19 Ekim 2001 21:00

Krom yağmalanmasın

Elazığ'ın önemli işletmelerinden biri olan ve özelleştirme kapsamına alınışının ardından üretimi durdurulan Ferro Krom'un, özelleştirilme kapsamından çıkarılması için Elazığ'daki tüm kesimler harekete geçti.

Paylaş
Krom yağmalanmasınBülent Bozkurt - Özkan ZülfikarElazığ Genç İş Adamları Derneği (ELGİAD) Ferro Krom'un özelleştirme kapsamından çıkarılması için çeşitli girişimler başlattı. Geçtiğimiz günlerde ANAP, DSP, MÜSİAD ve Maden-İş'in Elazığ temsilcilerinden oluşan bir heyet ile Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Özelleştirme İdaresinden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ve DSP Milletvekili ve Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel görüşen ELGİAD, kamuoyuna görüşmelerden pek memnun kalmadığını açıkladı. Elazığ'da yapılan basın açıklamasında, görüşmelerde "Ferro Krom'un özelleştirilmesinin kaçınılmaz olduğu" cevabının alındığı belirtilerek, ANAP'lı Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'nun Ferro Krom için söyledikleri şu şekilde ifade edildi: "Bana suyu akmayan çeşme vermişler. Ben suyu akmayan çeşmeyi ne yapayım? Bana kalsa şimdi, yarım saat içerisinde satarım. Şu an 40 milyon dolar veren var." DSP'li Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'in ise, Ferro Krom'un özelleştirme kapsamına alınmasını televizyonlardan öğrendiğini ve özelleştirme girişiminden habersiz olduğunu öne sürdüğü kaydedildi.

Seninki benden karaElazığ'da DSP ve ANAP il örgütleri ise yerel televizyonda özelleştirme konusunda birbirlerini suçladılar. ANAP İl Başkanı Ömer Serdar kendi "icraatlarını" anlatırken Ferro Krom'un özelleştirilme kapsamından çıkarılmasına DSP'li bakan Şükrü Sinan Gürel'in engel olduğunu söyledi. DSP İl Başkanı Selçuk Erden ise, Ferro Krom'un özelleştirme kapsamına alınmasının özelleştirmeden sorumlu ANAP'lı Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'nun işi olduğunu belirtti. Heyet içerisinde yer alan Maden-İş şube başkanı İrfan Cirit, Ferro Krom'un özelleştirme kapsamına alınmasının tek sorumlusunun IMF'nin isteklerini uygulayan hükümetler olduğunu belirterek, "iktidar ortağı siyasi partilerle görüştüğümüzde bu hükümetin programı deyip bizi yüzüstü bıraktılar" dedi.

Suçluları biliyoruzFerro Krom işçileri ise üretimin durdurulmasından bu yana durumdan geleceklerinin belirsizlik içinde olduğunu dile getiriyorlar. 35 yaşında 3 çocuğu olan Zihni Karakoç, 13 yıldır Eti Krom'da çalıştığını bunun 11 yılını ise fırında geçirdiğini vurgulayarak düşüncelerini şöyle aktardı: "Buraya, 'Ferro Krom'a sahip çıkma' adı altında ANAP'ın bakanları geldi. Bunların asıl amacı fabrika değil. Palu'da yapılan encümen seçimleri idi. Yani Ferro Krom'u seçim malzemesi olarak kullandılar."

Aç kalırız51 yaşında ve 5 çocuk sahibi Mustafa Kılıçoğlu, 21 yıl fabrikanın hemen hemen her ünitesinde çalıştığını söylerken, özelleştirme halinde aç ve açıkta kalacaklarını dile getiriyor. Kılıçoğlu, ANAP başta olmak üzere özelleştirmeden tüm hükümetin ortaklarının sorumlu olduğunu ve fabrikalarının yabancılara peşkeş çekileceğinin farkında olduklarını ifade ediyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Liselerde ABD protestosuABD'nin Afganistan'a yaptığı saldırılara bir tepki de liselerden geldi. Tuzla Kaşif Kalkavan Lisesi'nde istiklal marşının okunmasından sonra yaklaşık 30 öğrenci, alkışlarla ABD'nin Afganistan'a yaptığı saldırıyı protesto etti. Öğrenciler, emperyalist saldırıya karşı olduklarını belirterek eylemlere devam edeceklerini ifade ettiler.Taksim Ticaret Lisesi'nde ise "Savaşa değil eğitime bütçe" yazılı kokart takan öğrenciler, savaş istemediklerini dile getirdiler.Lise de yaklaşık 600 öğrencinin kokart tatkığı öğrenilirken, kokart takan bazı öğrencilerin müdür tarafından çağrılarak okuldan uzaklaştırma ile tehdit edildikleri bildirildi. Bu arada lise civarında polisin terör estirdiği ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Ölüm orucunda 1 yıl

SONRAKİ HABER

Belgeselin söyleyecek çok sözü var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...