18 Ekim 2001 21:00

Savaşa destek geri çekilsin

Yurdun dört bir yanında, hükümetin ABD'nin Afganistan saldırısına verdiği desteği çekmesi ve süren savaşın son bulması talebiyle yapılan eylemler yoğunlaşarak sürüyor.

Paylaş
Savaşa destek geri çekilsinABD saldırısına ve Türkiye'nin desteğine karşı tepkiler devam ediyor. Dün Urfa'da belediye önünde toplanan 31 kurumun temsilcisi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümeti oluşturan partilerin genel başkanlarına faks çekerek savaşa destek vermelerini protesto etti. Eskişehir, Tunceli ve Merzifon'da yapılan basın toplantılarında en kısa sürede alanlara çıkılıp eylem yapılacağı duyuruldu. Urfa'da PTT Müdürlüğü'ne kadar yürüyerek burada basın açıklaması düzenleyen siyasi parti, kitle örgütü, sendika temsilcileri adına açıklama yapan Mazlum-Der Urfa Şube Başkanı Şeyhmus Ülek, dünyanın karanlık bir bilinmezliğe doğru sürüklenmesine göz yumamayacaklarını kaydetti.Ülek, "Devletimizin, bölgemizde ve tüm dünyada barışı sağlayacak çabalara yönelmesini istiyor; ülkemizdeki üsleri kullanıma açmasına, asker göndererek savaşa katılmasına karşı olduğumuzu belirtiyor, gerekli duyarlılığın gösterilmesini bekliyoruz" dedi.

Öğrenciler yürüdüAnadolu Üniversitesi öğrencileri ABD'nin Afganistan'a yaptığı saldırıyı bir an önce sonlandırması talebiyle Yunus Emre Kampüsü içerisinde yürüyüş gerçekleştirdi. Protesto yürüyüşünün ardından açıklama yapan öğrenciler, yaşam alanları üniversitede YÖK cenderesine rağmen savaş karşıtı eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Muğla Üniversitesi öğrencileri ABD'nin başlattığı savaşı protesto ederek, savaşa karşı öğrenci gençliğin sessiz kalmayacağını ve Amerikan askeri olmayacaklarını ilan ettiler. Öğrenciler geçen hafta başlattıkları imza kampanyasının ardından dün de 100 kişilik katılımla savaşa karşı tartışma platformu açtılar. Öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, halkın yüzde 88'inin savaşa karşı olduğu hatırlatılarak, öğrencilerin savaşa karşı sessiz kalmayacağı vurgulandı. Açıklamada, "Savaşı çıkaranlar gece gündüz çalışıyorsa, üniversite gençliği de gece gündüz çalışıp, mücadeleyi yükseltmeli. Geçmişteki 68 ruhunu öğrenci, emekçi kesimiyle yaşayabilecek güçteyiz" denildi.

Tepkimizi alanlara taşıyalımEskişehir Demokrasi Platformu'nun Vardar İş Merkezi önünde pazar günü yapmayı planladığı basın açıklaması öncesinde basın toplantısı düzenleyen TMMOB ve KESK, tüm sendika, parti, oda ve dernekleri basın açıklamasına katılmaya çağırdı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Rafet Demirbaş, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesinin yanlış bir karar olduğunu belirterek, bağımsız ve demokratik bir Türkiye'nin yaratılması için mücadele devam edecekleri dile getirildi. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kübra Göçmen de, "Bulunduğumuz yerden 'Savaşa Hayır' diyerek seslerimizi yükseltmeliyiz ve tepkilerimizi alanlarda göstemeliyiz" dedi.

Emperyalist anlaşmaya hayırTunceli'de Emeğin Partisi İl Örgütü binasında basın açıklaması düzenleyerek ABD'nin saldırılarını durdurması, Ortadoğu'ya saldırıya hiçbir şekilde başlamamasını talep etti. HADEP, ÖDP, Genel-İş, Tes-İş ve KESK Tunceli Şubeler Platformu temsilcilerinin de katılarak destek verdiği açıklamada, onyıllardır savaşın acılarını yaşayan bölge halkının savaş istemediği vurgulandı. EMEP Merkez İlçe Yöneticisi Mehmet Çiçek tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin uluslararası anlaşmaları gerekçe göstererek savaşa girmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin bütün emperyalist anlaşmalardan çekilmesi istendi. Kayseri'de bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenleyen KESK, Memur-Sen, Harb-İş, İHD, Mazlum-Der, Eğit-Der, Hacı Bektaşi Veli Derneği, EMEP, ÖDP ve HADEP halkın savaş değil iş, ekmek ve özgürlük istediğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İkramiyeleri gasp etmek için

SONRAKİ HABER

Ölüm orucunda 41. ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...