17 Ekim 2001 21:00

Katliam uçağı işbaşında

ABD kuvvetleri, Afganistan'a yönelik saldırılarını AC-130 tipi uçaklarla genişletiyor. Özel olarak kişi ve grupların öldürülmesi için inşa edilen bu uçağın kullanılması, bir kara harekâtının yakında olduğu değerlendirmesine yol açıyor.

Paylaş
Katliam uçağı işbaşındaAmerikan ordusunun Afganistan'a karşı alçaktan uçan AC-130 uçaklarını kullanmaya başlaması, bir kara harekâtının ilk işareti olarak değerlendirildi. Askeri uzmanlar ve adı belirtilmeyen Pentagon yetkilileri, muhtemel bir kara saldırısında helikopterler ve özel kuvvetlerin kullanılacağını bir kez daha dile getirdiler.

Taliban zayıfladıAC-130, kişi ve gruplara ağır kayıp verdirebilmesi nedeniyle, en ölümcül Amerikan uçaklarından biri olarak değerlendiriliyor. İsabet kaydedebilmek için ağır uçması nedeniyle, uçaksavar sistemleri karşısında zayıf. Bu uçağın operasyonlara katılması, Taliban kuvvetlerinin hava savunmasının iyice zayıfladığı yönünde bir işaret olarak değerlendiriliyor.

'Henüz ceset sayamadık'AC-130'ların kullanıldığı yeni saldırının hedefinin, Taliban milislerini "yok etmek" olduğu ifade edildi. Bu savaş uçağının özellikle ağır makinalı gücü, hafif silahlı Taliban milislerine karşı bir katliam gerçekleştirilebileceğini gösteriyor. Uçakta bulunan üç makinalı tüfek sistemi, dakikada 1800 mermi atabiliyor. Strateji analisti John Pike, "Henüz ceset sayamadık, ama belli ki saldırı, Taliban üyelerini öldürmeyi hedefliyor" diyerek katliamı doğruladı.

Kontrgerilla operasyonuPentagon kaynakları ise, girilen "yeni aşama"da, sıranın ABD özel kuvvetlerinin yürüteceği örtülü operasyonlara geldiğini belirttiler. Adını vermeyen bir yetkili, "Eğer ortam AC-130'lar için yeterince güvenliyse, geceleri helikopterlerin içeri girmekte olduğuna bahse girerim" diye konuştu. Aynı kaynak, Amerikan özel timlerinin "yakala ve öldür" operasyonlarına girişeceğini, bazı Taliban üyelerinin ise öldürülmeyerek, "sorgulanmak üzere ele geçirileceğini" belirtti. Özel timler, Kolombiya'da köylülere ve gerillalara karşı kullanılan Blackhawk helikopterlerini kullanacak. Fransız bir askeri yetkili, "Pentagon'un bahsettiği yaklaşan gizli savaş buydu. Burada, kamuoyu önünde tartışılmayacak olan başarı ve yenilgiler olacak" dedi.

İttifak'a UCK rolüDiğer yandan, Taliban'ın kara gücünün zayıflatılması olasılığı, Kuzey İttifakı'nın başkenti ele geçirmesini de kolaylaştıracak. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, önceki gün ilk kez, İttifak güçlerine bir tür "UCK" rolü biçtiklerini kabul etti. Kosova'da da UCK milisleri karadan Sırp mevzilerine saldırırken, NATO güçleri havadan onların ilerleyişini kolaylaştırmıştı.

Sansür çabasıABD yönetimi, saldırının bu yeni aşamasında, Taliban'ın vereceği kitlesel kayıpların "propaganda savaşı"nı zorlaştıracağı görüşünde. Çoğu çocuk yaşta olan Taliban milislerinin kitleler halinde katledilmesine dair haberler, Müslüman ülkelerde Amerikan karşıtlığını alevlendirecek. Amerikan yönetiminin bu soruna yönelik politikası, basın üzerindeki sansürü yoğunlaştırmak. Bush'un danışmanlarından biri, "Eğer manşetlere çıkmayacak küçük muharebelerde yoğunlaşırsak, bu savaş, dünyada tepki yaratmadan uzun süre devam eder" diye konuştu. Diğer yetkililer de, Latin Amerika tipi bu "kontrgerilla" harekâtının, gizli kaldığı sürece başarılı olacağı görüşünde.

Vietnam örneğiYetkililer, amaçlarının katliamları gizlemek olduğunu, Vietnam'dan ders aldıklarına işaret ederek açıkça dile getiriyorlar. Herald Tribune'e konuşan bir ABD yetkilisi, 1970'lerdeki Vietnam bozgununun önemli nedenlerinden birinin "olumsuz kamuoyu tepkisi" olduğunu vurgulayarak, işleyecekleri insanlık suçlarını gizli tutacaklarını dile getiriyor.

Biyolojik silah alıyorlarBu arada, Almanya'dan bazı kaynaklar, ABD'nin, biyolojik ve kimyasal silah üretmek için gereken bileşenleri büyük partiler halinde satın almaya başladığını duyurdu. Tehran Times gazetesinde dün yayınlanan habere göre, bu alımlar, Afganistan veya başka bir ülkeye karşı biyolojik-kimyasal silah kullanılabileceği korkusu yarattı.Almanya İçişleri Bakanı Otto Schilly, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD'ye biyolojik-kimyasal silah hammaddesi ihraç ettiğini belirtti. İhracatın toplam tutarı, 77 milyon mark olarak açıklandı. Savunma Bakanı Rudolf Scharping ise, Alman devletinin biyolojik-kimyasal silah üretme potansiyelinin hızla arttığını ifade etti.

Tank ve asker istedilerAlman Bild gazetesi de, ABD'nin, "terörizme karşı mücadele" kapsamında Alman hükümetinden, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırıların savuşturulması amacıyla kullanılan "Fuchs" tipi tank istediğini yazdı. Amerikan yönetiminin, Almanya'dan sıhhiye askerleri de istediği belirtilen haberde, tank ve askerlerin "Orta Asya"da görev yapacağı kaydedildi, ancak istenen tank ve askerlerin sayısı konusunda bilgi verilmedi.

Masumlar ölüyorBu arada, SPD Federal Meclis Milletvekili Hermann Scheer, saldırılara ara verilmesini isteyerek, "Eğer hatalar yapılıyor ve bunun için masum insanlar ölüyorsa, ara vermenin zamanı gelmiş demektir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Amerika'nın Susurluk'u

SONRAKİ HABER

Şarbon kimi vuracak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...