21 Ekim 2001 21:00

Varyag uykuları kaçırıyor

Çin'e ait Ukrayna bandıralı Varyag adlı dev platformun yakın zamanda İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçecek olması, uykuları kaçırıyor.

Paylaş
Varyag uykuları kaçırıyorYusuf Ziya ÖzışıkKaradeniz'de bekleyen, Çin'e ait Ukrayna bandıralı 310 metrelik Varyag adlı geminin, İstanbul Boğazı'ndan geçecek olması, uzmanları ve çevre kuruluşlarını kaygılandırıyor. Hava koşullarının sürekli değiştiği İstanbul'da uygun şartlarda başlatılacak bir geçiş çalışması dahi tehlike oluşturacak. Çünkü, geçiş sırasında yaşanacak hava değişikliklerinde "yüzer cismin" geri dönüş şansı olmayabilir. Varyag'ın, çoğu tarihsel miras yapılara çarpması halinde Boğaz trafiği yaklaşık 6 ay süreyle kapalı kalabilir.Dev platformun geçişi sırasında, İstanbul ve Çanakkale boğazları deniz trafiğine çift yönlü olarak kapatılacak. Çin gemisinin Boğaz'dan geçişi sırasındaki kaza olasılığı yüzde 30 olarak belirlenirken, Kandilli, Galatasaray Adası ve Sarayburnu büyük tehdit altında. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, en tehlikeli bölgenin Kandilli olduğuna dikkat çekiyor. Kılavuz Kaptanlar Derneği Genel Sekreteri Cahit İstikbal ise bu konuda uzman bir kurum olmalarına rağmen kendilerinin fikrinin alınmamasını eleştiriyor.

Nasıl geçecek?Hazırlanan projeye göre; Boğazlar'dan geçişi sırasında Varyag'a, 2'si yangın söndürme olmak üzere toplam 11 römorkör ve 3 bot eşlik edecek. Güçlü motorlara sahip bu römorkörlerden 16 HP ve 200 Boardvolluk römorkör platformun arkasında bulunacak ve gerekirse Varyag'ı yavaşlatmak ya da durdurmak için kullanılacak. Önden başka bir römorkör tarafından çekilecek olan platform, baş ve kıç omuzluklarından 4 adet römorköre bağlı olacak. Bu römorkörler de yön vermekte rol alacak. Bunların dışında gerektiğinde kullanılmak üzere 3 adet yedek römorkörün de eşlik edeceği Varyag, 2 yangın söndürme römorkörü tarafından da izlenecek. Platformun önünde ve arkasında da 3 adet tahliye botu bulunacak. Ayrıca 80 kişiden oluşan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekip de geçiş sırasında görev yapacak. Platform, boğazlardan 3.5 deniz mili hızla geçirilecek. İstanbul Boğazı'nı yaklaşık 4.5 saat, Marmara Denizi'ni 20 saat, Çanakkale Boğazı'nı da yaklaşık 10 saatte geçecek olan Varyag, Boğazlar'ın giriş ve çıkışlarında birer saat bekletilecek.

Hava şartları önemliUzmanların yorumlarına göre, platformun geçişinde en önemli konu meteorolojik şartlar olacak. Maksimum 3 knot akıntı, 5 deniz mili rüzgar, geçiş için uygun bir ortam sayılacak. Yetkilileri en çok, iki kıyı arasındaki genişliği yaklaşık 700 metre olan Kandilli dönüşü ile Yeniköy açığında yapılması gereken 80 derecelik rota değişikliği endişelendiriyor. Römorkörlerle birlikte uzunluğu yaklaşık 550 metreyi bulan platformun kaza yapması ya da batması durumunda, İstanbul Boğazı'nın aylarca deniz trafiğine kapatılma ihtimalinin bulunması yetkilileri daha dikkatli davranmaya itiyor.

Tehlikeli noktalarKıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Hücum Tulgar, Varyag'ın bir tanker kadar riski olmasa da en ufak bir hatada boğaz trafiğini alt üst edeceğini söylüyor. Tulgar'ı, Kandilli-Yeniköy arasındaki manevranın yanı sıra, rüzgârın ters estiği Kuruçeşme'deki Galatasaray Adası ve Sarayburnu da endişelendiriyor. İstanbul Boğazı'nın geçilmesi durumunda İstanbul kadar olmasa da Çanakkale Boğazı'nda da problemler yaşanabileceğini belirten Tulgar, Çanakkale girişi ve Nara bölümünün biraz dar olduğuna işaret ediyor. Varyag'ın geçişinin tehlikeli tankerler içinde emsal oluşturmasından endişe ediliyor. Hücum Tulgar, çevre örgütlerinin bu kaygısını haklı bulduğunu, ancak Varyag'a kabul ettirilen şartların diğerlerine de dayatılması halinde kontrollü geçiş için iyi bir örnek oluşturulacağını belirtiyor. Cahit İstikbal ise, geçişin hayli zor olacağını belirterek, tüm tedbirlerin alınması gerektiğini anlattı.
ÖNCEKİ HABER

Ankara, Antep ve Eskişehir'de öfke

SONRAKİ HABER

Gün 'emperyalizme hayır' deme günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...