17 Ekim 2001 21:00

Savaşa karşı sanat!

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı'nın etkinliğinde görüştüğümüz sanatçılar, savaşa karşı olduklarını belirterek, savaşa karşı sanatın desteklenmesi gerektiğini vurguladılar.

Paylaş
Savaşa karşı sanat!Koray KaraermişDevlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), 2001-2002 tiyatro, opera ve bale sezonunu, Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenen bir kokteylle açtı. Kokteylde bir konuşma yapan TOBAV İstanbul Şube Başkanı Uğur Uygurer; "Bugün gündemde ne var? Topyekün dünyanın kapısında savaş var, ekonomik kriz var, terör var, yolsuzluklar var. Ya sanat... Haber değeri var mı? Gündemde mi? Bu böyle sürüp gitsin mi? Bugün ülkemiz ve dünya insanları için tekrarlıyoruz. Sanata evet. Bizler perdelerimizi açtık, bizler buradayız" dedi.Savaşla birlikte sanatın daha da gözden düştüğünü kaydeden Uygurer, gazetemize yaptığı açıklamada, "Savaşa insanlığın karşı olması lazım. Biz ülkemizde sanatı yok kabul ediyoruz ve gündemde haber değeri yok diyoruz. Sanatın haber değeri olmalı. Sanata özel sektörden destek yok, devletten destek yok" dedi.

'Önemli panzehir'TOBAV İstanbul Şubesi Kurucu Başkanı Orhan Kurtuldu ise, savaşla birlikte sanatsal faaliyetlerin aksadığını belirterek, şöyle devam etti: "Oysa sanat tüm dünya insanlarının bütünleşmesini sağlayan en önemli araçtır. Sanat aslında savaşın da terörün de karşısında en önemli panzehirdir. Eğer insanlar sanatlı bir toplum olmuş olsaydı, ne terör olurdu, ne savaş olurdu. Düşünen bir insan, 'savaşa hayır' diyen bir toplum yaratmak için sanatı desteklemek zorundayız. Sanat insanın en önemli gücünü, var olma ve yaşama nedenlerini ortaya koyar. Sadece sanatçılar değil, tüm aydın insanlar savaşa ve teröre karşı olmak zorundadır zaten. Savaşı sanat bilinciyle engellersiniz. Kim çıkarırsa çıkarsın, sebebi ne olursa olsun savaşın her türlüsüne karşıyım."

Sanatçı öncü olmalıBu noktada sanatçıya da görevler düştüğünü dile getiren Kurtuldu, sanatçının öncü rolü oynamak zorunda olduğunu ve bu öncülüğü toplumdaki duyarlılığı seslendirerek yapması gerektiğini söyledi. "Bunun yollarını aramalıdır. Bu her şey olabilir" diyen Kurtuldu, şunları söyledi: "Toplumla birlikte toplumun duygu ve düşüncelerini yansıtacak eserleri sahneleme cesaretini gösterecek, toplumdaki duyarlılığı dile getirecek ki görevini yapmış olsun. Eğer bunlar yapılmazsa her şey boş. Sonra sanatçı aynı zamanda sokaktaki bir vatandaş. Vatandaş ne acı çekiyorsa o da aynı acıyı çekiyor demektir."İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Gökhan Ürben de, "Sanat dallarının dünyaya yayılması lazım ki, birliktelik olsun, barış olsun" diyerek, böyle bir dünya olursa her şeyin çok daha güzel olacağını söyledi. Ürben, "Sanatta her şey var. İçine bir kere girdin mi her şey bambaşka oluyor" dedi.İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Kenan Dağaşan da, dünyanın görebileceği en büyük kötülüğün savaş olduğunu vurgulayarak, "Yaşanan son savaşta, dünyayı etkisi altına ala inanılmaz kötümser bir hava var. Bu ortamda sanatın ilgi görmesi mümkün mü? Büyük ülkeler savaşı kendi lehlerine çevirmesini bilirler, çünkü kontrol onların elinde. Olan bizim gibi ülkelere oluyor. Başımızın başka tarafta olduğu ülkeler hem maddiyat, hem geleceğimiz açısından çok büyük kayıplarla karşı karşıya kalacaktır" dedi. Dağaşan, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle insanların kültür etkinliklerinden kıstığını da belirterek, ödenek sorununun da önemli olduğunu ve operada son bir yıldır gerileme yaşandığını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Telekom işçisinden savaşa protesto

SONRAKİ HABER

Tonlarca bomba attılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...