21 Ekim 2001 21:00

Gün 'emperyalizme hayır' deme günü

EMEP Sincan İlçe Örgütü'nün çağrısıyla biraraya gelen 150 işçi ve emekçi Sincan sokaklarını 'savaşa hayır' sloganıyla inlettiler.

Paylaş
Gün 'emperyalizme hayır' deme günüEmeğin Partisi (EMEP) Sincan İlçe Örgütü'nün çağrısıyla biraraya gelen işçi ve emekçiler, binlerce insanın ölümüne ve sakat bırakılmasına, milyonlarca emekçinin aç kalmasına yol açacak emperyalist savaşın son bulmasını istediler. EMEP Sincan İlçe Binası önünde dün saat 15.30'da toplanan yaklaşık 150 işçi ve emekçi, "Bu düzen değişecek, bu kez emekçiler kazanacak", "ABD'nin dünyayı kana bulamasına izin vermeyelim, savaşa hayır" pankartlarıyla, yakalarında "ABD askeri olmayacağız, savaşa hayır" kokartlarıyla Türkiye'yi savaşa sokan hükümete de öfkelerini dile getirdiler. EMEP bayraklarını, "Savaş açlık, yoksulluk ve ölüm getirir, kahrolsun ABD emperyalizmi", "Amerikan üssü olmayacağız" dövizlerini taşıyan eylemciler, "Hortumcuya değil emekçiye bütçe", "Savaşa hayır, kahrolsun ABD emperyalizmi", "NATO'dan çıkılsın, üsler kapatılsın" sloganlarını attılar. Eylem, civarda bulunan çok sayıda Sincanlı tarafından ilgiyle izlendi. EMEP Sincan İlçe Başkanı Hamza Karaağaç yaptığı konuşmada, IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla ülkeleri sömürüp emekçilerin yoksullaşmasına yol açan politikalar geliştiren ABD'nin bu kez de zor kullanarak diğer ülkeleri hegemonyası altına almaya çalıştığını ifade ederek, ABD'nin Afganistan'a saldırısının asıl amacının Ortadoğu'daki petrol, doğalgaz gibi kaynakları yağmalamak olduğuğun kaydetti. Emperyalistlerin dünyayı yeniden paylaşma sürecinde Türkiye'ye de bir rol biçtiklerini söyleyen Karaağaç, Türkiye'nin de üslerini ve askerlerini ABD ve emperyalistlerin çıkarları için savaşa sürdüğünü dile getirdi. Karaağaç, "Kendisine milliyetçi, vatansever, halkçı, "solcu" diyen hükümet ulusal onuru ayaklar altına alarak 'savaşa girecekmisiniz' sorusuna 'henüz ABD'den bir emir gelmedi' diyebiliyorlar. Bu ülkenin emekçileri, hortumculara, Amerikancılara mahkum değildir" diyerek, işçi ve emekçileri bağımsız demokratik Türkiye mücadelesi veren EMEP'e çağırdı. Karaağaç, "Gün savaşa, emperyalizme, işbirlikçilere hayır deyip alanlara çıkma günüdür" dedi.Karaağaç'ın ardından söz alan ambar işçisi Zeki Karacan ise, savaşa zenginlerin, hortumcuların çocuklarının gitmediğini dile getirerek, fakirin, işçinin emekçinin savaşa sürüldüğünü belirtti. Dün Irak'a saldıran ABD'nin bugün de aynı amaçlarla Afganistan'a saldırdığını ifade eden Karacan, emperyalizmin dayatmalarına ve savaşa hayır dediğini vurguladı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Kışlalı anıldıGazeteci-Yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, öldürülüşünün 2. yılında kabri başında anıldı. Prof. Dr. Kışlalı'nın Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı, kızı Nilhan Nur Kışlalı, yakınları, arkadaşları, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Yenimahalle Belediye Başkanı Tuncay Alemdaroğlu katıldılar. Kışlalı için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Özden, yaptığı konuşmada Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın, herkese yol gösteren, duygulu ve insanlara saygılı bir insan olduğunu belirten Özden, "Kışlalı, Türkiye'de demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini savunan, gönençli geleceklere koşmayı isteyen bir insandı. Gerici güçler, iç ve dış desteklerle onu elimizden aldılar. Bu, bize bir derstir. Önemli olan, Kışlalı'nın arkasından ağlamak değil, onun fikirlerini yaşatmaktır. Siyasal iktidarın böyle olaylar karşısındaki aymazlığı, böyle olayları bir tür suskunluk ve gafletle izlemesi düşündürücüdür" diye konuştu. Anma, Kışlalı'nın kabrine çiçekler bırakılmasıyla sona erdi. Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu'na üye bir grup üniversite öğrencisi de Cağaloğlu'ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önünde toplanarak ellerindeki Prof. Dr. Kışlalı'nın fotoğraflarıyla alkışlar eşliğinde Cumhuriyet Gazetesi'nin merkez binasına kadar yürüdü. Öğrenciler, gazete merdivenlerine karanfil bıraktı.
ÖNCEKİ HABER

Varyag uykuları kaçırıyor

SONRAKİ HABER

Savaşın gölgesinde kitap fuarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...