16 Ekim 2001 21:00

ABD için kriz sinyalleri

Irak'tan sonra Lübnan'ı da tehdit altına alan ABD Afganistan harekâtında önemli sorunlar yaşıyor. Suudi Arabistan bombardımanın son bulmasını istedi.

Paylaş
ABD için kriz sinyalleriAfganistan'a yönelik hava saldırıların başlatılmasından sonra ABD hükümetinin dış politikası giderek daha sert ve tehditkâr hale geliyor. Ancak şu an ABD'nin bölgedeki politikası için stratejik öneme sahip müttefiklerin artan tepkileri Washigton için göz ardı edilemez bir sorun haline geldi.Afganistan'ın tüm kentlerine bomba yağdıran ve yüzlerce sivil öldüren ABD ordusunun saldırıları uzadıkça saldırıyı destekleyen bölge ülkelerinin tepkileri yoğunlaşıyor; Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Naif'in operasyona karşı çıkması ve Pakistan yönetiminin bir kez daha bombardımanın kısa sürdürülmesi gerektiğini dile getirmesi ABD için ilk kriz olarak değerlendirildi. ABD'nin aradığı teröristleri bombardıman yapmadan bulması gerektiğini söyleyen Arabistan prensi, "Masum insanlar ölüyor ve bu durum bizleri hoşnut etmiyor" dedi.

Powell İslamabad'a gittiDün Pakistan'ın başkenti İslamabad'a giderek Pervez Müşerref ile temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Pakistan'ın desteğini sürdürmesini sağlamak için bu ülkeyle askeri anlaşmalar imzalama vaadinde bulundu. ABD'ye Pakistan desteğinin ömrünün ne kadar olacağını sorduran en son gelişme de Hindistan ile Pakistan arasında 10 aydır devam eden ateşkesin önceki akşam bozulması oldu. Bir yandan içerideki Taliban yanlısı grupları devre dışı bırakmaya çalışan Müşerref yönetimi Keşmir'de Hindistan ile çatışmaların yeniden alevlenmesi durumanda oldukça zor bir duruma düşecek.

Suudilerin değişen tavrı Suudi Arabistan yönetiminin saldırıların başlamlasından kısa bir süre sonra gündeme getirdiği tepkileri batılı gözlemcileri bile şaşırttı. Riyad'da yayın yapan batılı bir gazete olayı yorumlarken. "Buradaki tavrın bu kadar kısa bir süre içinde sempatiden öfkeye dönüşmesi inanılmaz" ifadesini kullandı. 11 Eylül'den itibaren Afganistan'a yönelik saldırılarda üslerini kullandırmayacağını bildiren Suudi Yönetimi'nin lideri Prens Abdullah ABD Başkanı Bush ile bir araya gelmeyi de kabul etmedi. Ülkenin önde gelen din adamları ise ABD karşıtı fetvalar çıkarmaya devam ediyorlar.

Pakistan, Suudi Arabistan'a bağlıWashington'da Ortadoğu ile ilgili çalışmalar yürüten bir enstitünün yöneticisi olan David Wurmser son durumla ilgili endişelerine dile getirirken, "ABD'nin bölgedeki dış politikasının tamamanı Suudi Arabistan ile stratejik işbirliği temelinde yükselmektedir. Eğer duyduklarımız doğruysa, büyük bir kayıp yaşıyoruz demektir. Şu anki savaş baştan sona yeniden düşünülmesi gerekir çünkü Suudi desteği yok olursa Pakistan da fazla dayanamayacaktır." dedi.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Reeker da durumdan hoşnutsuzluk duyduklarını saklamamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Savaşı hemen durdurun!

SONRAKİ HABER

Kıyım, savaşın içyüzünü gösteriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...