15 Ekim 2001 21:00

Yönetenler insanlık suçu işliyorlar

Kadıköy'de savaşı protesto edenlere polisin vahşice saldırması İHD, DİSK ve KESK tarafından protesto edildi.

Paylaş
Yönetenler insanlık suçu işliyorlar Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Kadıköy'de emperyalist savaşa karşı düzenlenen eyleme yapılan polis saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Savaşa karşı halkın silahsız ve barışçıl bir şekilde gösteriler düzenlemesi tamamen meşru ve demokratik bir haktır. Yetkilerini buna karşı kullananlar insanlık suçu işlemektedirler" dedi. DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, KESK Genel Başkanı Sami Evren, İHD İstanbul Şubesi de polisin savaşa karşı çıkanlara saldırmasını protesto etti.EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, önceki gün Kadıköy'de gerçekleştirilen savaş karşıtı eyleme yapılan polis saldırısıyla ilgili olarak dün açıklama yaptı. Devlet yetkilileri ve emniyet güçlerinin, EMEP'in savaş karşıtı diğer partiler ile birlikte düzenlediği ve DİSK, KESK, TMMOB, Türk-İş'e bağlı bazı sendika ve kitle örgütlerinin de desteklediği mitingi yasakladığını ve parti genel başkanları olarak yapılan basın toplantısını engellemeye çalıştığını ifade eden Tüzel, "Başarılı olamayınca da öfkelerini savaş karşıtı yurttaşlara vahşice saldırarak göstermişlerdir" dedi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 11 Eylül'den bu yana savaşa karşı çıkıldığını ve Türkiye'nin savaşa katılmamasını isteyen emekçilerin çeşitli vesilelerle talep ve tepkilerini dile getirdiklerini söyleyen Tüzel, "Bütün bunlar ve çeşitli kamuoyu yoklamaları, halkın büyük bir kesiminin Türkiye'nin ABD yanında bir tutumla savaşa katılmasına ve Meclis'in asker gönderme yetkisi çıkarmasına karşı olduğunu göstermektedir" dedi. Tüzel, her konuda halka rağmen, dayatma ve gerginlik politikalarıyla ülke yönetmeyi başlıca ilke edinmiş hükümet ve iktidar güçlerinin şimdi, ABD çıkarları uğruna bütün bir ülkeyi savaşa sürüklemek için hazırlıklar içinde olduğunu ifade etti.

İnsanlık suçu işleniyorTemel hak ve özgürlükleri büyük bir keyfiyetle engelleyen ve demokratik hakları işlerine geldiği gibi yorumlayan devlet yetkisini kullanan görevlilerin suç işlediklerini söyleyen Tüzel, "Savaşa karşı halkın silahsız ve barışçıl bir şekilde gösteriler düzenlemesi tamamen meşru, demokratik ve yasal bir haktır. Yetkilerini buna karşı kullananlar sadece yasalar çerçevesinde değil insanlık suçu da işlemektedirler" dedi. Halkı açlık ve yoksullukla karşı karşıya bırakıp, ülkeyi yağmalatan iktidar güçlerinin, iş, ekmek, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik isteyen emekçileri savaş ortamıyla susturmak ve daha çok fedakârlığa boyun eğdirmek hesapları içinde olduğunu söyleyen Tüzel, "Hazırlanan 2002 bütçesi böyle bir geleceği göstermektedir" dedi.

Halk ABD'ye güvenmiyorBir avuç işbirlikçi çıkar ve sermaye çevreleri dışında Türkiye halkının ABD'yi dost ve müttefik olarak görmediğini belirten Tüzel, "Dün Kore' ye, Kosova'ya evlatlarını gönderen halk bugün Afganistan'a asker gönderilmesine karşıdır. Çünkü, savaşın halkın acılarını ve yoksullaşmasını artırdığı bugün çok daha iyi görülmektedir" diyerek, Türkiye'nin çözümsüz olmadığını ifade etti. Ülkeyi ve halkı çöküşe sürükleyen hükümetin, yeni felaketlerin kapısını aralamadan, görevden çekilmesi gerektiğini kaydeden Tüzel, "Halkın işsizlik, yoksulluk, açlık sorunlarını çözecek, IMF'nin değil halkın talepleri doğrultusunda politikalar uygulayacak, savaşa karşı, bağımsızlık ve halklar arasında eşitlik, kardeşlik ilişkilerini temel alan bir dış politikaya sahip, halkçı, demokratik bir hükümet kurulmalıdır" diyerek açıklamasını bitirdi.
ÖNCEKİ HABER

Saydam günler başladı

SONRAKİ HABER

AB'ye yetecek kadar demokrasi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...