17 Ekim 2001 21:00

Şarbon kimi vuracak?

'Şarbon salgını' ile ilgili olarak ilk önce Irak suçlanmıştı. ABD şimdi ise beyaz toz dolu zarfların El Kaide örgütü ile bağlantısını kurmaya çalışıyor.

Paylaş
Şarbon kimi vuracak?Üst üste ortaya çıkan "şarbonlu paketler" özellikle ABD'de büyük bir paniğe yol açtı. İnsanların her türlü toza karşı fazlasıyla duyarlı davranmasına yol açan haberler giderek artıyor. Kuşkulanan paketlerin hemen hepsinin zararsız ortaya çıkarken ABD'nin şarbon vakası ile ilgili olarak hangi ülkeyi zan altında bırakacağı merak ediliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarda Irak suçlanmıştı. Beyaz Saray'dan önceki gün yapılan açıklamada ise şarbon virüsü vakalarıyla, Usame Bin Ladin'in örgütü El Kaide arasında bağlantı olduğuna dair sağlam bir delil bulunmadığı açıklandı. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, El Kaide'nin, mektup içinde şarbon virüsü gönderilmesiyle bağlantısı olabileceğini, ancak suçlama yöneltebilecek ipucunun henüz ortaya çıkartılamadığını söyledi.Fleischer, Senato'nun çoğunluk lideri Tom Daschle'nin ofisine şarbon virüsü taşıyan mektup gönderilmesinden sonra yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'a gelen mektup ve paketlerin araştırıldıktan sonra sahiplerine ulaştırıldığını belirtti.

Hükümet alarmdaAmerikan hükümetinin, biyolojik silahların yayılmasına karşı önlemlerin artırılmasına yönelik bir plan üzerinde çalıştığı ve sonuca varmak üzere olduğu bildirildi. Amerikalı üst düzey yetkililer, planın, biyolojik silahların kullanım ve üretiminin suç kapsamına alınmasına ve bu alandaki denetimler için etkili önlemler alınmasına yönelik olduğunu söylediler.

Mektup kayıpFBI, Florida'da 5 Ekim tarihinde American Media Inc. medya kuruluşunun bir çalışanının ölümüne neden olduğu ve şarbon hastalığını bulaştırdığı sanılan mektubun kaybolduğunu açıkladı. FBI yetkilileri, şüpheli mektubun soruşturma başlatılmadan önce çöpe atıldığını ya da yakıldığını tahmin ettiklerini belirterek, bu mektubun soruşturmanın ilerlemesi açısından çok önemli olduğunu kaydettiler. American Media Inc. kuruluşunun Robert Stevens isimli 60'lı yaşlardaki bir çalışanı şarbon bakterisinin bulaşması üzerine 5 Ekim'de ölmüştü. ABD'nin Washington Post gazetesine bir şüpheli mektup ile CBS televizyon kanalına da bir şüpheli paket gönderildi.

Bayer üretimi artırdıBu arada, Alman ilaç devi Bayer şirketinin ABD branşı, şarbon hastalığının tedavisinde kullanılan Ciprobay isimli ilaçtan Amerikan piyasasına 3 ay içinde 200 milyon adet sürülmesine karar verdi.Şarbon hastalığının önlenmesi ve tedavisinde kullanılan bu ilacın üretimi için bir ABD'de, diğeri Almanya'da bulunan 2 fabrikanın haftanın 7 günü ve 24 saat çalışacağı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Katliam uçağı işbaşında

SONRAKİ HABER

Bütçeye karşı eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa