19 Ekim 2001 21:00

İngiliz hükümeti Afganlarla alay ediyor

İngiliz hükümeti, Afganistan'da bombalar ve açlık nedeniyle can veren insanlarla alay edercesine, insani krizi çözmenin tek yolunun, yine bombardıman olduğunu açıkladı.

Paylaş
İngiliz hükümeti Afganlarla alay ediyorİngiliz hükümeti, Afganistan'da bombalar ve açlık nedeniyle can veren insanlarla adeta alay ediyor. Uluslararası Kalkınma Bakanı Clare Short, yardım kuruluşlarının "Afganistan'ın bombalanmasının durdurulması" yönünde yaptığı çağrıların "gerçekdışı ve duygusal" olduklarını söyledi. Short, gıda ve ilaç yardımının durması nedeniyle giderek büyüyen insani krizi çözmenin tek yolunun, yine bombardıman olduğunu söyledi ve "bu süreçte herhangi bir duraksamanın, Taliban ve Bin Ladin'e yarayacağını" öne sürdü.İngiliz bakan, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada "Bu gerçek bir alternatif değil, sadece duygusal. Londra, Birmingham ve İslamabad'daki insanların duyguları böyle" dedi.İngiliz bakanın bu alaycı tutumu, Başbakan Tony Blair'den de destek gördü. Blair, saldırının "ara verilmek bir yana, en şiddetli aşamasına girdiğini" ilan etti. Blair, "Bu bir sınav. Önümüzdeki haftaların kritik olduğuna inanıyorum, hedeflere doğru ilerliyoruz" dedi.

Milyonlar tehlikedeKış ayları yaklaşırken, 7 milyondan fazla insanın açlıkla yüz yüze olduğu Afganistan'daki yardım kuruluşları ise, Short'un sözlerini protesto etti. Oxfam'ın İslamabad temsilcisi Sam Bartett, "Personelimiz, en kritik bölgelere gıda ulaştıramıyor. İnsanları beslemenin tek yolu, bombardımanın durması" dedi.Christian Aid adlı örgüt de, Kuzey Afganistan dağlarında iki ay önce 600 insanın açlıktan öldüğünü bildirdi. Örgüt, Afganların ihtiyaç duyduğu gıdanın sadece çok az bir kısmının ülkeye girebildiğini belirtti. Christian Aid yetkilileri, bir an önce yardım ulaştırılmadığı takdirde, bu kış binlerce insanın öleceğini vurguladılar. Önümüzdeki günlerde, bombardımanın daha da şiddetlenmesi muhtemel. Bir İngiliz bakan, "Acı ne kadar kısa sürerse, o kadar iyi olur" diyerek, hükümetinin insanlık düşmanı politikasını ortaya koydu.
ÖNCEKİ HABER

ABD birlikleri 'içerde'

SONRAKİ HABER

Büyük 'geri sıçrama'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa