17 Ekim 2001 21:00

Bütçeye karşı eylem

KESK IMF tarafından "yüzde 6.5'luk faiz dışı fazla" dayatması ile saldırı paketine dönüştürdüğü 2002 Bütçesi'ne karşı DİSK'le birlikte alanlara çıkmaya hazırlanıyor

Paylaş
Bütçeye karşı eylemKESK Genel Başkanı Sami Evren, IMF'nin direktifleriyle belirlenen 2002 yılı bütçesinin 2001 yılı bütçesinden daha fazla emek ve halk karşıtı olduğunu belirterek, tasarruf ve devleti küçültme adı altında emekçilerin boğazındaki lokmaların küçüldüğünü, eğitim ve sağlık haklarının gasp edildiğini kaydetti.

Kredi şantajı Evren, pahalılığa, yoksulluğa, işsizliğe karşı DİSK'le birlikte 5 Kasım'da 5 koldan Ankara'ya yürüyüş başlatacaklarını dile getirerek, 9 Kasım'da Ankara'da büyük bir miting gerçekleştireceklerini ifade etti. Evren, dün KESK yöneticilerinin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, 2002 yılı bütçesinin kredi sopasıyla şantaj yapan IMF'nin talepleri doğrultusunda adeta iflasın belgesi olarak hazırlandığını dile getirerek, iktidarın tercihini bir kez daha IMF, rantiye ve sermayeden yana kullandığını ifade etti. Bütçenin yüzde 54'ünün faizlere ayrılacağını ve 16 katrilyonluk fazlalık yaratılmasının planlandığını kaydeden Evren, "Türkiye hangi harcamalarından vazgeçecek de 16 katrilyonluk fazlalık yaratacak? Gündeme bir de savaşta Türkiye'nin aktif tutum alması asker göndermesi düştü. Türkiye'nin aktifleşmesinin karşılığı nedir, kaynağı ne olacaktır?" dedi. Evren, 16 katrilyonluk fazlalılığın emekçilerin ücretlerinin ve sosyal haklarının yağmalanmasıyla yaratılacağına dikkat çekti.

Haklar gasp ediliyorSiyasi iktidarın emekçilere olan borcunu ödemediğini ifade eden Evren, ikramiye, fazla mesai ve diğer sosyal hakların kaldırılması, res'en emekliliğe zorlanılmasının gündemde olduğunu belirtti. Evren, "Oysa biz kendilerine yolu gösterdik, 'sermayeyi vergilendirin, borca dayalı ekonomiden vazgeçin, siyaseti rant olmaktan çıkarın, IMF'yi defedin.' Sözümüz dinlenmezse önümüzdeki günlerde kamu emekçisiyle, işçisiyle, işsiziyle, emeklisiyle meydanları dolduracağız" diyerek, 5 Kasım'da Türkiye'nin 5 bölgesinden başlayacak olan yürüyüşlerle 9 Kasım'da DİSK'le birlikte Ankara'da büyük bir miting gerçekleştireceklerini dile getirdi. Türkiye'nin savaşa sürüklenmesini ve barış isteyenlere baskı yapılmasını kabul etmediklerini ifade eden Evren, saldırıların barış talebini susturamayacağını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Şarbon kimi vuracak?

SONRAKİ HABER

Çiftçi yol kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...