18 Ekim 2001 21:00

Filistin'e Taliban muamelesi

İsrail ordusu FHKC tarafından önceki gün düzenlenen suikastın ardından Filistin yönetimine karşı sert tavır aldı.

Paylaş
Filistin'e Taliban muamelesiİsrail ordusu FHKC tarafından önceki gün düzenlenen suikastın ardından Filistin yönetimine karşı sert tavır aldı. 4 gün önce istifa eden eski Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'yi öldüren örgüt üyelerinin derhal kendilerine teslim edilmesini isteyen İsrail, işgal faaliyetine de hız verdi. İsrailli yöneticilerin demeçleri, siyonist iktidarın ABD'nin 11 Eylül sonrası aldığı tutumu örnek aldığını gösteriyor. İsrail'in bu eylemden sonra Filistin halkına "Taliban muamelesi" yapabileceği ileri sürülüyor.

Sanki Bush'un küçük kardeşi!Başbakan Ariel Şaron, adeta ABD Başkanı George Bush'un 11 Eylül saldırıları sonrasında yaptığı açıklamayı kopyalayarak, "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi. "Filistin halkı ile barış istiyoruz. Fakat bunun için teröre taviz veremeyiz. Sonuna kadar teröristlerle, onlara yardım edenlerle ve gönderenlerle savaşacağız" diyen Şaron, olaydan Fillistin lideri Yaser Arafat'ın sorumlu olduğunu söyledi. Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Filistin yönetiminin suikastı üslenen FHKC'nin bütün üyelerini İsrail'e iade etmesini talep etti. Eliezer, dünyaya Arafat'a terörle mücadele için ağır baskı yapması çağrısında bulundu. İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav da, olaydan Arafat'ı sorumlu tutarak, "Terör örgütleri ve destekleyicileri hedefimizdir" dedi.Eski Dışişleri Bakanı Şolomo Ben Ami de Arafat'ın Avrupa ülkelerine "çok ucuza bilet bulduğunu" söyleyerek, Batı'nın Arafat'a baskı yapmasını istedi. Güvenlik kabinesinde Filistin yönetimine karşı askeri önlemler alınması kararı aldığını belirtildi. Zeevi'nin suikastine ilişkin soruşturmaya yayın yasağı getirilmesinin ardından İsrail iç güvenlik örgütü Şin Bet'te suikaste ilişkin olarak bir iç soruşturma açıldı. 1995'te Başbakan İzak Rabin'in öldürülmesi sonrasında da Şin Bet içinde soruşturma açılmıştı.Filistin polisinin, FHKC sorumlularını tutukladığı bildirildi. FHKC yetkilileri, Gazze Şeridi'nde 2 sorumlunun Filistin polisi tarafından tutuklandığını, Batı Şeria'nın başka bölgelerinde de tutuklamalar olduğunu belirttiler. İsrail, Filistin lideri Yaser Arafat'ın Refah Havaalanı'nı kullanmasını yasakladı.

İki kişi öldürüldüİsrail ordusu, Ramallah'ta Filistin kontrolündeki bölgeye girdi. Burada Mavran Halil isimli Filistinli polis öldürüldü. Filistin güvenlik kaynakları, İsrail tanklarının bir buldozer eşliğinde Ramallah'ın kuzey ve kuzeydoğu bölümlerine girdiğini ve burada bulunan tanksavar sistemlerinin imha edildiğini kaydetti. Cenin kentinde İsrail tanklarının açtığı ateşte bir okulun isabet aldığı ve Filistinli bir lise öğrencisinin öldüğü, üç kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Bush'tan kınama ABD Başkanı George Bush da Zeevi'nin öldürülmesini "en ağır biçimde" kınadığını belirterek Filistin yönetiminden, suikastin sorumlularının bulunmasını istedi. Bush, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi için Çin'e giderken uğradığı California'da, Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Bu aşağılık eylem, terörizmle mücadelenin gerekliliğinin yeni kanıtıdır" dedi.

Filistin reddettiFilistin yönetimi, İsrail Turizm Bakanı Revaham Zeevi'nin katillerinin İsrail'e teslim edilmesi talebini reddetti. Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, İsrail'in Zeevi'nin katillerinin teslim edilmesi yönünde Filistin'e ültimatom verdiğini, ancak Filistin'in bunu kabul etmediğini belirterek, "Biz hiçbir ültimatomu kabul etmeyeceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Tonlarca bomba attılar

SONRAKİ HABER

Savaş ağaları silinmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa