16 Ekim 2001 21:00

Aydınlar savaşa karşı çıktı

150 sanatçı ve aydının oluşturduğu"Savaşa ve Terörizme Karşı Girişim" bir deklarasyon yayınladı. Düzenlenen basın toplantısında deklarasyonu okuyan Aydın Engin, girişimin "aydınlar çıkışı" olduğunu belirtti.

Paylaş
Aydınlar savaşa karşı çıktıSavaşa ve teröre karşı 150 sanatçı, aydın, bilim insanı, gazeteci, yazar ve çizerin imza koyarak katıldığı "Savaşa ve Terörizme Karşı Girişim" deklarasyon yayınladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali'nde dün düzenlenen basın toplantısında, hazırlanan metni okuyan Gazeteci Aydın Engin, girişimin bir "aydınlar çıkışı" olduğunu belirterek, insanlığın bir kez daha savaşın vahşetiyle karşılaşmasına seyirci kalamayacaklarını ifade etti. Engin, "Bizler, yeryüzündeki bütün din, ırk ve uluslardan insanların yaşama hakkının dokunulmazlığına inanarak, Terörün gücü'ne ve 'gücün terörü'ne güvenenlere teslim olmayı reddetme kararlılığıyla bir araya geldik" dedi. Türkiye'nin asker göndererek savaşın içinde yer almasını istemediklerini vurgulayan Engin, "Hükümetin, TBMM'den aldığı 'sınırsız' yetki, Türkiye'yi bugünden tahmin edilemeyecek boyutlarda savaşın içine çekecek ve terörün dolaysız hedefi haline getirecektir" dedi. Engin, dünyanın yeniden paylaşılmasını hedefleyen, Afganistan halklarına ve açıkça tehdit edilen Ortadoğu halklarına yöneltilen saldıların bir an önce sona erdirilmesini istedi. Açıklamada, "Günümüz dünyasında ülkeler, halklar, insanlar arasındaki utanç verici eşitsizlik ve adaletsizlik giderilmeden; yoksulluk, geri kalmışlık, cehalet yenilmeden; savaşın değil barışın ve refahın küreselleşmesi hedef alınmadan terörle mücadelenin asla başarıya ulaşmayacağına inandığımızı Türkiye'ye ve dünyaya duyurmak istiyoruz" denilerek, aydınların dünyada barışın egemen olması için güçlerini bir araya getirerek, etkinliklerini sürdürme kararı aldıkları ifade edildi.

Ortak duyarlılıkBasın toplantısının ardından görüşlerini açıklayan Prof. Dr. Gencay Gürsoy ise yaygın bir kesime seslenen girişimin temel hedefinin ortak bir duyarlılık yaratmak olduğunu söyledi. Sanatçı Edip Akbayram da, insanların savaşa ve teröre karşı olan tepkilerini seslendirmeye çalışacaklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

THY de işten atma kervanına katılıyor

SONRAKİ HABER

Hükümette bütçe telaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...