18 Ekim 2001 21:00

Tonlarca bomba attılar

Sadece Carl Vinson uçak gemisinden bugüne dek Afganistan'a 130 ton bomba atıldı. ABD ordusu, ülkeyi hücum sahalarına böldü. Askerlerin 'ölüm kutusu' adını verdiği bu bölgeler içinde, vurulacak hedefler üzerindeki tek inisiyatif pilota ait.

Paylaş
Tonlarca bomba attılarABD yetkililerinin iddialarının aksine, Afganistan'da her gün onlarca sivil yaşamını yitiriyor. Kullanılan silahların miktarı da ülkede yürütülen katliama işaret ediyor. Basına bilgi veren tuğamiralin sözleri, ABD ordusunun saldırıyı bir savaş oyunu, bir eğlence gibi gördüğünün kanıtı adeta. Askeri sözcünün tek kaygısı, bombardımanın rutinleşmesi.ABD donanmasına ait Carl Vinson uçak gemisinden kalkan savaş uçakları, 7 Ekim'den bu yana sürdürülen Afganistan harekatında, bu ülkeye 136 tonun üzerinde bomba attı. Tuğamiral Tom Zelibo, gemi mürettebatına yaptığı açıklamada, "Afganistan'a yönelik harekatta, sadece bu gemiden kalkan uçaklardan 136 tondan fazla bomba atıldı. Bu inanılmaz bir rakam" dedi. "Hava mürettebatının mükemmel bir iş çıkardığını" söyleyen Zelibor, "Bu mürettebat, Afganistan'da uygun savaş ortamını hazırlamak için elinden gelenin en iyisini yapıyor" diye konuştu. Zelibor, en büyük korkusunun, "harekatın rutin bir hale geldiğinin düşünülmesi" olduğunu belirterek, "Gerçek ortada. Bu iş rutin değil" dedi.Amiral Tom Zelibor, her gün 90'ı aşkın sorti yapan ekibe rahat olmaları çağrısında da bulundu. Lazer ya da uydu yoluyla yönlendirilen bombaların ağırlığı, 23-92 kilogram arasında değişiyor.

Ölüm devriyesiABD ordusu Afganistan'da yeni silahların yanı sıra yeni askeri taktikler de deniyor. Pentagon tarafından harekâtın 11. gününü değerlendirmek amacıyla yapılan toplantıda, ülkenin "hücum bölgelerine" ayrıldığı duyuruldu. Taliban'ın hava savunma sisteminin çökertildiğinin duyurulmasından sonra ABD uçakları daha alçaktan uçmaya başlamış, helikopterler ve AC-130 gibi saldırı uçakları devreye sokulmuştu. Şimdi bu uçaklara belirli sorumluluk alanları verildi. Tespit edilen bir hedef hangi uçakların bölgesinde ise, o uçaklar harekete geçiyor ve serbest atış haklarını kullanıyorlar. Pilotlara verilen bu yetkinin sivil ölü sayısını da artıracağı ifade ediliyor. Nitekim, pilotlar "hücum bölgesi" yerine "ölüm kutusu" deyimini kullanmayı tercih ediyor. Uygulama ile ilgili olarak bilgi veren bir general, bu bölgelerin tüm Afganistan'ı kapladığını bildirdi.ABD hava kuvvetleri, ayrıca "esnek hedef" adlı bir uygulama başlattı. Bu kapsamda kendisine verilen bulamayan bir uçak, kendi belirleyeceği ikinci bir hedefe yöneliyor. Son birkaç gün içerisinde, Mezar-ı Şerif'e doğru ilerlediği varsayılan Kuzey İttifakı güçlerine yardımcı olmak amacıyla, kente giden yol üzerinde ağır bombardımanlar gerçekleştirildi. Raşit Dostum'a bağlı birliklerin Mezar-ı Şerif kentini almaları halinde, ABD ve müttefiklerine bağlı kara birliklerinin bu kente yerleştirileceği ileri sürüldü. Tacikistan'daki askeri kaynakların, Rus Interfaks ajansına verdikleri bilgiye göre, Kuzey İttifakı ile ABD askeri temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde, Mezar-ı Şerif'in ele geçirilmesi halinde, kentin ABD ve müttefiklerince kullanımı üzerinde duruldu.Öte yandan, ABD, dün ilk kez F-15E tipi avcı uçaklarını kullandı. Bu uçakların "süper bomba" denilen 2.5 tonluk GBU-28'leri atabilecek bölgedeki tek uçak.
ÖNCEKİ HABER

Savaşa karşı sanat!

SONRAKİ HABER

Filistin'e Taliban muamelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...