15 Ekim 2001 21:00

Yeditepe işçisinden protesto

Bedrettin Dalan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İstek Vakfı'na bağlı Yeditepe Üniversitesi'nde 40 işçi Tez Koop-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atıldı.

Paylaş
Yeditepe işçisinden protestoŞengül KaradağBedrettin Dalan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İstek Vakfı'na bağlı Yeditepe Üniversitesi'nde 40 işçi Tez Koop-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atıldı. İşçiler üniversitede hiçbir sosyal hakları olmadan günde 12 saat fazla mesai ücreti verilmeksizin çalıştırılıyorlardı. Üstelik işçilerin hakları da ödenmedi. İşçiler dün saat 12.00'de üniversite önünde eylem yaparak Dalan'ı protesto ettiler. İşten atmaların ve sendikal örgütlülüğün engellenmesinin protesto edildiği eylemde sık sık, "İşte Dalan işte talan", "Sendika hakkımız söke söke alırız", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları atıldı. Eyleme Tez Koop-İş yöneticilerinin yanı sıra hakları için direnen Aymasan işçileri de destek verdi.

Patron terörüİşçilere hitaben konuşan Tez Koop-İş 1 No'lu Şube Başkanı Gürsel Doğru, 3 aydır örgütlenme çalışmalarını sürdürdüklerini ve çalışmalarının yetki alma aşamasına geldiğini söyledi. 40 işçinin anayasal haklarını kullandığını ve bunun sonucunda işten atıldığını kaydeden Doğru, "Yeditepe Üniversitesi'nin hep reklamlardaki yüzü gösteriliyordu. Biz buranın diğer yüzünü göstereceğiz" diye konuştu. Türk-İş 1. Bölge Sorumlusu Faruk Büyükkucak ise Türkiye'nin değişik bölgelerinde aynı sorunun yaşandığına dikkat çekti. Büyükkucak, Türk-İş olarak Bedrettin Dalan'la görüşeceklerini söyledi. Daha sonra söz alan Tez Koop-İş Genel Sekreteri Faruk Üstün işçi atılmasına ilişkin basın açıklamasını okudu. İşten atmanın patron terörü olduğunu söyleyen Üstün, "Bir işçiyi iten atmak onun evine bomba atmak demektir" dedi. Üstün, bu olayların en bilimsel ve bilinçli üniversite olduğunu iddia eden Yeditepe Üniversitesi'nde yaşandığını belirtti. "Üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde, İş Hukuku derslerinde 'Sendikalı olan işçiler derhal işten atılmalıdır' diye mi eğitim yapılıyor?" diyen Üstün, İstek Vakfı'na bağlı bu üniversitede sendikalı oldukları için işçilerin işten atılmasının, vakfın kuruluş amaçlarına tamamen zıt olduğunu dile getirdi. Bu saldırıya derhal son verilmesini isteyen Üstün, masa başında emeğe saygı temelinde bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Taşeronlaştırma yolsuzluk kaynağı

SONRAKİ HABER

Bir fotoğrafın gizleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...