20 Ekim 2001 21:00

Kıyakçı dalaveresi

Milletvekillerine kıyak emekliliği ve kıyak maaş zammını Anayasal bir kazanım haline getirmeye çalışan hükümet ve Meclis'teki partiler, halk nezdindeki itibar erozyonlarını ortaya çıkartacak olan referandumdan kaçmak için direniyor.

Paylaş
Kıyakçı dalaveresiMilletvekillerine kıyak emekliliği ve kıyak maaş zammını Anayasal bir kazanım haline getirmeye çalışan hükümet ve Meclis'teki partiler, halk nezdindeki itibar erozyonlarını ortaya çıkartacak olan referandumdan kaçmanın yolunu ararken, Başbakanlık, "yazılı talimat gelmedi" gerekçesine sarıldı.Ancak Anayasa hukukçuları, böyle bir talimatın gereksiz olduğunu belirterek, bu maddenin de diğer maddelerle birlikte yayımlanması ve referandum sürecinin başlatılması gerektiğini vurguladı. Hukukçular, hükümetin milletvekillerinin "ödenek ve yolluklarını" düzenleyen maddeyi yayımlamamakla Anayasa'yı çiğnediğini ve Başbakanlık'ın "talimat yok" gerekçesinin de Anayasal bir gerekçe olmadığını belirttiler. Hükümet partilerinin açmazlarını ve halktan kaçma yüzsüzlüğünü yansıtan açıklamalarına da dün bir yenisi eklendi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, referandumla, parlamenter ve siyaset yaşamının meşruluğunu tartışmaya açmanın Türkiye'ye yarar getirmeyeceğini savunarak, "Referandumun yapılmaması konusunda her türlü hukuki zemin, yöntem ve yol denenmelidir" dedi.Referandumdan kaçma çabasında olan Başbakanlık, kararı Resmi Gazete'de yayımlamamaları ile ilgili gelen eleştiriler üzerine "Cumhurbaşkanlığı tarafından, 4709 sayılı yasanın çerçeve 27. maddesinin Resmi Gazete'de yayınlanması yönünde kendilerine herhangi bir yazı veya talimatın gelmediği" gerekçesine sarıldı.Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın-yayın organlarında, "referandum kararının Resmi Gazete'de yayınlanmadığı" yönünde haberler yer alması nedeniyle, kamuoyunun aydınlatılması için Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda açıklama yapılmasının gerekli görüldüğünü iddia edildi.Açıklamada, şöyle denildi: "4709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun'un Resmi Gazete'de yayımı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı'nca Başbakanlık'a gönderilen 15 Ekim 2001 gün ve 2001-693 sayılı yasanın sonunda aynen 'Yasanın çerçeve 27. maddesi dışındaki maddelerinin Resmi Gazete'de yayımlanmasını rica ederim' denilmektedir. Bu nedenle, 4709 sayılı yasa Cumhurbaşkanlığı'nın talimatı doğrultusunda 27. maddesi çıkarılmak suretiyle 17 Ekim 2001 tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı tarafından, 4709 sayılı yasanın çerçeve 27. maddesinin Resmi Gazete'de yayınlanması yönünde Başbakanlık'a herhangi bir yazı veya talimat gelmemiştir."

Çankaya yanıt vermiştiBaşbakanlık'ın dün yaptığı açıklamaya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer daha önce yanıt vermişti. Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemenin milletvekillerinin "ödenek ve yolluklarını" düzenleyen 86. maddesini değiştiren çerçeve 27. maddesi dışındaki maddelerini onaylayan Sezer, bu maddenin ise halkoyuna sunulmasını istemişti. Sezer bu kararına ilişkin üç sayfalık gerekçesini de TBMM Başkanlığı'na sunmuştu. Sezer gerekçesinde özetle, "TBMM üyelerinin özlük haklarını ilgilendirmesi ve üyelere yönelik her türlü olumsuz eleştiriyi önlemek" için halkoyuna gidilmesini istemişti. Sezer, geçtiğimiz perşembe günü Ecevit'le görüşmesinde de hükümetin öne sürdüğü gibi referandum kararının yayımlanması için Cumhurbaşkanlığı'nın talimat vermesinin gerekmediğini ifade etmiş ve "27. maddenin referanduma götürülmesi kararının yayımlanması talimatını da içerdiğini" belirtmişti.

Halktan kaçıyorlarReferandum kararını Resmi Gazete'de yayımlamayarak referandum sürecinin başlamasının önüne geçen hükümet, şu aşamada "talimat yok" gerekçesine sığınıyor. Bu görüşünün geçersizleşmesi ya da talimat verilmesi durumunda da hükümetin yasanın öngördüğü şekilde 120 günde referanduma gitmeye niyeti yok. Halktan kaçmak için her yolu deneme kararı alan hükümet, Meclis'i ve sivil politikayı savunma maskesine büründü. TBMM Başkanı MHP'li Ömer İzgi de özel bir görevle referandumdan kaçmak için yol ve yöntem arıyor. Mümkün olduğunca süreci başlatmamak için çaba harcayan hükümet, son çare olarak yasa değişikliğiyle, "zamanında yapılacak bir seçimle" referanduma gidilmesini karara bağlayacak. Seçimlere henüz 2 yıl olduğunu hesaplayan hükümet, bu arada yeni bir Anayasal düzenleme ile "referandum illetinden" kurtulmayı planlıyor.Her yolu deneyeceklerBu arada ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, referandumla, parlamenter ve siyaset yaşamının meşruluğunu tartışmaya açmanın Türkiye'ye yarar getirmeyeceğini savunarak, "Referandumun yapılmaması konusunda her türlü hukuki zemin, yöntem ve yol denenmelidir" dedi.Yıldırım, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Afganistan'a saldırısına değinirken, kıyak emeklilikle ilgili Anayasa değişikliğinin "referanduma götürülmesi" konusunu da ihmal etmedi. Yanlışlığı zamanlamada yaptıklarını, ancak bunu halkın tepkisi üzerine fark ettiklerini iddia eden Yıldırım, Cumhurbaşkanı'nın yetkisini ve takdirini TBMM'yi, siyasal yaşamı ve parlamenterlerin meşruluğunu tartışmaya açacak şekilde kullandığını ileri sürdü. Yıldırım, referandumun yapılmaması konusunda her türlü hukuki zemin, yöntem ve yolu deneyeceklerini de sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Kamu çalışanlarına

SONRAKİ HABER

IMF ve Dünya Bankası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...