21 Ekim 2001 21:00

Ankara, Antep ve Eskişehir'de öfke

Ankara, Gaziantep ve Eskişehir'de yapılan basın açıklamalarında ABD'nin Afganistan'a saldırısı bir kez daha protesto edildi.

Paylaş
Antep ve Eskişehir'de ABD'ye öfkeABD'nin Afganistan'a kara harekâtı destekli saldırısı Antep Balıklı Parkı'nda kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi. Eskişehir Demokrasi Platformu'nun belediye önünde yaptığı basın açıklamasında ise terörizmi bahane ederek mazlum halklara saldıran ABD'nin "en büyük terörist" olduğu belirtildi.Gaziantep Savaş Karşıtları Platformu'nun şehir merkezinde bulunan Balıklı Parkı'nde organize ettiği açıklamaya katılan yaklaşık 700 kişi sık sık attıkları sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Yoğun slogan eşliğinde sona eren açıklamanın ardından EMEP İl Başkanı Mecit Bozkurt, HADEP İl Başkanı Abdullah İnce ve ÖDP PM Üyesi Mehmet Küçükarslan gözaltına alındı.EMEP, HADEP ve ÖDP tarafından oluşturulan platform adına açıklama yapan EMEP İl Başkanı Bozkurt, kadın, çocuk, yaşlı ve masum Afganlıların öldüğü bir durumda savaşa karşı tepkilerin yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı. ABD'nin durgun ekonomisini, savaş sanayiini canlandırmak, bölgedeki enerji kaynaklarını kontrol etmek için başlattığı bu savaşa ülke emekçileri olarak tepkilerini her geçen artırarak sürdüreceklerini belirten Bozkurt sözlerini şöyle sürdürdü:"Meclis hükümete savaşa katılma ve yurtdışına asker göndeme yetkisi verdi. Türkiye halkının böyle bir savaşta ne çıkarı olabilir? Savaşa girilmesi halinde sınır ili olan Antep en fazla etkilenecek yerlerin başında geliyor. Bu nedenle gür bir sesle soruyoruz, borç alabimek için IMF ve DB karşısında el pençe divan duranlar Körfez Savaşı'ndan ders almadı mı? Bizim yerimiz ABD ve müttefiklerinin yanı değil, dünyada barışın egemen olması için güçlerini bir araya getiren milyonlarca insanın yüreklerindedir." Protesto eylemine TÜMTİS, Tüm Bel-Sen, Eğitim-Sen ve SES şubeleri de katılarak destek verdi. TÜMTİS üyelerinin kitlesel olarak katıldığı eylem, yoğun polis ablukası altında yapıldı.

'En büyük terörist ABD'Eskişehir Demokrasi Platformu, savaşa karşı basın açıklaması yaptı. Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, 'terör' bahanesiyle Afganistan'a saldıran ABD'nin "en büyük terörist" olduğu vurgulandı. Açıklamaya, platform bileşenlerinden oluşan 200 kişi katıldı. Burada basın açıklaması yapan Platform Yürütme Kurulu Sözcüsü Cafer Türkmen, "Yüzyıllardır acının, gözyaşının, çocukların büyümeden ölmesinin, insanın insanı katletmesinin adıdır savaş. Şu günlerde, üzerine bomba yağan Afganlı kadınlar, çocuklar, yaşlılar bu faturayı öderken, diğer mazlum ülkeler sırada bekliyor" dedi. Türkiyeli emekçilerin de savaş tehdidi altında, fatura ödemeye hazırlandığını belirten Türkmen, ABD yanlısı politikalar izleyen iktidarın "efendisine itaatte sınır tanımayarak" savaşa asker gönderme kararı aldığını kaydetti. Türkmen, Afganistan'a saldırının altında yatan asıl nedenin "Asya'daki ülkeler arasındaki yakınlaşmadan duyduğu rahatsızlık" olduğunu ifade etti. "Savaşa hayır", "NATO askeri olmayacağız", "Savaşa değil, emekçiye bütçe" sloganlarının atıldığı eylemde, polisin sabah saatlerinden ihtibaren bölgeyi abluka altına alması dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücret turları başlıyor

SONRAKİ HABER

Varyag uykuları kaçırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...