yere sahip Ceylanpınar Üretme Çiftliği 1 milyon 700 bin dönüm araziye sahiptir. Yaklaşık on bin küçükbaş hayvan ve bir o kadar da büyükbaş hayvan var. Yani sütçülük var. Buna rağmen her sene zarar gösteriliyor. Niye zarar gösteriliyor? Çünkü devlet, özellikle siyasi partiler orayı arpalık olarak kullanıyor. Ankara'da genel müdürlük masraf yapıyor. Ceylanpınar'dan gösteriyor" dedi.

Sendikalar göreveUçar, Türk-İş'in diğer sendika konfederasyonlarıyla birleşerek, ülke gidişatı için baskı unsurunu oluşturması gerektiğini belirtti. Tarım-İş Diyarbakır Şube Başkanı Nevaf Uçar, ikramiyelerin kaldırılmasının gündemde olduğunu hatırlattı. Uçar, ikramiyelerin kaüldırılması, özelleştirme ve resen emeklilik karşısında konfederasyonlara seslenerek; "Türk-İş başta olmak üzere diğer sendika konfederasyonları oturup kendilerini tekrar sorgulamalı. Ülke gerçekten elden gidiyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Geçim kapısı açılmalı

SONRAKİ HABER

Tavizin faturası ağır oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa