17 Ekim 2001 21:00

Telekom işçisinden savaşa protesto

Sümerbank ve TÜMTİS işçilerinin önceki gün yaptığı eylemin ardından dün de Telekom ve posta emekçileri, 'savaşa hayır' diyerek ABD ve hükümete tepki gösterdiler.

Paylaş
Telekom işçisinden savaşa protestoTelekom işçileri Amerika'yı ve savaşı protesto ederek, savaşa karşı mücadele etme çağrısında bulundular. Çevre müdürlüklerden işçilerin de katılımıyla dün 12.45'te Bağcılar Telekom Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına, Bakırköy Sümerbank işçileri ve TEKSİF Bakırköy Şube başkanı Çetin Yelken de katılarak destek verdi. Polisin yoğun yığınak yaptığı eyleme çevik kuvvet ve panzer getirildi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı basın açıklamasında alkışların yanı sıra, "Savaşa değil emekçiye bütçe", "Kiralık katil olmayacağız", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi", "Savaş değil iş istiyoruz", "Mehmetçiğin kanı satılık değil" sloganları atılırken üzerlerinde "Savaş yoksulları öldürür", "İnsanlar ölmesin", "Kıdem tazminatları ikramiyeler kaldırılamaz", "Savaş değil iş ekmek istiyoruz" yazılı dövizler taşındı.

'Ulusal çıkar' yalanıİşçiler adına basın açıklaması yapan Haber-İş 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, ABD'nin "sonsuz özgürlük" adı altında Ortadoğu ve Kafkasya'da bulunan petrolü ve zenginlikleri yağmalamayı amaçladığını söyledi. Kendi krizlerini aşmaya çalışan emperyalistlerin silah tekellerinin isteklerini yerine getirmek için saldırgan ve terörist politikalarına karşı çıkanları cezalandırdıklarını kaydeden Dokuyucu, emperyalistlere ülkemizdeki işbirlikçilerin desteklerini sunmakta gecikmediklerini ifade etti. Hükümetin ABD'ye koşulsuz destek vereceğini açıkladığını belirten Dokuyucu, "Daha önce Körfez Savaşı'nda 'bir koyup üç alacaklarını' söyleyenler, şimdi de 'bir koyup beş alma' hayalleri kuruyorlar. Tahkim yasasını çıkarırken, özelleştirmelerle, teşviklerle vatanı parça parça satarken akıllarına gelmeyen 'ulusal çıkar', şimdi Türkiye'nin de savaşa sokulması için dile getiriliyor" diye konuştu.

Konfederasyonlara çağrıBu mantığın sonucunda işsizlik ve krizler yaşandığını kaydeden Dokuyucu, şimdi de benzer gelişmeler yaşandığını dile getirerek, "2002 Bütçesi, borç ve savaş bütçesi olarak hazırlanıyor. Emekçilere saldırı paketi olarak hazırlanan bütçenin açıklarının kapatılması için, kazanılmış haklarımıza saldırılıyor. Kıdem tazminatlarının kaldırılması, ikramiye uygulamasına son verilmesi, zorunlu emeklilik dayatması bunların başında geliyor" dedi. Savaş bahanesi ile özelleştirmenin hızlandırılacağını, işten atmalar yaşanacağını söyleyen Dokuyucu, savaşla beraber emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmek istendiğini kaydetti. Savaşa karşı çıkmanın aynı zamanda hakları korumak anlamına geldiğini dile getiren Dokuyucu, sendikalara ve konfederasyonlara şu çağrıda bulundu: "Emperyalist savaşa karşıyım diyenlerin birlikte hareket etme zamanıdır. Emperyalistlerin masum halklar üzerinde oynadığı oyuna dur demek, kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak ve ülkemizin sonu belli olmayan maceralara sürüklenmesini önlemek için barikat kurma zamanıdır. Bizler Telekom ve posta işçileri olarak ölüm ve yıkım demek olan savaşa karşı olduğumuzu, iş, ekmek ve özgürlük mücadelemizin devam edeceğini ilan ediyoruz."
ÖNCEKİ HABER

AKP de korkuyor

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı sanat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...