15 Ekim 2001 21:00

Dünya açlıktan kırılıyor

Dünyada her yıl açlık nedeniyle 40 bin kişi ölüyor. Ölümlerin en çok görüldüğü ülkelerin başında Sierra Leone ile ABD'nin savaş açtığı Afganistan geliyor.

Paylaş
Dünya açlıktan kırılıyorÖzlem DinlerBugün 16 Ekim Dünya Gıda Günü. Dünyada açlık nedeniyle her yıl ölen insan sayısı 40 bine ulaşırken, 800 milyon kişi ise kronik açlık çekiyor. Bunların 200 milyonunu 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada her gün 50 bin kişi yetersiz ve dengeli beslenmediğinden kaynaklanan bulaşıcı hastalıklardan dolayı ölüyor. Ölümlerin en çok görüldüğü ülkelerin başında Sierra Leone ve Afganistan geliyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, dünyada her yıl meydana gelen 6 milyon çocuk ölümüyle doğrudan ya da dolaylı biçimde ilişkili. ABD'nin savaş açtığı Afganistan, açlık nedeniyle ölümlerin en çok görüldüğü ülkelerin başında. BM Dünya Gıda Programı, milyonlarca kişinin gıdaya ihtiyaç duyduğu Afganistan'a yönelik yardımlarını, askeri harekât nedeniyle durdurdu.

800 milyon kişi aç UNICEF'in yaptığı son araştırmaya göre, dünyada her gün 50 bin kişi yetersiz ve dengeli beslenememeden kaynaklanan bulaşıcı hastalıklardan ölüyor. Bir başka araştırmaya göre ise, dünyada 800 milyon kişi aç. Bunların 200 milyonu 5 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Dünyada açlık nedeniyle her yıl 40 bin insan ölüyor. Devlet istatistik Enstitüsü'nün (DİE) yaptığı son araştırma, ülkemizde ailelerin yüzde 31'inin aylık temel ihtiyaç maddelerini, nüfusun yüzde 15'inin de günlük gıda ihtiyacını karşılayamayacak durumda olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Türkiye'de halen 9 milyon dolayında kişi açlık sınırında bulunuyor. Ekonomik krizin derinleştirdiği yoksulluk, İstanbul'daki belediye aşevlerinden yemek yardımı alan aile sayısını da artırdı. İstanbul'da her gün 100 bin aile, iki kap yemek ve bir ekmek alabilmek için aşevlerinin yolunu tutuyor.

Ambargo 10 bin can aldıBatılı emperyalistlerin Irak halkına karşı uyguladığı gıda ve ilaç ambargosunun, geçtiğimiz haziran ayında yapılan bir araştırmaya göre her ay ortalama 5 ila 10 bin kişinin ölümüne neden oluyor. TC Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, Irak'a uygulanan ambargonun sadece haziran ayında çoğu çocuk olmak üzere 9 bin 90 Iraklının ölümüne yol açtığı anlatılıyor. Ölenlerin 6 bininin 5 yaşından küçük çocuklar olduğunu bildiren bakanlık, ölüm nedenlerinin başında ishal ve diğer hastalıklar, kalp ve solunum sorunları ve yetersiz beslenmenin geldiğini belirtti. Irak, 11 yıllık ambargo yüzünden toplam 1 milyon 520 bin kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Açlık tehdit ediyorDünyada yetersiz beslenme ve açlık tehlikesi, başta ABD olmak üzere sanayileşmiş ülkeleri de tehdit ediyor. Yapılan araştırmalar ABD'de 12 yaşın altındaki 13 milyon yoksul çocuğun açlık çektiğini veya açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu gösteriyor. Özellikle yoksul Asya ve Afrika ülkelerini tehdit eden açlık, bu kıtalardaki anne ölümlerinin yaklaşık yüzde 20'sini etkilerken, bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

Hastalığa neden oluyorBuna göre, 100 milyon çocuğun ve milyonlarca kadının bağışıklık sistemi yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle zayıflarken, özellikle gelişme dönemi dahil hayatın ilk evrelerinde görülen yetersiz beslenme, daha sonraki yaşlarda koroner kalp hastalıkları, şeker ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.
ÖNCEKİ HABER

Kafkaslar'da kriz ve belirsizlik havası

SONRAKİ HABER

Barolardan onurlu tavır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...