20 Ekim 2001 21:00

Kontra operasyonu

ABD özel kuvvetleri, Latin Amerika'daki kanlı geçmişlerini Afganistan'da canlandırıyorlar. 100 kişilik bir "Delta Force" timi ülkenin güneyine bir kontra saldırısı düzenledi.

Paylaş
Kontra operasyonuAmerikan özel kuvvetleri, Afganistan içinde kontra operasyonlarına başladılar. ABD yönetimi tarafından doğrulanan haberlere göre, 100 "Delta Force" komandosundan oluşan bir Amerikan birliği, önceki gece Güney Afganistan'da bir saldırı düzenledi. Helikopter desteğinde düzenlenen saldırının sonucu hakkında net bir bilgi edinilemezken, askerlerin baskından sonra ülkeden çıkıp Pakistan'daki üslerine döndükleri açıklandı. Amerikan televizyonlarının verdiği haberlerde, ABD özel kuvvetlerinin, saldırıya USS Kitty Hawk uçak gemisinden kalkan helikopterlerle başladığı belirtildi. Saatler süren operasyonun sonunda, Amerikan askerlerinin üslerine döndükleri, İngiliz özel timlerinin de, saldırıya "cephe gerisi" desteği verdiği de gelen bilgiler arasında.

Taliban: PüskürttükTaliban'ın Eğitim Bakanı Emir Han Muttaki ise, "askerlerinin, ABD komandolarının Kahdahar kentinin batısındaki mevzilere düzenlediği baskını püskürttüğünü" söyledi. Muttaki, Reuters'e yaptığı açıklamada, komandoları taşıyan Amerikan helikopterlerinin önceki gece yerel saatle 24.00'te (Türkiye Saati İle 22.30) Kandahar kentinin batısındaki Baba Sahip dağına indiklerini belirtti. "Taliban'ın ateş açarak komandoları kaçmaya zorladığını ve geri püskürttüğünü" söyleyen Muttaki, "Harekât sırasında, hava akınlarında olduğu gibi kayıp vermediklerini" bildirdi.

100 komandoABD Genelkurmay Başkanı Hava Orgeneral Richard Myers, kontra saldırısını doğrulayarak, bundan sonra bu tip saldırıların devam edeceğini resmen açıkladı. 100 ABD komandosunun önceki geceyarısından sonra başlattığı saldırıda, silah ve mühimmatın yok edildiğini ileri sürdü. General Myers, düzenlediği basın toplantısında, Kandahar kenti yakınındaki bir havaalanının ve Taliban kumanda merkezinin yok edildiğni de savundu. Roketle fırlatılan el bombaları ve makineli tüfek depolalarının hedef alındığını, bu arada Taliban askerlerinden de "önemli olmayan mukavemetle karşılaştıklarını" söyleyen Myers, "Operasyonda kara birliğinin iki hedefi vardı: Kandahar-havaalanı ve kumanda merkezi" diye konuştu ve Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütü ve Taliban liderlerinin de operasyonda hedef alındığını, ancak avlanamadıklarını da söyledi.Pentagon, daha önceki açıklamalarında bu tip operasyonlara girişeceklerini, ancak kamuoyuna bu konuyla ilgili "bilgi vermeyeceklerini veya yalan bilgi yayacaklarını" açıkça ilan etmişti. ABD yönetimi, Vietnam işgalindeki gibi Avrupa ve Amerika kamuoyunu karşısına almak istemediğinden, bu yolu tercih ediyor.

'Mezar olacak'Taliban yönetimi, işgalci kuvvetlere karşı uzun bir gerilla savaşına başlamaya hazırlanıyor. Pakistan'da yayınlanan The News gazetesine demeç veren Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in askeri strateji danışmanı Maulvi Celaleddin Hakkani, uzun bir gerilla savaşına hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.ABD'nin önemli kentleri ele geçirmesi ve burada başka bir hükümet kurması durumunda, Sovyetler Birliği'ne yaptıkları gibi dağlara çekileceklerini belirten Hakkani, ABD'nin kara operasyonuna ilişkin olarak da şunları söyledi: "Amerikan birliklerinin topraklarımıza ayak basmasını bekliyoruz ki, onlarla kendi bildiğimiz şekilde ilgilenelim. Sovyetler cesur askerlerdi ve zor şartlara alışkınlardı. Ama Amerikalılar rahatlığın insanları. Kendilerini bekleyen kötü koşullarla mücadele edemezler. Afganistan, Amerikalılar'a mezar olacaktır."

Kara propaganda"Kumandan Solo Operasyonu" adı verilen kontra saldırısı, EC-130CE tipi ağır hareket eden uçakların "propaganda bombardımanı" ile eşzamanlı olarak başladı. Taliban yönetiminin elindeki bölgelere Peştunca ve Darice radyo mesajları gönderen uçaklar, "Amerikan birliklerinin bu bölgelerde" olduğunu söyleyerek korku yaymaya çalıştılar. Latin Amerika tipi bir kontra operasyonunun yürürlükte olduğunu gösteren bu mesajların bir kısmı şöyle: "Taliban lanetlenmiştir. Bunu biliyor musunuz? Desteklediğiniz teröristler bizim yolcu uçaklarımızı kaçırdığı anda, kendinizi ölüme mahkûm etmiş oldunuz... Teslim olmaya karar verdiğinizde, elleriniz havada olmak üzere ABD kuvvetlerine yaklaşın. Silahınızı sırtınıza alın, namlusu yere baksın. Şarjörünüzü çıkarın ve mermilerinizi boşaltın. Bunu yapmak, tek kurtuluş yolunuzdur."

Pazarı bombaladılarEmperyalistler halka "Size zarar vermek istemiyoruz" derken, bombardıman kurbanları çok farklı konuşuyor. Kandahar'dan kaçarak Pakistan'ın Keta kentine giden yaralı Afganlar, katliamı tüm çıplaklığıyla anlattı. Sağ bacağını yitiren 22 yaşındaki Muhammed adlı genç, "beş gün önce pazar yerine bombalar düştüğünü" söyledi. Olayda çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğünü belirten Muhammed, bir çocuğun başının koptuğunu gördüğünü belirtti. Taliban'ın Pakistan büyükelçisi Abdülselam Zaef de, bombardımanın sivilleri hedef aldığını vurguladı. Kandahar'a yaptığı bir ziyaret sırasında bir bombanın 20 metre yakınına düştüğünü anlatan Zaef, "Bu olay, Amerikalılar'ın saldırılarının sivil bölgelere yöneldiğini gösteriyor" dedi.

Amerikalılar'ın dostuBu arada, Kuzey İttifakı komutanlarından Özbek general Raşid Dostum, AP'ye yaptığı açıklamada, 8-9 kişiden oluşan ABD askeri personeliyle Mezar-ı Şerif yakınlarında görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Rağbet teneke sobaya

SONRAKİ HABER

Kamu çalışanlarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...