20 Ekim 2001 21:00

Savaşı protesto etkinlikleri sürüyor

Savaşı protesto etmek amacıyla yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklere devam ediliyor.

Paylaş
Savaşı protesto etkinlikleri sürüyorSavaşı protesto etmek amacıyla yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklere devam ediliyor.

22 örgütten açıklamaAralarında kitle örgütü, sendika ve siyasi partilerin bulunduğu 22 kurum, Afganistan'a yönelik olarak sürdürülen ABD saldırısını ortak bir açıklama ile kınadı. Ankara Barosu, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), 68'liler Birliği Vakfı, Bilim ve Ütopya Ankara Temsilciği, Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı, CHP ve İşçi Partisi Ankara il örgütleri, Dev Maden-Sen ve çeşitli meslek odaları adına ortak açıklama, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan tarafından yapıldı. Afganistan'a düzenlenen harekâtı kınadıklarını belirten Sarıhan, "ABD çıkarları için savaşmaya hayır" dedi. Sarıhan, Türkiye'nin, ABD'nin yürüttüğü harekâta destek olmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Amerika bu saldırısında haksızdır, uluslararası hukuku çiğnemektedir. Terörle mücadele ettiği doğru değildir. Taliban'ı, Usame Bin Ladin'i yaratan da kendisidir. Afganistan işgalinin altında yatan asıl neden, Amerika'nın, Asya'daki çeşitli büyük ülkeler arasında gelişen birlik eğiliminden duyduğu rahatsızlıktır. Ülkemiz, haksız bir savaşın içinde olmamalıdır. Ülkemizi gözümüz gibi korumak sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Bu nedenle, Amerikan macerasından uzak durmalıyız. Yoksul ülkelere savaş açmak ve açılan savaşın yedek kuvveti olmak, Türkiye'ye dünya halkları gözünde onurlu bir yer kazandırmaz."

'Savaş ve terör açmazı'Öte yandan, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali'nde de Mühendislik ve Mimarlık Haftası kapsamında son olarak "Savaş ve Terör Açmazı" konulu söyleşi düzenlendi. Gazeteci-Yazar Aydın Engin'in katıldığı söyleşide 11 Eylül'de Amerika'ya yapılan saldırısı sonrası yaşanan savaş değerlendirildi. Engin, 11 Eylül'den sonra küresel terörün hangi boyutlara ulaştığının açıkça ortaya çıktığını söyleyerek, "Bugün küresel dünyada terörün ismi de küreselleşmiştir. 11 Eylül, küresel imparatorluğunu kurmak isteyenler için mükemmel bir bahane oldu. Terör bahane edilerek savaş başlatıldı" dedi. Engin, ayrıca Amerika'nın Afganistan'a açtığı savaşta, Birleşmiş Milletler'in sadece kağıt üzerinde var olduğunun kanıtlandığına dikkat çekti. Afganistan'ın içinde bulunduğu durumu da anlatan Engin, "Bugün Afganistan'ın tüm ülkedeki ihracatı bir F-16 uçağının fiyatı kadar bile değildir. 30 yıldır savaşla yaşayan bu insanları sırf Usame Bin Ladin'i ele geçirmek için tekrar savaşın içine atıyorlar. Usame Bin Ladin'i ele geçirmek için daha öncesinden uzun süreli bir politika izlemek yerine; 11 Eylül bahanesiyle mükemmel manevralar yapılarak savaş açıldı" dedi.

Sincan'da kampanyaEMEP Sincan İlçe Örgütü'nün "Emperyalist savaşa hayır" başlığı altında yürüttüğü faaliyetler devam ediyor. Yaklaşık bir haftadır imza kampanyası sürdüren İlçe Örgütü, bugün yapacağı basın toplantısıyla bir kez daha savaşın sona erdirilmesini isteyecek. Sincan İlçe Örgütü önünde, saat 15.30'da yapılacak eylemin ardından imza kampanyası devam edecek. Yaklaşık beş bin imza toplayan EMEP'lilerin standı halkın da yoğun ilgisini çekiyor. EMEP'liler, önceki gün de istasyonlarda, Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptıkları bildiri dağıtımının yanı sıra, Öz Gıda-İş'in örgütlü olduğu Sincan Et Balık Kurumu önünde de 100'e yakın imza toplayarak basın açıklamasına çağrı yaptılar. EMEP İlçe Başkanı Hamza Karaağaç da yaptığı yazılı açıklamada, eyleme çağrı yaparak, dünya halklarının da emperyalist savaşa karşı mücadele ettiklerini dile getirdi.Karaağaç, imza kampanyası süresince fabrikaları dolaştıklarını, ellerindeki imza metinlerini işçilerin, emekçilerin kendi fabrikalarına götürüp imza topladıklarını aktararak, çok iyi tepkiler aldıklarını ifade etti.

Hatay'da çevreci tepkisiHatay'ın Harbiye ilçesinde yapılan 54. Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE) toplantısında, savaş konusu ele alındı. Toplantıya başkanlık yapan DAÇE Ortak Sekreteri Oktay Demirkan, çevreciliğin ön koşulunun savaşa karşı olmaktan geçtiğini belirterek, "Savaşı haklı gösterecek hiçbir neden olamaz. Gündemdeki savaşa duyarsız kalamayız. DAÇE olarak savaşa her koşulda karşıyız, çünkü savaş en büyük çevre kirliliğidir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Çocuklar... Çocuklar...

SONRAKİ HABER

Su kanı yıkar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...