21 Ekim 2001 21:00

Türkiye Afganistan'a yol arıyor

Türkiye Afganistan'daki savaşa dahil olmak için yeni bir adım atıyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan gezisine çıktı.

Paylaş
Türkiye Afganistan'a yol arıyorTürkiye hükümeti, ABD'nin Orta Asya'ya yönelik saldırı politikasında yer edinme çabalarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem ABD'nin saldırısı sonrası gelişmeleri tartışmak ve Afganistan'a "insani yardım" faaliyetlerini konuşmak için Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan ziyaretine başladı. Cem, Azerbaycan'daki temaslarında, Rusya ile gerginlik yaşayan Gürcistan'ın desteklenmesi konusunu görüşecek.İsmail Cem, dün sabah Azerbaycan'a hareket etmeden önce, üç ülkeye yapacağı gezideki amaçlarını anlattı. Temaslarının iki önemli nedeni olduğunu belirten Cem, bunlardan ilkinin Güney Kafkasya'daki durumu Azeri yetkililerle etraflı bir şekilde konuşmak olduğunu bildirdi. Gürcistan Dışişleri Bakanı'nın bir süre önce Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Cem, "Bu görüşmelerimizi ve çıkan sonuçları Azerbaycan'da paylaşacağım. Ayrıca Azerbaycan ile Gürcistan ve Türkiye arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasını, neler yaptığımızı ve neler yapılabileceğini etraflı bir şekilde tartışacağım" dedi. Cem, ayrıca, Rusya Federasyonu ile uzun süreli çalışmalarda oluşturulan Avrasya İşbirliği Anlaşması hakkında Azeri yetkililere bilgi vereceğini söyledi.

İnsani yardımTürkmenistan ve Özbekistan'ın Afganistan'ın komşuları olarak gelişmelerden doğrudan etkilendiğini belirten Cem, şunları kaydetti: "Bu iki kardeş ülkede, ağırlıklı olarak Afganistan'ı konuşacağız. Özbekistan ile güvenlik ve işbirliği anlaşmamız var. Bu anlaşmanın konumunun genişletilme ihtimallerini tartışacağız ve Türkmenistan ile Özbekistan'da Afganistan'a dönük insani yardım, özellikle de Orta Asya cumhuriyetleri, Azerbaycan ve Türkiye'nin birlikte yapabileceği ekonomik ve insani yardım konusunu yetkililerle konuşacağız."Türkiye'nin, AB ile İslam Konferansı Örgütü arasında kapsamlı bir konferansın İstanbul'da düzenlenmesi teklifinde bulunduğunu da anlatan Cem, bu önerisini Orta Asya gezisi sırasında da gündeme getireceğini anlattı. Bakan Cem, Afganistan'a yapılacak insani yardım konusunda şunları söyledi: "Orta Asya cumhuriyetleri ve Azerbaycan büyükelçileriyle Ankara'da ben bir toplantı yaptım ve burada bir taslak olarak şu düşünce ortaya çıktı: Bizlerin çeşitli gıda yardım malzemesini bir araya getirmemiz... Bunu bir şekilde daha çok Özbekistan yoluyla düşündük. Bunu bir adım daha somutlaştıracağız ve umuyorum sonuçlandıracağız."Cem, "Özbekistan-Afganistan sınırı kapalı. BM, sınırın açılması için Özbekistan'ı ikna etmeye çalışıyor. Bu konuda bir temasınız olacak mı?" sorusuna cevabında, böyle bir talepte bulunacaklarını reddetti.

Bakü'ye ulaştıÖğle saatlerinde Bakü'ye ulaşan Cem, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev ile görüştü. Burada konuşan Haydar Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkilerin öneminden söz etti. Ülkesinin Ermenistan ile yaşadığı sorunları da gündeme getiren Aliyev, Ermenistan'ı teröristlikle suçladı ve 11 Eylül'den sonra artık bu sorunun da çözülmesi gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Savaşın gölgesinde kitap fuarı

SONRAKİ HABER

Emekli işçinin şarbonlu mektup paniği!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...