16 Ekim 2001 21:00

Hekimler 'Savaşa hayır' dedi

TTB'nin çağırısıyla Ankara'ya gelen tabip odası başkanları ABD'nin başlattığı kirli savaşın bir an önce durdurulması için tüm gayreti göstereceklerini ifade ettiler.

Paylaş
Hekimler 'Savaşa hayır' dediAnkara'da toplanan tabip odası başkanları savaşın en örgütlü şiddet olduğuna dikkat çekerek, ABD'nin ve müttefiklerinin Afganistan'a karşı başlattığı kirli savaşın bir an önce durdurulmasını istedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB)'nin çağrısıyla Ankara'ya gelen tabip odası başkanları, savaşın bitmesi için bütün güçlerini harcayacaklarını vurguladılar.TTB Bölge Temsilcileri dün yaptıkları basın toplantısıyla Türkiye'deki hekimlerin savaşa karşı olduklarını kurdukları cümlelerle bir kez daha ifade ettiler. TTB bölge temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, ABD'nin tüm dünyaya ezberlettiği gibi sözde "teröre" karşı savaşını başlattığını dile getirerek, TBMM'den de hukuk dışı bir yöntemle Türkiye'den asker gönderme yetkisi aldığını hatırlattı. ABD'nin kime niye saldırdığını daha açık bir şekilde gözler önüne sermek için Afganistan'daki insanların yaşamlarına dair rakamsal bilgileri topladıklarını kaydeden Bakkalcı, Afganistan'daki doğurganlık oranını 6-7, doğumda beklenen yaşam süresinin erkeklerde 45.3, kadınlarda 47.2 yıl olduğunu bildirdi. Bakkalcı, Afganistan nüfusunun en az yüzde 70'inin iyi beslenmediğini, nüfusun ancak yüzde 13'ünün iyileştirilmiş su kaynaklarından yararlandığını belirterek, "Afganistan 22 milyon nüfuslu açlık ve sefalet içinde bir ülkedir ve ABD böyle bir ülkeye teröre karşı savaş bahanesiyle saldırmıştır. Bu gerekçeye kimsenin inanması beklenmemelidir" diye konuştu.

3 milyar dolar için Bakkalcı, ABD'nin dünyadaki büyük çoğunluk karşısındaki egemenliğini daha da kuvvetlendirmek ile sermayenin ihtiyaçları ve para için saldırdığına dikkat çekerek, böyle bir saldırı ortamında 3 milyar dolar borç için Türkiye'nin çocuklarının kanının istendiğini vurguladı. Bakkalcı, "Bugün Türkiye'de 'Benim çocuklarım 3 milyar dolardan daha değerlidir' diyecek anne, babalara, insanlara ihtiyaç vardır. Bugün Türkiye'de kendi maaşlarını artırmaya çalışıp Türkiye gençlerini savaşa sürebilecek duyarsızlıkta 'vekillere' seslenecek ve dur diyecek insanlara ihtiyaç vardır. Bugün Türkiye'de savaşın en çok öldüren, en çok sakat bırakan bir tablo olduğunu söyleyen ve karşı çıkan hekimlere ihtiyaç vardır" dedi. Türkiye'de ve dünyada çok büyük bir çoğunluğun savaş istememesine karşın, savaşın bugün ve gelecekte başta çocuk ve kadınlar olmak üzere fiziksel ve ruhsal yıkımına, doğanın tahribine yol açtığına karşın niye sürdürüldüğünü sorgulayan Bakkalcı, Türkiye'nin de yakın tarihinde ilk kez böyle bir savaş ortamına asker göndererek doğrudan taraf olma ısrarını da sürdürdüğünü hatırlattı. Tüm insanları uyardıklarını dile getiren Bakkalcı, savaş ortamının geleceği yok ettiğini, dahası savaşa gerekçe gösterilerek ekonomik ve toplumsal hayatın tahrip edilmeye çalışıldığını kaydetti.

'Savaş sivil halkı vuruyor'Basın toplantısında söz alan Bursa, İçel, Elazığ, Kocaeli, Aydın, Tokat, Tekirdağ, Muğla, Edirne, İzmir, Antalya, Ankara ve Hatay Tabip odaları bölge temsilcileri ise "savaş istemediklerini" bir kez daha dile getirdiler. Bursa Bölge Temsilcisi Candan Coşkun, dünyanın her yerinde yaşayan herkes için barış istediğini söylerken, İçel temsilcisi Nuhat Kuruluoğlu da savaşın teröre çözüm olmadığını teröre çözümün tüm insanların ekonomik ve sosyal eşitliği olduğunu belirtti. Edirne temsilcisi Selçuk Köse savaşlarda zarar gören insanların yüzde 80'inin sivil halk olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin savaşa dahil olmasına kesinlikle karşı olduklarını ifade etti. Ankara temsilcisi Ümit Erkol savaşların atari oyunu gibi televizyonlarda sunulduğunu kaydederek, izleyicilerin bombalanan insanlar yerinde olduklarını düşünerek savaşa karşı olmayı ilke edinmeleri gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye rolünü arıyor

SONRAKİ HABER

Referandumdan kaçma hesapları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...