17 Ekim 2001 21:00

40 milyon aç adam!

Yıllarca ziraat mühendisleri, biliminsanları uyardı. Tarımın IMF'ye teslim edilmesinin nasıl bir felakete yol açacağı anlatıldı. Ama hükümetler dinlemedi. Tarımsal üretim adım adım bitirildi.

Paylaş
40 milyon aç adam!Nur KarabacakYıllarca ziraat mühendisleri, biliminsanları uyardı. Tarımın IMF'ye teslim edilmesinin nasıl bir felakete yol açacağı anlatıldı. Ama hükümetler dinlemedi. Tarımsal üretim adım adım bitirildi. Ve sonunda nüfusun yarısından fazlası açlığa mahkûm edildi. Şimdi ziraat odaları, tarım ekonomistleri tekrar uyarıyor. IMF politikaları terk edilmedikçe, üretici desteklenmedikçe kıtlık tehlikesinin Türkiye'nin başından ayrılmayacağını söylüyorlar. IMF'ye verdiği sözleri harfiyen yerine getiren hükümet, yine verdiği sözler doğrultusunda TMO'nun bu yıl daha az alım yapmasını sağlayarak üreticinin tüccarın eline düşmesine neden oldu. Geçen yıl 3.5 milyon ton alım yapan TMO bu yıl 2.5 milyon ton buğday aldı. Türkiye genelinde üreticinin çoğu ürününü tüccara satmak zorunda kaldı. Tüccar da stok yaptığı ürün ile piyasada istediği gibi at koşturuyor. 'Buğday sıkıntısı' var diyerek spekülasyon yaratan tüccar, şimdi de fiyatlarla istediği gibi oynuyor.

Ekmek dahi bulmak zorTarım sorununu gazetemize değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Gürol Ergin, Türkiye'de uygulanan poilitikaların gıda güvenliğini ortadan kaldırıcı ve Türkiye'yi açlığa mahkûm edici olduğunu belirterek, "Bugüne kadar eğer Türkiye gıda güvenliğini sağlayabiliyorsa, bu az da olsa tarımın desteklenmesinden kaynaklanmaktadır. Tarımsal destekleri ortadan kaldıran politikalar yüzünden Türkiye dışarıya muhtaç hale gelecektir" diyor. Ekmek fiyatları ve buğdayda oynanan oyunların Türkiye'de uygulanan tarım politikalarının sonucu olduğuna dikkat çeken Ergin, çiftçinin elindeyken buğday fiyatlarına müdahale eden devletin, buğday tüccarın elindeyken müdahele etmediğinin altını çiziyor. "Çiftçiden alınması gerekenden çok daha az bir fiyatla buğday alınmıştır. Çiftçisini ezen hükümet spekülatif amaçlı çalışanları ödüllendirmiştir" diyen Ergin, Türkiye'nin bugün ekmeği 200 bin liraya yiyebildiğini, ama önümüzdeki yıllarda insanların alacak ekmek dahi bulamayacağını vurguluyor.

İthalat çözüm değilTarımın bitirilmesi için elinden geleni yapan hükümet ise Tarım Bakanlığı aracılığı ile, 'buğday sıkıntısı' bahane edilerek yükselen ekmek ve un fiyatlarına çözüm için ithalatı göstererek, sıkıntının buğday itihalatı ile çözülebileceğini dile getiriyor. Tarım ekonomistleri ise hükümetin kendi yanlışını ithalat ile hem üreticiye hem de tüketiciye ödetmek istediğini belirterek, ithalatın hiçbir şekilde fiyatları düşürmeyeceğinin altını çizdiler. Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim gazetemize yaptığı açıklamada, buğdayda yaşanan olayın bütün ürünlerde yaşandığını belirterek, buğdayda aslında gerçekten bir sıkıntı yaşanmadığını ifade etti. Bu yıl TMO'nun hububatı az aldığına dikkat çeken Mülayim, "Üretici tüccarın eline düştü, üreticinin çoğunun ürününü daha çok tüccara verdi ve tüccar da stok yaptı. İşte sorun tamamen bu yüzden kaynaklanıyor. Ellerinde stok bulunduranlar spekülasyon yaratıyorlar, sıkıntı varmış gibi gösteriliyor. Fiyatlar da yükseliyor. TMO üreticinin elindeki buğdayı daha fazla alsaydı, bunlar olmazdı. Devlet denetimi olmazsa böyle olur" diye konuştu. Mülayim, tüm bu sorunların özelleştirme sürecinden kaynaklandığını dile getirerek, "Eğer üreticiyi özel ellere bırakırsanız böyle olur. Özel sektöre bırakıldığında olayın nereye gideceği belli olmaz" dedi. Üretici desteklenmezken aracılara büyük para gittiğini ifade eden Mülayim, bütün stratejik ürünlerde aynı şeyin yapıldığını, bunun en güzel örneğinin sütte yaşandığını ve süt üreticisinin özel sektörün eline düştüğü için, sütünü sokağa döker duruma geldiğini belirtti. Mülayim, ürünlerde mutlaka kooperatiflerin olması gerektiğini ve üreticinin kendi haklarına ancak böyle sahip çıkabileceğini vurguladı.Hükümet tarfından çözüm olarak gösterilen ithalatın asla onaylanamayacağını ve bir çözüm olarak görülemeyeceğini ifade eden Mülayim, "Zamanla ne olacak, 15-20 milyon ton buğdaya ihtiyacı olan bir ülke 200-300 bin ton buğday alarak nasıl ihtiyaç karşılayacak? Elbette karşılanamayacak. İthalat hem üreticiyi hem tüketiciyi daha zor durumda bırakacaktır" dedi.

Fiyatlar düşmezAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan Tufan da tarımda tüm yaşananların, yavaş yavaş devlet denetiminin kaldırılarak üreticinin serbest piyasa koşullarına terk edilmesinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Bu yıl üreticinin çoğunun buğdayını tüccara sattığını belirten Tufan, tüccarın da istediği gibi fiyatlarla oynadığını ve yaşanan sıkıntının bu yüzden kaynaklandığını dile getirdi. Tufan, hükümetin kendi hatasının bedelini ithalat ile üreticiye ve tüketiciye ödetmeyi planladığını kaydererek, "İthalat için hükümet daha fazla verecek. Bu asla fiyatların düşmesine neden olmaz. Her şeyden önce hükümet bunun için kaynak ayırmak zorunda kalacak. Kendi üreticilerini desteklememek için her şeyi yapıyorlar" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Çiftçi yol kapattı

SONRAKİ HABER

ABD saldırganlığına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...