21 Ekim 2001 21:00

Özel timlerden katliam

Amerikan özel kuvvetleri, Afganistan içine indirme operasyonları yürütüyor. Kandahar'a bir gece baskını düzenleyen 100 kişilik tim, 20 Afganı öldürdü. Hava bombardımanlarında da çok sayıda sivilin öldüğü açıklandı.

Paylaş
Özel timlerden katliamABD ordusu, Delta Force gibi kontrgerilla eğitimi almış özel kuvvetler ile Afganistan içlerinde "vur-kaç" saldırılarını sürdürüyor. Amerikan timlerinin, önceki gece helikopterle Kandahar'a indirildikten sonra Taliban kuvvetleriyle çarpışmalara girdiği ve 20 Afganlıyı öldürdükleri bildirildi. Katliamın ardından özel birlikler, yine helikopterle alınarak üslerine götürüldüler.Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Kandahar kentine yakın bir bölge ile, kentin 100 kilometre uzaklığındaki bir askeri havaalanına, 100'den fazla komandonun indirme yaptığı belirtildi. Pentagon, basına ilk kez bu operasyonun fotoğraflarını verirken, operasyonların halen devam ettiği açıklandı.

'Temizlik' operasyonuAmerikan yönetimi, basına yalan haber yayabileceğini çok önceden ilan ettiği için, söz konusu haber ve fotoğrafların gerçeği ne kadar yansıttığı bilinemiyor. Resmi açıklamalara göre komandolar, Taliban'ın komuta-kontrol tesislerinden birine girerek, "istihbarat önemi taşıyan" belgeler ele geçirdiler. 30 dakikalık bir çarpışmanın ardından, birlikler, askeri havaalanında bir "temizlik" operasyonu yürüttü.

Dünyaya tehditABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, önceki gece yaptığı açıklamada, bu bölgede "Taliban liderlerini bulmayı ummadıklarını", ama yine de hedeflerine ulaştıklarını söyledi. Myers, kara birliklerinin kullanılacağı diğer operasyonların "an meselesi" olduğunu kaydettikten sonra, dikkat çekici bir tehdit savurdu: "Tüm dünyada operasyonlara devam edeceğiz."İngiliz Savunma Bakanlığı kaynakları, İngiliz özel timlerinin de kısa süre içinde bölgeye gönderileceğini doğruladı. Yetkililer, halen "en az bir SAS birimi"nin Afganistan içinde olduğunu, ama bu birliğin hedefinin "doğrudan eylem" olmadığını belirtti. Açıklamaya göre söz konusu birim, Kuzey İttifakı'nı yönlendiriyor ve Taliban'dan kopmaları "teşvik edici" faaliyet yürütüyor.

'Komandoları öldürdük'Taliban ise, askerlerinin, ABD'nin Afganistan'a karşı önceki gün düzenlediği ilk baskında 20 ile 25 arasında Amerikan komandosu öldürdüğünü iddia etti. Taliban'ın Eğitim Bakanı Emir Han Muttaki, Reuters'e yaptığı açıklamada, aynı harekâtta, komandoları bıraktıktan sonra kalkmaya hazırlanan bir ABD helikopterini vurduklarını da ileri sürdü.

Kuzey İttifakı'na izin yokBu arada Kuzey İttifakı'nın bir sözcüsü, ABD ve Pakistan'ın, "başkent Kabil'e yürümelerine izin vermediğini" söyledi. Seyid Tahir Müderrisi, İRNA'ya yaptığı açıklamada, ABD ve Pakistan'ın, aralarında imzaladıkları bir anlaşma gereğince, Kuzey İttifakı'nın da içinde bulunduğu Birleşik İslami Cephe'yi Kabil'e yürümemesi konusunda uyardığını belirtti.Müderrisi, ABD'nin Kuzey İttifakı güçleriyle savaşan Taliban birliklerine ve Kabil'in kuzeyinde Kuzey İttifakı mevzilerine yakın stratejik merkezlerine saldırmamasının nedeninin bu olduğunu vurguladı. Devrik Burhaneddin Rabbani hükümetinin sözcüsü olan Tahir Müderrisi, "ABD, Pakistan ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin de içinde bulunduğu bazı ülkelerin, gelecek Afganistan hükümetinde Taliban'ın bir bölümünün de yer alması konusunda anlaşmaya vardığını, ancak İran, Rusya, Hindistan ve birçok Orta Asya ülkesinin Taliban'ın hükümette kalmaya uygun olmadığını kanıtladığı konusunda ısrar ettiğini" kaydetti.

CIA'ya öldürme yetkisiÖte yandan ABD Başkanı George Bush, Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA), Usame Bin Ladin ve örgütü El Kaide'yi ortadan kaldırması için tam yetki verdi.Washington Post gazetesi, kimliğini açıklamadığı üst düzey hükümet yetkililerine dayanarak dün yayımladığı haberde, Bush'un, CIA'ya tam yetki veren kararı geçen ay imzaladığını yazdı.Haberde, CIA'ya, Bin Ladin'in haberleşme, güvenlik ve altyapısını ortaya çıkartmayı amaçlayan gizli operasyonlarında kullanması için tam 1 milyar dolar ek yardım verildiği de belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Su kanı yıkar mı?

SONRAKİ HABER

Beyaz yakalı teröristler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...