22 Ekim 2001 21:00

Emek Platformu hareketlenecek

Türk-İş'in "genel grev kararı"nı benimseyen Emek Platformu, 9 Kasım'da Ankara'da yapılacak mitingi de destekleyecek.

Paylaş
Emek Platformu hareketlenecek2002 bütçesiyle kıdem tazminatları ve ikramiyeler başta olmak üzere, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına göz dikilmesi, Emek Platformu'nu harekete geçirdi. Platformun dün yapılan toplantısında, 9 Kasım'da Ankara'da Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK tarafından düzenlenecek ortak mitinge destek verilmesi kararı alındı. Emek Platformu Başkanlar Kurulu dün Ankara'da Türk Tabipleri Birliği'nde toplandı.Türkiye'nin de içine sürüklenmeye çalışıldığı savaş ortamı, 2002 yılı bütçesinin işçi ve emekçilerin kazanımlarını gaspetmeye yönelik hazırlanması ve 9 Kasım eyleminin değerlendirilmesi gündemleriyle yapılan Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantı sonunda alınan kararlar Platform Dönem Sözcüsü TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı tarafından açıklandı. Bakkalcı, ekonomik kriz ve bunun sonucunda yaşanan işsizlik ve yoksulluk, kazanılmış hakların geri alınmak istenmesi ve savaş ortamına Türkiye'nin de dahil edilmesi girişimleri karşısında harekete geçtiklerini söyledi. Türkiye'nin asla bu savaş ortamına katılmaması konusunda karar aldıklarını belirten Bakkalcı, platform olarak terörü kınamakla birlikte, terörü yaratan nedenler ortadan kalkmadıkça terörün salt askeri tedbirlerle çözülemeyeceğine vurgu yaptıklarını dile getirdi.

9 Kasım eylemlerine destekEmek Platformu, Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) tarafından 'Küresel Eylem Günü' olarak ilan edilen 9 Kasım günü, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK tarafından Ankara'da yapılacak uyarı mitingini destekleme kararı aldı. Ayrıca DİSK ve KESK tarafından 5 Kasım'da 5 bölgeden başlayıp, Ankara'da mitingle sonuçlanacak olan "İşsizliğe, Yoksulluğa, Yolsuzluğa ve Savaşa Karşı Küresel Eşitlik, Adalet ve Barış Yürüyüşü" de Emek Platformu tarafından tüm illerde desteklenecek.

Genel grev çağrısına 'evet'Başta 2002 bütçesi olmak üzere, çalışanlar ve emekliler aleyhine yapılan tüm düzenlemeler hakkında kasım ayı boyunca ülke çapında bölgesel toplantı ve etkinlikler gerçekleştirme kararı da alan Emek Platformu, eylemlerinin dikkate alınmaması halinde en kısa zamanda, tarihi Başkanlar Kurulu tarafından belirlenecek ve Ankara'da gerçekleştirilecek olan kitlesel bir miting yapacak. Platform, "Yine de taleplerimizin gerçekleşmemesi ve kazanılmış haklarımızın geri alınması uygulamalarının sürmesi durumunda, bu durum, daha önce Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda da ifade edildiği gibi, Emek Platformu tarafından da, çalışanları genel greve davet etmek anlamında değerlendirilmektedir" dedi. Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Bakkalcı, platformun eylemlerinin sonuç alıncaya kadar süreceğini söyledi. 9 Kasım'daki mitinglerinin uyarı niteliğinde olacağını, diğer eylemlerin bunu izleyeceğini belirten Bakkalcı, bir soru üzerine mitinglerin yer, tarih ve saatleri ile güzergâhlarının daha sonra açıklanacağını bildirdi.

Takvim ay sonundaEmek Platformu Başkanlar Kurulu, alınan bu kararları örgütlerinde değerlendirdikten sonra 30 Ekim Salı günü yeniden bir araya gelerek, eylem takvimini belirleyecek. Emek Platformu'nun dün yapılan toplantısına, Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu, TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Onur Şengün, TÜRMOB Başkanı Mustafa Özyürek, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Ahmet Sergi, Tüm İşçi Emeklileri Derneği Yöneticisi Yüksel Kavuklu katıldı. Türk Eczacıları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin temsil edilmediği toplantıya Kamu-Sen'in Resul Akay veya diğer yöneticiler yerine Basın Danışmanı aracılığıyla katılması dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Çiftçiye bütçe kazığı

SONRAKİ HABER

Fatura halklara çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...