17 Ekim 2001 21:00

Malatya'da binlerce imza

Emeğin Partisi Malatya İl Örgütü, 20 Ekim Cumartesi günü yapacağı "Savaşa, açlığa, yoksulluğa, IMF'ye hayır" mitingi öncesinde, Malatya Postanesi önünde TBMM Başkanlığı'na gönderilmek üzere savaşa karşı imza kampanyası başlattı.

Paylaş
Malatya'da binlerce imzaEmeğin Partisi Malatya İl Örgütü, 20 Ekim Cumartesi günü yapacağı "Savaşa, açlığa, yoksulluğa, IMF'ye hayır" mitingi öncesinde, Malatya Postanesi önünde TBMM Başkanlığı'na gönderilmek üzere savaşa karşı imza kampanyası başlattı.EMEP Malatya İl Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız İmrek standın açılışında yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Asya'da oluşturmak istediği petrol, doğalgaz ve askeri hegemonya savaşına halkların kurban edildiğine işaret ederek, hükümet ve TBMM'nin savaşı destekleme ve asker gönderme kararının kabul edilemez olduğunu söyledi. Savaşa değil, yaşama, eğitime, sağlığa ve iş kaynaklarına bütçe ayrılmasını isteyen İmrek, "Dünyada barış ve kardeşlik hakim olmalıdır" dedi. Binlerce imzanın toplandığı standa gelip "Savaşa hayır" diyenler ise savaşın insan doğasına aykırı olduğunu ifade ederek, savaşın yıkımdan ve yoksulluktan başka bir şey getirmeyeceğini dile getirdiler. "Savaşa hayır" imza kampanyasına destek verenler, Türkiye'nin ABD çıkarları için savaşta yer almasının ekonomik bunalımları derinleştireceğini belirttiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Esnaf kepenk kapattıAlibeyköy esnafının Cengiz Topel Caddesi son durakta yapmak istediği, "Savaşa, işsizliğe, yoksulluğa karşı" basın açıklamasına izin verilmedi. Açıklama için toplanmaya başlayan 10 esnaf ve haberi izleyen muhabirimiz Yusuf Ziya Özışık, gözaltına alınarak Eyüp Şehit Atıf Ödül Polis Karakolu'na götürüldü. Muhabirimizin gözaltına alındığını duyan basın örgütleri, serbest bırakılması için harekete geçti. Dün saat 9.30 sıralarında Alibeyköy Cengiz Topel son durakta esnaflar; "Ülkeyi savaşa, işsizliğe, yoksulluğa sürükleyenlere; inancımızı, malımızı, canımızı hiçe sayanlara dur demek için basın açıklaması yapacağız" çağrısıyla toplanmaya başladı. Bölgeyi sabah saatlerinden itibaren 7 panzer ve akrep denilen araçlarıyla abluka altına alan çok sayıda polis, esnaflara müdahale etti. Müdahalede Salman Mazı, Fatma Mazı, Özcan Keleş, Nezahat Yalçın, Düzgün Doğan, Hatay Erik, Cengiz Okuyucu, Cevdet Okuyucu, Aslan Balker, Güler Karabulut isimli kişiler ve olayı izlemek için Alibeyköy'de bulunan muhabirimiz Yusuf Ziya Özışık gözaltına alındı. Polis tarafından uzun süre abluka altında tutulan mahallede, esnaf saat 13.00'e kadar kepenklerini açmadı. Alibeyköy esnafı, olayın ardından yaptığı yazılı açıklamada da polis engellemesini protesto etti. Açıklamada şöyle denildi: "IMF'nin görevli memuru Derviş ve hükümet aracılığıyla üst üste bindirilen kriz, bizleri açlığa ve sefalete mahkûm etti. Satabildiği kadar koyamayan bir esnaf, alım gücü düşürülmüş bir halk kitlesiyle karşı karşıyayız. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şimdi de hükümet, Amerika'nın emir eri olarak savaşta yer almak istiyor. Yaşadığımız coğrafyada savaş karşıtı eylemlere saldırmaktan geri durmuyor. Biz biliyoruz ki savaş, insanın ve ekonominin tahrip edilmesi anlamına geliyor."Emeğin Partisi Eyüp İlçe Başkanı Mehmet Gerçek de, Alibeyköy Cengiz Topel esnafının yapmak istediği "Krize, işsizliğe ve savaşa hayır" basın açıklamasında polisin takındığı tavırı kınadı. Gerçek yaptığı açıklamada, "Alibeyköy esnafının sorunlarını dile getirmek için yapmak istediği basın açıklamasında polis keyfi bir şekilde birçok esnafı gözaltına aldı. Vatandaşın en doğal hakkının kullanılmasına bile izin verilmeyen bir ülkede demokrasiden bahsedilemez. Halkı açlık ve yoksullukla karşı karşıya bırakan sistem emekçileri farklı bahanelerle susturmak ve daha çok fedakarlığa boyun eğdirmek için her türlü engellemeleri yaratarak ülkeyi bataklığa sürüklemektedir. IMF'in direktifleri doğrulmtusunda hareket edenler bu ülkeyi bataklıktan kurtaramazlar" dedi.

Muhabirimize gözaltıHaberi izlemek üzere Cengiz Topel Caddesi'nde bulunan muhabirimiz Yusuf Ziya Özışık'ın gözaltına alınma nedeni olarak, "polise kimlik ibraz etmediği" iddia edildi. Özışık, bir süre yasadışı olarak tutulduğu Eyüp Şehit Atıf Ödül Polis Karakolu'ndan, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik-Basın Şubesi'ne götürüldü. Gazetemiz yetkililerinin ve avukatlarının görüştüğü Güvenlik Şube yetkilileri, muhabirimizin "şüpheli şahıs" olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını, Genel Bilgi Tarama (GBT) sonucuna göre serbest bırakılacağını söylediler. Özışık'ın gözaltına alındığını öğrenen gazeteci örgütleri hemen harekete geçti. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı İsmet Demirdöğen, İçişleri Bakanlığı'na telgraf göndererek Özışık'ın serbest bırakılmasını istedi. Demirdöğen'e gönderilen yanıtta, "Yusuf Ziya Özışık kimlik ibraz edemediği için şüpheli şahıs olarak gözaltına alınmıştır. İşlemler bittikten sonra serbest bırakacağız" denildi. Ayrıca ÇGD İstanbul Şubesi Yönetici ve üyesi gazeteciler ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yöneticileri de, gözaltına alındığı andan itibaren karakol ve emniyet müdürlüğüne telefon ederek, Özışık'ın serbest bırakılmasını istediler. Özışık, saat 14.40 sıralarında serbest bırakıldı.
ÖNCEKİ HABER

Açılışta savaş karşıtı forum

SONRAKİ HABER

Amerikan siyaseti ve Kissinger

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...