17 Ekim 2001 21:00

ANAP'ın hedefi Sezer

Milletvekillerine kıyak emekliliği düzenleyen Anayasa maddesinin halkoylamasına gönderilmesini, "halkla Meclis'i karşı karşıya getirmek" olarak nitelendiren Yılmaz, hedefine Cumhurbaşkanı'nı aldı.

Paylaş
ANAP'ın hedefi SezerANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, partisinin grup toplantısında, milletvekillerinin kıyak emekliliğini halkoylamasına götüren Cumhurbaşkanı'nı topa tuttu. Yılmaz, bu kararın halkla Meclis'i karşı karşıya getirecek bir oyun olduğunu öne sürerek, Meclis'i bu oyunu bozmaya çağırdı. Partisinden istifaları da "zorluklara karşı nefeslerinin tükenmesi" olarak karşılayan Yılmaz, "ANAP parçalanıyor" beklentisi içinde bulunanların olduğunu söyledi.Partisindeki istifalara karşı, üyelerin katılımıyla şova dönüştürülen partisinin grubunda konuşan Yılmaz, "Başbakan Yılmaz" sloganlarıyla karşılandı. Siyasetin zayıfladığı, parçalanmanın giderek artarak adeta yapısal hale geldiği itirafıyla konuşmasına başlayan Yılmaz, bu dönemde ANAP olarak güçlerinin çok üstünde sorumluluklar üstlendiklerini iddia etti. Sivil siyasetin güçlendirilmesi, Türkiye'nin çağdaş dünya ile, AB ile bütünleştirme fonksiyonları olduğunu iddia eden Yılmaz, bütün bunları bir koalisyon hükümeti içinde gerçekleştirmenin zorluklarından dem vurdu. Meclis gruplarının "ateşten gömlek giydiğini", iki dönemdir ağır şartlarla çalıştıklarını öne süren Yılmaz, partisinden istifaları da "bu ağır şartları kaldırmaya nefeslerinin yetmemesine" bağladı. Anayasa değişikliğine değinerek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e öfke püsküren Yılmaz, Anayasa değişikliğinin sivil siyaset eliyle yapılan en kapsamlı, en ileri Anayasa değişikliği olduğunu ileri sürdü. AB üyeliği bakımından da hayati önem taşıyan değişikliğin tek bir maddenin gölgesi altında kaldığını iddia eden Yılmaz, milletvekillinin özlük haklarını düzenleyen söz konusu hükmün Anayasa Mahkemesi kararlarının yerine getirilmesi bakımından gerekli olduğunu savundu. Yılmaz, "hayır" oyu çıkması halinde Meclis'i, siyaseti itibarsızlaştırmak isteyenlerin elinde yeni bir istismar malzemesi olacağı korkusunu dile getirerek, "Sonuçta sivil siyaseti boğmak isteyenlere gün doğacaktır" savunmasını yaptı. Yılmaz halkoylamasını "oyun" olarak nitelendirerek, "devletin dengelerinin korunması ve demokrasinin selameti" açısından Meclis'in bu oyunu bozması gerektiğini söyledi.Tek maddenin paketten ayrılıp diğerlerinin yürürlüğe sokulması isteminin sakıncalı olduğunu ileri süren Yılmaz, tek maddenin referanduma gitmesi halinde, bütünüyle referanduma götürülmesini içeren maddenin de yürürlüğe sokulduğunu, tek maddenin referanduma götürülmesinin Anayasal suç olacağını iddia etti. Hareketin Meclis'e karşı yapılmış olduğunu da ileri süren Yılmaz, bu konuda sözün Meclis'te olduğunu söyledi.

Yılmaz'ın bütçe itirafıBütçeye de değinerek, faiz ve borç bütçesi olduğunu itiraf eden Yılmaz, bütçeden yatırıma sadece 5.7 oranında pay ayrıldığını söyledi. Bütçenin yüzde 60'ından fazlasının faiz ve borçlara ayrıldığını belirterek, bütçeyi başkaları hazırlamış gibi eleştiren Yılmaz, 27 katrilyonluk açık bulunduğunu da itiraf etti. Yılmaz, "Bu bütçenin gönüllerinden geçen bütçe olmadığını" ileri sürdü.

Savaş "fırsat"mış!Afganistan'a yönelik savaşa da değinerek, yeni fırsatların doğacağını, krizden kurtulacaklarını iddia eden Yılmaz, "Afganistan dışına taşmaması, komşularımızı içine almaması halinde ekonomik krizden kurtulma şansı doğduğunu" söyledi. Tekstil ve turizmde doğan fırsatlara, Asya'ya kalkan uçakların aktarma merkezi olarak Türkiye'yi seçmelerini fırsat olarak değerlendiren Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkışını buna bağlayıp, kurtuluş ışığının göründüğünü öne sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Amerikan siyaseti ve Kissinger

SONRAKİ HABER

ABD'nin garantili politikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...